Lees dit boek en wel hierom......

Boekentips van onze medewerkers

Dit boek/deze boeken moet je lezen volgens onze medewerkers

Hier vind je tips van medewerkers. Niet alleen één bepaald boek maar ook lijstjes over een bepaald onderwerp. We wensen je veel leesplezier.

Tips van Hanneke van Duin, hoofd collectie

We vroegen Hanneke tips over het onderwerp Internationale Vrouwendag. Ze kwam met een mooi lijstje. "Het zijn allemaal jeugdboeken omdat je niet vroeg genoeg kunt beginnen om meisjes in de picture te zetten." 

Vrouwendag

Pip Jones, Sara Ogilvie Sara Snufje

Sara Snufje wil uitvinder zijn. Ze bedenkt bijzondere machines, maar het gaat ook vaak mis. Haar opa leert Sara dat ze moet doorzetten. Dan vindt ze een gewonde kraai. Sara is vastbesloten de kraai weer te laten vliegen. Vierkant prentenboek met kleurrijke,...

Andrea Beaty Ada Dapper, wetenschapper

Ada Marie is heel nieuwsgrierig naar het hoe, wat en waarom van alles wat ze ziet, hoort en ruikt. Haar onderzoeksdrang is niet te stuiten en brengt haar ouders tot wanhoop. Totdat ze besluiten haar te helpen en te stimuleren. Met kleurrijke, gedetailleerde...


Tips van Marc collectiespecialist

In februari 2022 hadden we een Mangaweek in de Bibliotheek Neude. Marc Conraads onze collectiespecialist had speciaal hiervoor heel veel nieuwe mangaboeken aangeschaft en geeft hier ook een aantal tips uit dit speciale genre. 

Lees ook het interview dat we hadden met Marc

Manga

Obata Takeshi, Ōba Tsugumi Death note; Vol. 13

Gids voor de mangaserie 'Death note', met karakterbeschrijvingen, verhaallijnen, interviews met de makers en een bonushoofdstuk van de manga.

Matsuri Hino Vampire knight; Vol. 1

's Nachts krijgt een groep vampieren in het geheim les op de Cross Academy. Manga.


Poëzie tips van onze medewerker Trea Scholten


Tips van Didre onze social media specialist

Didre wil meer aandacht voor depressiviteit vandaar dat ze een mooie lijst samenstelde bij blue monday, de meest depressieve dag van het jaar. Een belangrijk onderwerp om bij stil te staan en het levert mooie literatuur op.

Ottessa Moshfegh Mijn jaar van rust en kalmte

Als een jonge vrouw wordt ontslagen door de galerie in New York waar ze werkt, besluit ze om een jaar thuis te blijven en zo haar leven weer op orde te brengen.

Blue monday

Matt Haig Middernachtbibliotheek

Na een zelfmoordpoging komt een jonge vrouw terecht in een andere dimensie: een soort bibliotheek waarin de boeken haar de kans geven parallelle levens uit te proberen, gebaseerd op andere keuzes dan die ze in haar oorspronkelijke leven heeft gemaakt.

Gail Honeyman Ik ben Eleanor Oliphant

De wereldvreemde Eleanor draagt een afschuwelijk geheim uit haar jeugd mee en wordt na een verliefdheid gedwongen dit verleden onder ogen te zien.

Yūko Tsushima Domein van licht

Een jonge vrouw is door haar man verlaten en probeert met haar 2-jarige dochter in een nieuwe woning een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Jente Posthuma Waar ik liever niet aan denk

Een jonge vrouw en haar tweelingbroer zijn van plan op hun 28ste samen naar New York te verhuizen, maar dan wil hij dat opeens niet meer en neemt hij afstand van haar.


De tip van Ellen

Tijdens de coronapandemie kon je soms niet bij je eigen bibliotheek naar binnen om onze medewerkers te vragen om een leestip. Met al hun kennis over boeken halen ze de beste titels zo voor je tevoorschijn. Dus vroegen we onze medewerkers om je tips te geven vanuit huis. Alles mocht zolang je het maar kunt lenen als e-book via de online bibliotheek. Daar wisten ze wel raad mee. Hieronder vind je hun tips.

Laura Maaskant Leef!

