De online bibliotheek is meer dan boeken lenen en luisteren: 5 tips

De collectie van de bibliotheek is altijd in beweging. Natuurlijk is het heerlijk om in de bieb te struinen. Kijken in de kasten op zoek naar een onverwacht verhaal. Of speuren in de catalogus en dan dat ene boek vinden waar je zo nieuwsgierig naar bent. Online kun je 24/7 terecht. De online bibliotheek is gratis voor leden. Je kunt kiezen uit ruim 32.000 e-books en meer dan 4.300 luisterboeken. Voor jong en oud. Boeken om bij weg te dromen en boeken om van te leren. Maar de online bibliotheek biedt nog veel meer. Vijf tips van collectioneur Jan ten Ham.

1. E-books en luisterboeken

De collectie is enorm. Voor jong en oud. Niet alle boeken die uitgegeven worden, komen in de online collectie. Daarover maakt de online bibliotheek landelijk afspraken met alle uitgevers en auteurs. In Nederland geldt namelijk het leenrecht. Elke keer als een boek uitgeleend wordt, krijgt de auteur daar een bedrag voor. Het leenrecht is landelijk geregeld en geldt voor fysieke boeken, e-books en luisterboeken.

De online bibliotheek heeft ook een grote collectie met:

Tip! Veel boeken zijn populair en dus vaak uitgeleend. Kun je niet wachten? Lees ze dan online. Bekijk hieronder een lijst met vaak uitgeleende titels die altijd online beschikbaar zijn.

E-books

Luisterboeken

2. Literom

Voor leerlingen en studenten is er Literom. Een geweldige kennisbank met artikelen en recensies over Nederlandstalige literatuur vanaf 1900.

3. PressReader

Met de PressReader heb je toegang tot meer dan 7.000 kranten en tijdschriften uit 120 landen in 60 talen. Gratis te lezen op je mobiel, tablet of computer. Als je de app download kun je binnen of voor de deur van de bieb verbinding zoeken met het wifi-netwerk. Daarna kun je zes weken lang lezen. Lees hier alles over de PressReader.

4. Theorie-examen voor rijbewijs oefenen

Leden kunnen gratis oefenen voor hun theorie-examen op theorie.nl. De proefexamens zijn gemaakt door echte instructeurs, zijn altijd up-to-date en sluiten aan op de examens die door het CBR worden gegeven. Je vindt het in onze Online Kennisbank.