Christina tipt: een onbekend meesterwerk

Wie geeft nou betere boekentips dan een medewerker van de bibliotheek? Deze maand tipt Christina Schouwenaar tipt het Poolse boek 'De Pop’ van Boleslaw Prus, een onbekend meesterwerk.

Het boek

Ik heb gekozen voor een onbekende grootheid, namelijk ‘De Pop’ van Boleslaw Prus, een Poolse schrijver. Deze historische roman speelt zich eind 19e eeuw af, grotendeels in Warschau. Het gaat over steenrijke Stas Wokulski die tot over zijn oren verliefd is op de beeldschone, koele aristocrate Izabela Lecka. Stas is een selfmade man en zijn achtergrond mist dan ook status. Hij doet er alles aan om in het gevlij te komen bij Izabela - en vooral ook bij haar vader Tomasz. Maar die accepteert de koopman niet zo maar in zijn aristocratische wereld.

Waarom je het moet lezen

Je komt in dit boek in het hoofd van de personages en het is ontzettend grappig geschreven. In elke zin zitten wel leuke, grappige elementen. Daarnaast leer je echt hoe zo iemand in die tijd dacht, bijvoorbeeld over het verschil tussen de adel en de kooplui, de positie van de vrouw, maar ook over de houding ten aanzien van joden in de samenleving.

Wat het bijzonder maakt

Dit boek is niet zo bekend, maar doet absoluut niet onder voor een boek als Anna Kareninaof Madame Bovary. Ik raad het iedereen aan. Poolse literatuur is sowieso niet heel bekend, maar wel heel goed. En het is ook heel goed vertaald.

Tot slot

Ik lees het boek met mijn boekenclub. Elke keer als we bij elkaar komen, koken we ook een gerecht dat te maken heeft met het boek. Net zag ik toevallig een Pools kookboek bij de nieuwe aanwinsten liggen, die neem ik dus meteen even mee! Dus mijn tip: kook met het boek mee. En als ik toch bezig ben. 'Over het doppen van bonen' van Wiesław Myśliwski - ook een Poolse schrijver - is ook een fantastisch boek.

Over Christina

Ik ben Christina en ik werk al 35 jaar voor de Bibliotheek Utrecht. Vroeger zeiden ze altijd tegen me ‘je verleest je verstand nog eens’! Ik werk in de Centrale Bibliotheek en ook voor Europe Direct, een informatiepunt over de EU. Je kunt bij mij terecht voor allerlei EU-gerelateerde vragen en informatie. Ook organiseer ik evenementen, zoals het Europees Filmfestival in samenwerking met ’t Hoogt.


Leen de tips!