Veelgestelde vragen 12-18 jaar

vragen rondom mediawijsheid

Er heeft een cyberincident plaatsgevonden. Graag willen we een mediaopvoedingsbijeenkomst organiseren voor de ouders. Wat moeten we hiervoor doen?

Pestincidenten zijn zeer vervelend voor alle betrokken partijen. Op de website van pestweb.nl vindt u relevante informatie m.b.t (cyber)pestincidenten. Mail naar educatie@bibliotheekutrecht.nl voor een advies welke partijen in Utrecht op korte termijn een bijeenkomst voor u kunnen organiseren.

We willen aandacht besteden aan mediawijsheid op school maar weten niet waar we moeten starten. Wat raden jullie aan?

Goed om te horen dat u aandacht wil besteden aan mediawijsheid. Mail naar educatie@bibliotheekutrecht.nl voor advies waar u op moet letten. Wij brengen u in contact gebracht met een partner van het Platform Interculturele Mediawijsheid. Deze partner kan u begeleiden bij het ontwikkelen van visie & beleid en uiteindelijk ook professionaliserings-trainingen verzorgen voor leerkrachten, ouderbijeenkomsten geven en lessen voor de bovenbouw verzorgen.

De laatste tijd circuleren er naaktfoto’s van een van onze leerlingen rond. Wat kunnen we hieraan doen?

Helaas komt dit steeds vaker voor op scholen. Via onderstaand schema kunt u zien op welke wijze de emotionele schade voor iedereen kan beperken en de sociale veiligheid op en rond de school kunt herstellen. Op de website bureaujeugdenmedia.nl vindt u meer informatie. Voor advies op maat naar educatie@bibliotheekutrecht.nl, wij nemen dan z.s.m. contact met u op.

We willen graag mediaopvoedingsbijeenkomst organiseren in het buurthuis. Wat moeten we daarvoor doen?

Goed om te horen dat u aandacht wil besteden aan mediaopvoeding! Mail naar educatie@bibliotheekutrecht.nl voor een advies welke partijen in Utrecht op korte termijn een bijeenkomst voor u kunnen organiseren.

We willen een activiteit organiseren in de week van de mediawijsheid. Wat raden jullie aan?

Goed om te horen dat u aandacht wil besteden aan mediawijsheid! Mail naar educatie@bibliotheekutrecht.nl voor een advies welke partijen in Utrecht op korte termijn een bijeenkomst voor u kunnen organiseren.

Hoe kan ik een smartphone/ tablet kindvriendelijk maken?

Tip 1 Houd je wachtwoord waarmee je apps online koopt geheim
Tip 2 Beveilig je tablet en smartphone met een toegangscode
Tip 3 Beveilig apps met een wachtwoord
Bron: Mijn kind online, meer informatie.

Hoe kan ik internet veilig maken voor een kind?

Er is een aantal mogelijkheden om internet veiliger te maken voor een kind. Denk hierbij aan het afplakken van een webcam om zo digitale pottenkijkers buiten de deur te houden. Zo zorgt u er voor dat anderen niet naar u kunnen kijken of opnames kunnen maken.
Spreek voorwaardes af met een kind over het gebruik van internet en YouTube. En maak duidelijke afspraken over het gebruik van social media. Uw kunt Google instellen op ‘Veilig zoeken’ (Safe Search). Zo kan een kind veilig internetten via Google. Meer informatie.