Lees dit boek en wel hierom......

Boekentips van onze medewerkers

Dit boek moet je lezen volgens onze medewerkers

In normale tijden loop je bij je eigen bibliotheek naar binnen en kun je onze medewerkers altijd vragen om een leestip. Met al hun kennis over boeken halen ze de beste titels zo voor je tevoorschijn. Nu zijn we allemaal zoveel mogelijk thuis. Dus vroegen we onze medewerkers om je tips te geven vanuit huis. Alles mocht zolang je het maar kunt lenen als e-book via de online bibliotheek. Daar wisten ze wel raad mee. Op deze pagina vind je hun tips.

Laura Maaskant Leef!

Laura Maaskant (ik-figuur) is 15 als ze hoort dat ze een zeldzame vorm van kanker heeft. Na een lang en zwaar behandeltraject lijkt ze genezen. Helaas keert de ziekte terug. Met kleine kleurenfoto's. Vanaf ca. 15 jaar.

Leen Leef!


De tips van Wouda

Ik heb gekozen voor twee auteurs van Nederlandse bodem. De klassieke romans spelen zich voornamelijk af in Rome halverwege de jaren 80.

Het autobiografische debuut van Rosita Steenbeek ‘De laatste vrouw’ waarin de net afgestudeerde Suzanne tijdens haar verblijf in Italië bijzondere relaties aangaat met drie heren op leeftijd: de erudiete schrijver Eduardo, de Siciliaanse psychiater Roberto en de beroemde filmregisseur Marcello. Alle drie de heren voorzien op eigen wijze in behoeftes of bezitten boeiende eigenschappen. Suzanne zal voor hun de laatste vrouw zijn (…)


In de psychologische roman van Arthur Japin ‘De droom van de leeuw’ vertrekken actrice Gala en vriend Max naar Rome in de hoop te worden ontdekt door de wereldberoemde filmregiseur Snaporaz. De gevolgen van die ontmoeting zet het leven van beiden vrienden op z’n kop. Verbeelding en werkelijkheid wisselen elkaar spelenderwijs af. Wanneer Snaporaz op z’n ziekbed komt te liggen, regisseert hij z’n laatste passionele liefde met de ‘Hollandse’ en vraagt zich af of liefde ook iemand kan verzwakken en kleiner maken.


Hoewel beide romans onafhankelijk van elkaar de moeite van het lezen waard zijn, blijft het een leuk gegeven dat beide boeken eenzelfde periode beslaan tijdens een verblijf in Rome, waar de bevriende studiegenoten Japin en Steenbeek samen naar toe waren gereisd om met filmregiseur Fellini in contact te komen. Arthur Japin studeerde enkele jaren Nederlandse Taal-en Letterkunde en doorliep de Theaterschool waarin hij afstudeerde. Rosita Steenbeek studeerde enige tijd Klassieke talen en Theologie, maar studeerde uiteindelijk af in de Moderne Letterkunde.

 • De laatste vrouw

  Rosita Steenbeek

  Autobiografisch relaas van de relaties van een jonge Nederlandse vrouw in Rome met een schrijver (Moravia) en een filmer (Fellini).

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De laatste vrouw

 • De droom van de leeuw

  Arthur Japin

  Als een Nederlandse actrice in Rome een relatie krijgt met een beroemde filmregisseur, heeft dat grote gevolgen voor haar en voor haar vriend.

  E-book

  Bekijk details van De droom van de leeuw


Week van het Luisterboek – tips van Jan

Ter ere van de Week van het Luisterboek heeft Jan een flink aantal luisterboeken op een rijtje gezet die de moeite waard zijn. Jan legt uit waarom.

Aafke Romeijn | Concept M: Mooi boek door Utrechts trots Aafke Romeijn Bloemen.

Karin Bloemen | Mijn ware verhaal: Indrukwekkend boek over de moeilijke jeugdjaren van Karin Bloemen.

Mathijs Deen | De Wadden: Iedereen is weleens op 1 van de Waddeneilanden geweest. Als je meer over de geschiedenis van de Wadden wilt weten moet je boek lezen! 

Yuval Noah Harari | Sapiens: Interessant boek over de ontwikkeling van de mensheid en de invloed daarvan op wereld. Blijft actueel! 

Bart van Loo | De Bourgondiërs: Een geweldig boek waarin de geschiedenis van de Nederlanden in de late middeleeuwen wordt behandeld. De auteur (ook bekend van zijn vele boeken over  Frankrijk) neemt je op een bijzonder aanstekelijke manier mee op een reis door de geschiedenis.

Geert Mak | Grote verwachtingen: Boeiend verhaal over de ontwikkelingen in Europa de laatste 20 jaar. 

Sander Donkers | Hay: Smeuïg boek over het leven van de leadzanger van de Golden Earring.

