Boetes en betalen

Ben je te laat met inleveren van materiaal? Dan betaal je een boete. Niet betaalde boetes kunnen leiden tot het blokkeren van je pas. Je kunt dan niets meer lenen of reserveren tot je de boetes hebt betaald. Het betalen van boetes kan eenvoudig via iDEAL, de betaalautomaat in de bibliotheek of via internetbankieren.

Tarieven

Bij boetes gelden de volgende tarieven:

 • € 0,20 per dag voor gewoon materiaal
 • € 0,50 per dag voor Sprinters
 • Voor al het materiaal geldt een maximumboete van € 5,00 per item. 

Boetes gaan in op de dag na het verstrijken van de uitlevertermijn.

Openstaande boetes

Staat er langer dan 30 dagen € 10,00 of meer aan boetes op op je pas? Dan blokkeren we je pas. Je kunt dan niets meer lenen, reserveren of verlengen. Staat dit bedrag langer dan twee maanden open? Dan ontvang je een registratienota inclusief € 2,50 administratiekosten. Blijft de boete onbetaald? Dan schakelen we een incassobureau in.

Na betalen van de boete kun je je pas direct weer gebruiken.

Betaalwijze

Een boete kun je op een aantal manieren betalen:

 • Tegoed op je pas via iDEAL  
  Je kunt boetes betalen door het tegoed op je pas aan te vullen. Dit doe je door in te loggen op je persoonlijke pagina op de website of via de Wise app van de bieb en te klikken op “Details financiële posten”. Zo kun je ook boetes onder de € 1,00 betalen.
 • Specifieke boetes via iDEAL
  Je kunt ook specifieke boetes betalen via iDEAL. Dat gaat ook via je persoonlijke pagina op de website of via de Wise app van de bieb. Ga naar Details financiële posten en klik op Betalen geselecteerde posten. Vink de boetes uit die je niet wilt betalen.
 • Betaalautomaat in de bieb
  Je kunt ook betalen via de betalenautomaten in de bieb. Scan hiervoor je bibliotheekpas.
 • Internetbankieren
  Je kunt de boete overmaken naar  NL28 RABO 0300 412916 ter name van de Bibliotheek Utrecht en onder vermelding van je pasnummer en factuurnummer.

Betalen voor anderen

Wil je boetes betalen voor bijvoorbeeld andere gezinsleden? Dat kan door het aanmaken van machtigingen. Hiervoor ga je naar je persoonlijke pagina op de website van de bieb. Onder relaties kun je nieuwe relaties toevoegen en machtigen voor zijn of haar abonnement.