Dossier Bieb voor een betere wereld: Duurzaamheid

De hele maand november staat in het teken van milieu en duurzaamheid. Dit kennisdossier geeft meer achtergrond bij dat thema. Voor deelnemers aan de gesprekken en voor iedereen die zich wil verdiepen in het onderwerp. 

Dossier LHBTI

Dit kennisdossier is speciaal samengesteld voor het Midzomergrachtfestival.

Lees meer over alles wat met LHBTI te maken heeft. 

Europese verkiezingen

Op 23 mei zijn de Europese Verkiezingen. Dit dossier geeft meer achtergronden.

Dossier Laboratorium

In het Laboratorium in de Centrale Bibliotheek zijn allerlei activiteiten voor kinderen van 7 - 12 jaar. In dit kennisdossier zijn meer achtergronden te vinden over de onderwerpen waarover in het Laboratorium workshops gegeven worden. Denk aan robots, programmeren, 3D-printen, drones, computers en meer.

Dossier Tegenlicht Chinese dollar

Op 4 februari ging de VPRO Tegenlicht uitzending over de Chinese dollar. Dit kennisdossier geeft meer achtergrond bij dat thema. Voor deelnemers aan de gesprekken en voor iedereen die zich wil verdiepen in het onderwerp. 

Dossier Voeding

Het thema van Nederland Leest is ‘Voeding' en in de maand november leest heel Utrecht over eten

De hele maand november staat in het teken van voeding bij de Biblliotheek Utrecht. Ontdek ons smakelijke programma en bekijk ons kennisdossier.

Dossier Tegenlicht Eigen handel eerst

Op 17 maart ging de VPRO Tegenlicht uitzending over Eigen handel eerst. Dit kennisdossier geeft meer achtergrond bij dat thema. Voor deelnemers aan de gesprekken en voor iedereen die zich wil verdiepen in het onderwerp. 

Dossier Boekenweek 2019: De moeder de vrouw

De Boekenweek heeft dit jaar een thema dat al meteen voor de nodige oproer zorgde. De moeder de vrouw, gebaseerd op een beroemd gedicht van Martinus Nijhoff. In dit kennisdossier hebben we titels gezocht rondom dit onderwerp. En geven we wat meer achtergrond informatie bij het thema.

Dossier Tegenlicht Democratie en Burgerschap

Veel uitzendingen van VPRO's Tegenlicht hebben Democratie en/of Burgerschap als thema. Dit kennisdossier geeft meer achtergrond bij dat thema. Voor deelnemers aan de gesprekken en voor iedereen die zich wil verdiepen in het onderwerp. 

Dossier Gekleurd Utrecht (niet) welkom

De Bibliotheek Utrecht organiseert samen met Stadspodium Utrecht een serie gesprekken over uitsluiting en racisme in Utrecht: Gekleurd Utrecht (niet) welkom. Dit kennisdossier geeft meer achtergrond bij dat thema. Voor deelnemers aan de gesprekken en voor iedereen die zich wil verdiepen in het onderwerp. De etalage wordt steeds verder gevuld. En we staan open voor suggesties en commentaar. website@bibliotheekutrecht.nl

Dossier Utrecht 2030

Hoe ziet uw ideale Utrecht eruit in 2030?

Op 21 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats waar u als inwoner van Utrecht meebeslist over de toekomst van de Domstad. Denk en discussieer in januari, februari en maart mee tijdens de zeven debatten van 'Debat in de Stad' waarin diverse toekomstscenario’s worden geschetst. Hoe lijsttrekkers op deze scenario's reageren hoort u tijdens het slotdebat op 19 maart. Alle debatten zijn gratis toegankelijk en vinden plaats op locaties verspreid door heel Utrecht.