Thijs Zonneveld | Thomas Dekker 
Biografie over de wielrenner Thomas Dekker die daarbij zichzelf en zijn voormalige collega’s niet spaart! 

Jan van Aken | De ommegang: Geweldig boek waarin het leven in de Middeleeuwen schitterend wordt beschreven. 

Robert Harris | München 1938: Bijzonder spannend boek over de conferentie van München aan de vooravond van de tweede wereldoorlog. 

Peter Buwalda | Bonita Avenue: Dramatisch boek over een rector van een universiteit. 

Jonas Jonasson | De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween: Spannend en humoristisch boek over een oudere man die toevallig een koffer gevuld met geld vindt.

Elton John | Ik: Autobiografie over het leven van Elton John. Ook al houd je niet van zijn muziek is het boek meer dan de moeite waard!

 • Concept M

  Aafke Romeijn

  Als de Nederlandse samenleving in 2020 ontwricht raakt door de mysterieuze ziekte 'kleurloosheid', neemt een (kleurloze) jonge vrouw een radicale beslissing.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Concept M

 • Mijn ware verhaal

  Karin Bloemen

  Autobiografisch relaas door de Nederlandse zangeres en cabaretière over het seksueel misbruik door haar stiefvader.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mijn ware verhaal

 • De Wadden

  Mathijs Deen

  Geschiedenis van het Nederlandse waddengebied vanaf de vroegste tijd tot heden.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Wadden


Lees dit boek en wel hierom.....

Gerda gaf de 1e leestip.

 • De schaduw van de wind

  Carlos Ruiz Zafón

  Een jongen wordt rond 1945 door zijn vader betrokken bij occulte kringen die langzaamaan zijn leven gaan beheersen.

  E-book

  Bekijk details van De schaduw van de wind


Boekentip van Marc

Marc tipt Duin van Frank Herbert. Een klassiek science fiction verhaal, geschreven in 1965. “Alles zit erin: moord, actie, vreemde wezens en reusachtige ruimteschepen. Lees dit boek, het is lekker dik, dus ideaal voor deze tijd!”.

 • Duin

  Frank Herbert

  Op de woestijnplaneet Duin (Arrakis) wordt hertog Leto vermoord bij een samenzwering; zijn zoon Paul gaat dan een belangrijke rol spelen.

  E-book

  Bekijk details van Duin


Boekentip van Christina

”Nooit ben ik zo vrij en gelukkig geweest als in dat huis”, schrijft de Franse auteur Christophe Boltanski in dit boek, dat ik graag wil aanbevelen. Dat huis, hartje Parijs aan de Rue de Grenelle, is het huis van zijn onorthodoxe familie met een bijzondere geschiedenis. De schrijver koos een originele invalshoek. Aan de hand van de verschillende ruimtes in het huis vertelt Boltanski het verhaal. Zijn grootvader is afkomstig uit een Joods-Oekraïens gezin, dat Frankrijk heeft omarmd als hun nieuwe vaderland. Hij heeft als arts voor Frankrijk gestreden in de Eerste Wereldoorlog, is daarvoor geëerd met vele medailles, maar moet in de Tweede Wereldoorlog in datzelfde Frankrijk als Jood onderduiken. En dat doet hij in hetzelfde huis, in de zogenaamde tussenruimte. Het huis fungeert niet alleen in die tijd als een schuilplaats, maar is dat eigenlijk tijdens hun hele leven. Ze leven geïsoleerd, maar zoals de schrijver zelf zegt ‘Mijn familie leefde niet teruggetrokken, maar samengegroeid’. De Franse grootmoeder is de spil van het gezin en het huis, waar in de jaren zestig, de Parijse culturele en intellectuele elite in- en uitloopt. Boltanski haalt herinneringen uit zijn jeugd op en probeert zoveel mogelijk de feitelijke familiegeschiedenis te achterhalen. Hij reist hiervoor zelfs naar Oekraïne. Het lukt niet altijd, maar hij heeft er wel een prachtig boek over geschreven.

 • De schuilplaats

  Christophe Boltanski

  De bijzondere geschiedenis van een in Frankrijk bekende familie wordt verteld door de kleinzoon aan de hand van de vertrekken in het huis in Parijs waar de familie woont.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De schuilplaats


Boekentip van Sandra

Volgens Sandra moet je Alaska lezen als je van honden houdt en ook als je liever met katten knuffelt. 'Het is een heel mooi verhaal over een jongen en een meisje die een tijdje een hond delen (soort van). Het gaat over vriendschap en ook een beetje over ziek zijn. Het is een gigageweldig boek!

 • Alaska

  Anna Woltz

  Parkers hond Alaska moest weg, omdat haar broertje allergisch voor hem is. Op haar eerste schooldag ziet ze dat Alaska nu de hulphond is van haar klasgenoot Sven. Ze wil graag weer contact met Alaska,...

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Alaska