Nederlandse Thrillerprijzen 2021

Winnaars Nederlandse Thrillerprijzen

In Bibliotheek Neude werden op zaterdagmiddag 5 juni de winnaars van de Nederlandse Thrillerprijzen 2021 bekend gemaakt. Bernice Berkleef wint met Bloedsteen de Gouden Strop 2021, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar. De Vlaamse auteur Toni Coppers won de tweede editie van de Hebban Thrillerprijs met het boek Val, de lezersjuryprijs van lezerscommunity Hebban. Floris Kleijne won met Klaverblad de Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut. De Zilveren Strop, een vakjuryprijs voor het beste Nederlandstalige spannende verhaal en dit jaar voor het eerst uitgereikt, ging naar Hugo Luijten.

De winnaars van de Thrillerprijzen. Van links naar rechts: Floris Kleijne, Hugo Luijten, Bernice Berkleef en Toni Coppers. (foto: Anna van Kooij)

Uitreiking Nederlandse Thrillerprijzen

Let op: de uitreiking start op 14:20 min

De winnaars

Bernice Berkleef - Gouden Strop

(Foto: Anna van Kooij)

Bernice Berkleef is 35 jaar, net zo oud als de Gouden Strop zelf. Ze vindt het een eer om de prijs nu al te winnen, met haar tweede boek. “Een jeugddroom komt uit. Als kind leefde ik deels in een zelfverzonnen fantasie. Ik wilde altijd al schrijven en droomde erover later óf een Gouden Griffel óf een Gouden strop winnen”, zegt ze als ze over de eerste schrik heen is. De jury over Bloedsteen: “Een knap geschreven en spannende thriller, die verleden en heden met elkaar verbindt. De karakters zijn goed gevat en het verhaal bouwt op tot een onverwacht einde.” 

De jury koos uit 80 inzendingen vijf genomineerden. Naast Berkleef waren dat René Appel met Overschot, Toni Coppers met De moord op Arno Linter, Hugo Luijten met Undercover en Saskia Noort met Bonuskind. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000 en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

Floris Kleijne - Schaduwprijs

(Foto: Anna van Kooij)

Onder de inzendingen voor de Gouden Strop waren 12 debuten die ook voor de Schaduwprijs werden gelezen. Winnaar Floris Kleijne ontvangt €1000 en een litho van Daan Jippes voor Klaverblad, volgens de jury “een thriller met veel actie, stevige karakters, scherpe dialogen en klaar om te verfilmen. Kleijne baseerde zijn boek, dat hij al forensend in de trein schreef, op het Klimop Vastgoedschandaal, de beursgang van World online en andere affaires.

Toni Coppers - Hebban Thrillerprijs

(Foto: Anna van Kooij)

Lezerscommunity Hebban.nl organiseerde voor de tweede keer de Hebban Thrillerprijs. Een lezersjury bestaande uit honderd thrillerlezers bepaalde de shortlist van vijf titels, die werd beoordeeld door een jury van boekverkopers en thrillerkenners. De winnaar is Toni Coppers met Val. De jury roemt het als “een sterk verhaal dat je niet los laat en met een interessant personage”. Toni Coppers: ”Deze hoofdpersoon is mij dierbaar. Hij komt na een diepe val weer rechtop en krijgt opnieuw zin in het leven.” De andere genomineerden waren Marieke Damen met Stilleven, Yvonne Doorduyn met Onmacht, Angelique Haak met Nooit meer alleen en Nathalie Pagie met Helsinki.

Annick Lambert, Toni Coppers Val

Ex-rechercheur Alex Berger doet voor een vriendin onderzoek achter de schermen naar enkele moorden waarbij de moordenaar steeds hetzelfde signatuur achterliet.

Hugo Luijten - Zilveren Strop

(Foto: Anna van Kooij)

Onder de naam De Zilveren Strop werd dit jaar voor het eerst een schrijfwedstrijd voor spannende verhalen georganiseerd, in samenwerking tussen Hebban.nl en Stichting De Gouden Strop. De 162 ingezonden verhalen werden beoordeeld door 55 voorselecteurs. Een vakjury van thrillerschrijvers bestaande uit Corine Hartman, Peter Römer, Isa Maron en Sander Verheijen beoordeelde de tien verhalen op de shortlist. Handbagage van Hugo Luijten, een verhaal geïnspireerd op het omslachtige inchecken op een luchthaven, werd tot winnaar uitgeroepen. Ter afsluiting van de Spannende Week is een e-book met de vijf beste verhalen te downloaden op Hebban.nl. Later verschijnen de verhalen ook als luisterboek.

Gouden Strop 2021: Shortlist

Hebban Thrillerprijs 2021: Shortlist