Laura Maaskant (ik-figuur) is 15 als ze hoort dat ze een zeldzame vorm van kanker heeft. Na een lang en zwaar behandeltraject lijkt ze genezen. Helaas keert de ziekte terug. Met kleine kleurenfoto's. Vanaf ca. 15 jaar.

Leen Leef!


De tips van Wouda

Ik heb gekozen voor twee auteurs van Nederlandse bodem. De klassieke romans spelen zich voornamelijk af in Rome halverwege de jaren 80.

Het autobiografische debuut van Rosita Steenbeek ‘De laatste vrouw’ waarin de net afgestudeerde Suzanne tijdens haar verblijf in Italië bijzondere relaties aangaat met drie heren op leeftijd: de erudiete schrijver Eduardo, de Siciliaanse psychiater Roberto en de beroemde filmregisseur Marcello. Alle drie de heren voorzien op eigen wijze in behoeftes of bezitten boeiende eigenschappen. Suzanne zal voor hun de laatste vrouw zijn (…)


In de psychologische roman van Arthur Japin ‘De droom van de leeuw’ vertrekken actrice Gala en vriend Max naar Rome in de hoop te worden ontdekt door de wereldberoemde filmregiseur Snaporaz. De gevolgen van die ontmoeting zet het leven van beiden vrienden op z’n kop. Verbeelding en werkelijkheid wisselen elkaar spelenderwijs af. Wanneer Snaporaz op z’n ziekbed komt te liggen, regisseert hij z’n laatste passionele liefde met de ‘Hollandse’ en vraagt zich af of liefde ook iemand kan verzwakken en kleiner maken.


Hoewel beide romans onafhankelijk van elkaar de moeite van het lezen waard zijn, blijft het een leuk gegeven dat beide boeken eenzelfde periode beslaan tijdens een verblijf in Rome, waar de bevriende studiegenoten Japin en Steenbeek samen naar toe waren gereisd om met filmregiseur Fellini in contact te komen. Arthur Japin studeerde enkele jaren Nederlandse Taal-en Letterkunde en doorliep de Theaterschool waarin hij afstudeerde. Rosita Steenbeek studeerde enige tijd Klassieke talen en Theologie, maar studeerde uiteindelijk af in de Moderne Letterkunde.

 • Rosita Steenbeek De laatste vrouw

  Autobiografisch relaas van de relaties van een jonge Nederlandse vrouw in Rome met een schrijver (Moravia) en een filmer (Fellini).

  Gedrukt boek

 • Arthur Japin De droom van de leeuw

  Als een Nederlandse actrice in Rome een relatie krijgt met een beroemde filmregisseur, heeft dat grote gevolgen voor haar en voor haar vriend.

  E-book


Week van het Luisterboek – tips van Jan

Ter ere van de Week van het Luisterboek heeft Jan een flink aantal luisterboeken op een rijtje gezet die de moeite waard zijn. Jan legt uit waarom.

Aafke Romeijn | Concept M: Mooi boek door Utrechts trots Aafke Romeijn Bloemen.

Karin Bloemen | Mijn ware verhaal: Indrukwekkend boek over de moeilijke jeugdjaren van Karin Bloemen.

Mathijs Deen | De Wadden: Iedereen is weleens op 1 van de Waddeneilanden geweest. Als je meer over de geschiedenis van de Wadden wilt weten moet je boek lezen! 

Yuval Noah Harari | Sapiens: Interessant boek over de ontwikkeling van de mensheid en de invloed daarvan op wereld. Blijft actueel! 

Bart van Loo | De Bourgondiërs: Een geweldig boek waarin de geschiedenis van de Nederlanden in de late middeleeuwen wordt behandeld. De auteur (ook bekend van zijn vele boeken over  Frankrijk) neemt je op een bijzonder aanstekelijke manier mee op een reis door de geschiedenis.

Geert Mak | Grote verwachtingen: Boeiend verhaal over de ontwikkelingen in Europa de laatste 20 jaar. 

Sander Donkers | Hay: Smeuïg boek over het leven van de leadzanger van de Golden Earring.

Thijs Zonneveld | Thomas Dekker 
Biografie over de wielrenner Thomas Dekker die daarbij zichzelf en zijn voormalige collega’s niet spaart! 

Jan van Aken | De ommegang: Geweldig boek waarin het leven in de Middeleeuwen schitterend wordt beschreven. 

