Europa

Europe Direct

Jouw toegang tot de EU

Europe Direct is een informatienetwerk dat is opgezet door de Europese Commissie. Bibliotheek Utrecht is een van die informatiepunten. Je vindt hier informatie over de Europese wet- en regelgeving. Van de Europese regels over voedselkwaliteit tot het vinden van een baan in een EU-land. Het doel van Europe Direct is om het debat over de EU levend te houden en om actief Europees burgerschap te stimuleren. 

Europadag

Europadag (9 mei) is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Het is de verjaardag van de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden. Hij wilde een Europese instelling oprichten die de samengevoegde productie van kolen en staal zou beheren. Nog geen jaar later was het oprichtingsverdrag voor die instelling een feit. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.

Lees meer

Verhalenkoffer Europa

Scholen kunnen allerlei collecties lenen. Speciaal voor groep 3 t/m 8 is er de leskoffer Europa. Een koffer vol spannende, grappige verhalen en opdrachten over kinderen uit de landen van de Europese Unie. Via deze verhalen krijgen de leerlingen een idee van de leefomstandigheden van andere kinderen in Europa. Meer weten? Neem dan contact op met educatie@bibliotheekutrecht.nl

Websites over Europa

We hebben een aantal interessante links over Europa voor je verzameld. Wil je meer weten over de Europese Unie kijk dan eens bij deze sites.

De Europese Literatuurprijs

Nederland met 3 titels op de shortlist van de Europese literatuurprijs 2021

De shortlist is bekend. Hier kun je hem zien
Nederland staat er met 3 boeken op:

  • Gerda Blees, Wij zijn licht
  • Jente Posthuma, Waar ik liever niet aan denk 
  • Raoul de Jong, Jaguarman

De Nederlandse genomineerden

Europese Literatuurprijs | Aandacht voor Europese roman

De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven in een taal van een land dat behoort tot de Raad van Europa. Tevens bekroont de prijs de Nederlandse vertaling van de roman, die geldt als voorbeeld van een excellente vertaling. Hieronder zie je enkele titels van de longlist 2021.

Gianfranco Calligarich De laatste zomer in de stad

Loser Leo Gazzara leeft in Rome op de 'kliekjes' van anderen: rotbaantjes, een geleend flatje, de afgedankte vriendinnen, maar dan wordt hij verliefd op de verknipte Arianna, waarmee zijn poging tot afzijdig blijven in gevaar komt.

Carys Davies West

Een Engelse kolonist en weduwnaar jaagt zijn droom na, bijna ten koste van zijn jonge dochter die bij zijn strenge zus achter moet blijven.

Julia Deck Een huis dat van ons is

Als een echtpaar hun huurappartement in Parijs verruilt voor een koophuis in een milieuvriendelijke omgeving, verandert hun droom in een nachtmerrie.

Annie Ernaux De jaren

Beschrijving van het leven in Frankrijk tussen 1945 en het eerste decennium van de 21ste eeuw.

Boeken over Europa

Jeugdboeken

Welk land is voorzitter van de Europese Unie?

Portugal voorzitter Europese Unie

Op dit moment is Portugal voorzitter van de Europese Unie (EU).

Sophie Siersack Weg van Portugal

Een Belgische journaliste zoekt met haar man rust en vrijheid in Portugal, waar ze een oude boerderij kopen die flink opgeknapt moet worden.

P.L. Gillissen Wonen en kopen in Portugal

Praktische informatie, aangevuld met adviezen, tips en checklisten.

José Saramago Bovenlicht

In een gewoon huis, ergens in Lissabon, wonen zes huishoudens, elk met hun eigen beslommeringen.