Week van de Mediawijsheid 2023

Online ruzies, haatreacties, pesten en kleineren, ongepaste opmerkingen. Je komt deze vormen van kwetsend gedrag dagelijks tegen online en misschien vind je zelfs wel dat het er bij hoort. Maar is dat zo? De Week van de Mediawijsheid (10 t/m 17 november 2023) staat dit jaar in het teken van sociaal gedrag online met als thema #hierniet.

Programma in de bibliotheek

Dit programma vindt plaats tijdens de Week van de Mediawijsheid. De Bibliotheek Utrecht besteedt in november aandacht aan deze landelijke campagne met een programma vol activiteiten voor jong en oud. Dat doen we om te stimuleren dat we in Utrecht niet alleen vaardig, maar ook bewust en kritisch omgaan met media en onze digitale omgeving. Doe je mee?

Campagne #hierniet

Dit jaar sluiten we aan bij de campagne #hierniet, waarmee we ons met veel andere organisaties hard maken voor een online wereld waar iedereen zich veilig en fijn kan voelen.
 


'Niet appen tijdens het eten'. Gratis talk over digitale balans

Tijdens deze interacieve sessie zal Aaron Mirck – auteur van o.m. Niet appen tijdens het eten – inzoomen op het thema digitale detox, onze digitale gewoonten en etiquette. Hoe vinden we de balans tussen online zijn en in het moment leven? Hoe navigeren we door de ongeschreven regels van digitale interacties terwijl we respect en aandacht voor elkaar behouden?

14 november - 19.30 - 20.30 uur - Bibliotheek Neude

Lees meer

De Kleinste Privacyshow

De Kleinste Privacyshow van Nederland is een programma vol gekke kwisjes, filmpjes en mini-bingo waarin je allerlei handige dingen leert over online veiligheid en privacy. Hoe bedenk ik het allerslimste wachtwoord? Hoe herken ik een nep e-mail? Hoe overleef ik cookies? Zomaar een paar vragen waar je tijdens De Kleinste Privacyshow een antwoord op krijgt. Na afloop krijgen alle bezoekers een data detox kit mee naar huis.

18 november - Bibliotheek Neude

Landelijk webinar Week van de mediawijsheid

Hoe zorg je als (groot-)ouder dat je (klein-)kind zich online veilig kan voelen én zich online goed gedraagt? Volg op maandag 13 november a.s. om 20.00 uur gratis het landelijk webinar van mediaopvoedingsexpert Denise Bontje voor (groot)ouders met kinderen van 8 tot 12 jaar.

Meld je aan voor het gratis webinar

Gratis talk over Fake News en mediaconsumptie van de nieuwe generatie

Tijdens een interactieve sessie over mediawijsheid neemt Ismael Loukili (een doorgewinterde social media content strateeg bij de NPO en medeoprichter van marketingbureau L3B.agency) je mee op een boeiende reis door de wereld van fake news. En de timeline en mediaconsumptie van de nieuwe generatie.

21 november - 19.30 - 20.30 uur - Bibliotheek Neude

Lees meer

Digitale dwaaltocht voor opvoeders - audiotour op de jeugdafdeling in Bibliotheek Neude

Terwijl jouw kind wegdroomt in een boek, verdwaal jij via een koptelefoon in een korte, interactieve audiotour over opgroeien in een tijd vol digitale informatie en technologie. We dagen je uit om jullie gezin een stukje mediawijzer te maken.

12 - 17 november – dagelijks van 14.00-16.00 uur - jeugdafdeling Bieb Neude

Digitale Veiligheidsmarkt

Het Mobiel Media Lab komt op 21 november tussen 14.00 en 17.00 uur naar Overvecht. Dicht bij de bibliotheek. In de ochtend staat het Lab klaar voor schoolklassen en in de middag voor wijkbewoners, als onderdeel van een digitale veiligsheidsmarkt. De bibliotheek staat ook op deze markt, met informatie over ons aanbod digitaal meedoen.