Robert Harris | München 1938: Bijzonder spannend boek over de conferentie van München aan de vooravond van de tweede wereldoorlog. 

Peter Buwalda | Bonita Avenue: Dramatisch boek over een rector van een universiteit. 

Jonas Jonasson | De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween: Spannend en humoristisch boek over een oudere man die toevallig een koffer gevuld met geld vindt.

Elton John | Ik: Autobiografie over het leven van Elton John. Ook al houd je niet van zijn muziek is het boek meer dan de moeite waard!

 • Aafke Romeijn Concept M

  Als de Nederlandse samenleving in 2020 ontwricht raakt door de mysterieuze ziekte 'kleurloosheid', neemt een (kleurloze) jonge vrouw een radicale beslissing.

  Gedrukt boek

 • Karin Bloemen Mijn ware verhaal

  Autobiografisch relaas door de Nederlandse zangeres en cabaretière over het seksueel misbruik door haar stiefvader.

  Gedrukt boek

 • Mathijs Deen De Wadden

  Geschiedenis van het Nederlandse waddengebied vanaf de vroegste tijd tot heden.

  Gedrukt boek


Lees dit boek en wel hierom.....

Gerda gaf de 1e leestip.


Boekentip van Marc

Marc tipt Duin van Frank Herbert. Een klassiek science fiction verhaal, geschreven in 1965. “Alles zit erin: moord, actie, vreemde wezens en reusachtige ruimteschepen. Lees dit boek, het is lekker dik, dus ideaal voor deze tijd!”.

 • Frank Herbert Duin

  Op de woestijnplaneet Duin (Arrakis) wordt hertog Leto vermoord bij een samenzwering; zijn zoon Paul gaat dan een belangrijke rol spelen.

  E-book


Boekentip van Christina

”Nooit ben ik zo vrij en gelukkig geweest als in dat huis”, schrijft de Franse auteur Christophe Boltanski in dit boek, dat ik graag wil aanbevelen. Dat huis, hartje Parijs aan de Rue de Grenelle, is het huis van zijn onorthodoxe familie met een bijzondere geschiedenis. De schrijver koos een originele invalshoek. Aan de hand van de verschillende ruimtes in het huis vertelt Boltanski het verhaal. Zijn grootvader is afkomstig uit een Joods-Oekraïens gezin, dat Frankrijk heeft omarmd als hun nieuwe vaderland. Hij heeft als arts voor Frankrijk gestreden in de Eerste Wereldoorlog, is daarvoor geëerd met vele medailles, maar moet in de Tweede Wereldoorlog in datzelfde Frankrijk als Jood onderduiken. En dat doet hij in hetzelfde huis, in de zogenaamde tussenruimte. Het huis fungeert niet alleen in die tijd als een schuilplaats, maar is dat eigenlijk tijdens hun hele leven. Ze leven geïsoleerd, maar zoals de schrijver zelf zegt ‘Mijn familie leefde niet teruggetrokken, maar samengegroeid’. De Franse grootmoeder is de spil van het gezin en het huis, waar in de jaren zestig, de Parijse culturele en intellectuele elite in- en uitloopt. Boltanski haalt herinneringen uit zijn jeugd op en probeert zoveel mogelijk de feitelijke familiegeschiedenis te achterhalen. Hij reist hiervoor zelfs naar Oekraïne. Het lukt niet altijd, maar hij heeft er wel een prachtig boek over geschreven.

 • Christophe Boltanski De schuilplaats

  De bijzondere geschiedenis van een in Frankrijk bekende familie wordt verteld door de kleinzoon aan de hand van de vertrekken in het huis in Parijs waar de familie woont.

  Gedrukt boek


Boekentip van Sandra

Volgens Sandra moet je Alaska lezen als je van honden houdt en ook als je liever met katten knuffelt. 'Het is een heel mooi verhaal over een jongen en een meisje die een tijdje een hond delen (soort van). Het gaat over vriendschap en ook een beetje over ziek zijn. Het is een gigageweldig boek!

 • Anna Woltz Alaska

  Parkers hond Alaska moest weg, omdat haar broertje allergisch voor hem is. Op haar eerste schooldag ziet ze dat Alaska nu de hulphond is van haar klasgenoot Sven. Ze wil graag weer contact met Alaska,...

  Gedrukt boek