Dossier LHBTI

Dit kennisdossier is speciaal samengesteld voor het Midzomergrachtfestival 2018.

Lees meer over alles wat met LHBTI te maken heeft.

Dossier Utrecht 2030

Hoe ziet uw ideale Utrecht eruit in 2030?

Op 21 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats waar u als inwoner van Utrecht meebeslist over de toekomst van de Domstad. Denk en discussieer in januari, februari en maart mee tijdens de zeven debatten van 'Debat in de Stad' waarin diverse toekomstscenario’s worden geschetst. Hoe lijsttrekkers op deze scenario's reageren hoort u tijdens het slotdebat op 19 maart. Alle debatten zijn gratis toegankelijk en vinden plaats op locaties verspreid door heel Utrecht.

Dossier Gekleurd Utrecht (niet) welkom

De Bibliotheek Utrecht organiseert samen met Stadspodium Utrecht een serie gesprekken over uitsluiting en racisme in Utrecht: Gekleurd Utrecht (niet) welkom. Dit kennisdossier geeft meer achtergrond bij dat thema. Voor deelnemers aan de gesprekken en voor iedereen die zich wil verdiepen in het onderwerp. De etalage wordt steeds verder gevuld. En we staan open voor suggesties en commentaar. website@bibliotheekutrecht.nl

Dossier Robotica

Het thema van Nederland Leest is ‘Robotica’ en in de maand november is het boek ‘Ik, robot’ van Isaac Asimov gratis af te halen in de Bibliotheek.

Robotica is nadrukkelijk een thema dat overal in de maatschappij speelt. Niet alleen technische bedrijven, maar ook zorginstellingen, onderwijs instellingen, landbouw, culturele instellingen en zelfs de lokale middenstand hebben er mee te maken. De robots waren al een eeuw geleden voorspeld, maar ze komen er nu echt in grote getale. Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. En dat terwijl robots in fabrieken en bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan. Tegenwoordig worden krantenartikelen al door bots geschreven. Waar eindigt dit? In een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Wat staat ons de komende jaren te wachten? Daarover kunt u meepraten!

Dit kennisdossier geeft meer achtergrond bij dat thema.