Lees meer

Bijeenkomst online opvoeden en opgroeien voor ouders

Het Mediateam, de bibliotheek en stichting JoU gaan met ouders in gesprek over de online wereld van hun kinderen. Over onderwerpen als schermtijd, gamen en de online leefwereld van jongeren. Kom langs, stel je vragen, deel je ervaringen. Het is gratis en we zetten koffie en thee en wat lekkers klaar.

22 november - 10.00 - 12.00 uur - Bibliotheek Kanaleneiland

Lees meer

Gezocht: Cyber Agents (8-12 jaar) in Utrecht

Kom Hackshield Spelen

Cybercriminaliteit. Je hebt er vast wel eens iets over gezien op het nieuws. Steeds meer mensen worden het slachtoffer van online boeven: cybercriminelen. Ze hebben daarom iemand nodig die ze kan beschermen. Heb jij het in je om jezelf en anderen te beschermen en wil je alles leren over hackers en veilig internetten? Dan ben jij de Cyber Agent die we zoeken. In verschillende levels los je puzzels op en beantwoord je vragen. Dit alles om een echte cyberagent te worden!

15 november - 14.00 - 16.00 uur - Bibliotheek Overvecht

22 november -  15.00 -  17.00 uur -  Bibliotheek Kanaleneiland

Digicafé

Nieuwsgierig naar de online wereld? Wil jij meer leren over actuele digitale thema’s. Of je digitale vaardigheden verbeteren? Kom dan naar het Digicafé. Iedere maand bespreken we een onderwerp. Dat kan van alles zijn.

8 november - 14.30 - 16.30 uur - Bibliotheek Hoograven

29 november - 10.00 - 11.30 uur - Bibliotheek Kanaleneiland

Samen sociaal online 👪

Babbelbox vertaald

Gebruik de meertalige babbelboxstellingen om met je kind over mediagebruik te praten.

Ga naar de Babbelbox

Mediatips voor thuis

Duik in verhalen over online sociaal gedrag met de mediatips voor thuis van Mediasmarties.

Ga naar de mediatips

Mediamatties

Praten jullie thuis met elkaar over gamen, sociale media en internet? Zijn jullie het altijd met elkaar eens, of zijn er verschillen? Test het in dit spel.

Speel Mediamatties

Filmpjes voor jeugd en jongeren 🎥

Speel en leer 🎮

DataDetox Game

Speel de DataDetox Game!

Kruip in de huid van Data Daisy en surf om als eerste de schat van hacker Ultra te vinden. Ga slim om met cookies, maak sterke wachtwoorden, herken nepnieuws en vind de schat van hacker Ultra!

Speel de DataDetox Game

DataDetox Toolkit

link naar pdf Data Detox Kit

Wil jij controle houden over je digitale privacy, beveiliging, digitale gezondheid en nepnieuws? Volg dan deze eenvoudige stappen van de DataDetox kit.

Ga naar de DataDetox Kit

HackShield

In HackShield leer je wat jij als Cyber Agent kan doen om te zorgen dat niet alleen jijzelf, maar ook je vader, moeder, opa en oma online veilig zijn. Speel de game online of via de app.

Speel HackShield

Boeken en e-books over sociaal gedrag online 📚 📱

Boeken en e-books voor volwassenen 📚 📱

Nog meer tips! 💡

Sander versus de socials

De Dikke Data Show

Heb je een vraag? Neem contact op:

  • Susanne Lolkema (foto onder), Specialist primair onderwijs en digitale geletterdheid po en vo: Contactpersoon voor de scholen rondom de Bibliotheek Neude, Overvecht en Zuilen.
    E-mail: s.lolkema@bibliotheekutrecht.nl of bel 06 - 103 322 00
  • Kim van Aalten (foto boven), Specialist voorschoolse educatie en digitale geletterdheid 0-6 jaar, voor de peutercentra en kinderopvang rondom de Bibliotheek De Meern, Leidsche Rijn Centrum, Neude, Oog in Al, Tuinwijk, Vleuten, Vleuterweide en Waterwin.E-mail: k.van.aalten@bibliotheekutrecht.nl Telefoon: 06 - 575 739 14