Metropolisfilm maakt: Op weg naar de Neude

Film over het ontstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude

In opdracht van de Bibliotheek Utrecht maakt Metropolisfilm een documentaire over het onstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude. Wat ging er aan vooraf? Wat moet er allemaal gebeuren? Wat is de rol van de architecten? Wat zijn de plannen? Hieronder kun je de afleveringen die tot nu toe zijn gemaakt bekijken. Op RTV Utrecht zijn ook twee wat langere documentaires uitgezonden. Je kunt die hier bekijken. 

Aflevering 21: We verhuizen

En dan wordt er verhuisd van de Oudegracht naar de Neude. Gaat het allemaal passen op de nieuwe locatie? Spannend.

Aflevering 20: De grote Utrechtse Boekverhuizing

Op zondag 16 februari werden de kinderboeken van de Oudegracht naar de Neude verhuisd. Maar al die kinderboeken verhuizen, dat kon de bieb niet alleen. Ze riep de hulp in van alle kinderen in Utrecht.

Aflevering 19: Naar een eindresultaat

maart 2020: In deze aflevering kom je meer te weten over de inrichting van de Bibliotheek Neude. Van de kleur van de meubels tot de plaatsing van de werk- en studieplekken.

Aflevering 18: In voorbereiding

februari 2020: De puntje op de 'i': de boekenkasten worden opgebouwd en de boekverhuizing van de Oudegracht naar de Neude staat voor de deur.

Aflevering 17: Poetsen

januari 2020: Met nog een aantal weken te gaan voor de ingebruikname van Bibliotheek Neude, is het tijd voor de grote eindschoonmaak. Het stof ligt vaak wel tot 20 meter hoog.

Aflevering 16: Meer stof

januari 2020: Na de verbouwing is de Neude enorm stoffig geworden. En een stoffige bieb, daar zit niemand op te wachten...

Aflevering 15: Meer ruimte

december 2019: In de nieuwe bibliotheek op de Neude komt veel meer ruimte, om te lezen en te studeren, maar ook voor programma's. De medewerkers zijn druk bezig met dit programma samen te stellen.

Aflevering 14: Dwalen in de bibliotheek

november 2019: Metropolisfilm kijkt deze keer mee met, onder andere Daan Wijsman, die bezig is met de bewegwijzering in de Bibliotheek Neude. Waar staat de jeugdcollectie? Waar kan ik rustig werken en waar is het toilet? In het gebouw worden daarom looproutes bekeken en bewegwijzering opgehangen. En ook de collectie moet logisch in het gebouw te vinden zijn.

Aflevering 13: Een nieuwe werkplek

juni 2019: Metropolisfilm volgt de medewerkers van de bibliotheek die voor het eerst een rondleiding krijgen in de Bibliotheek Neude. Hun toekomstige werkplek. Waar komen we straks te werken? Waar zit welke afdeling? Kijk mee.

Aflevering 12: Van casco naar inrichting

mei 2019: Metropolisfilm ging mee met een rondleiding voor journalisten in januari en sprak met Githa Beek, programmaleider literatuur, cultuur & maatschappij bij de Bibliotheek Utrecht Zij vertelt over de nieuwe functies van de bibliotheek en hoe die worden vorm gegeven in de Bibliotheek Neude

Aflevering 11: Bouwen

november 2018: René van der Horst, projectleider bouw van de Bibliotheek Neude, geeft een kijkje achter de schermen tijdens de verbouwing. Zo laat hij bijvoorbeeld zien hoe je door de grote ramen in het stadsstudiehuis straks een prachtig uitzicht hebt over de stad.

 

Aflevering 10: Vondsten

oktober 2018: Metropolisfilm sprak met archeoloog Jeroen van de Kamp. Hij vertelt over de bijzondere opgravingen die ze gedaan hebben, de 2 kuub die is uitgegraven uit de beerkelder op de binnenplaats en meegenomen is voor verder onderzoek.

 

Aflevering 9: We gaan beginnen

mei 2018: De bouw gaat echt beginnen. René van der Horst, projectleider Bouw van de Bibliotheek Neude, vertelt wat erbij komt kijken om dit rijksmonument een nieuwe functie te geven. Stadsarcheoloog Jeroen van de Kamp vertelt over de geschiedenis van het terrein.

Aflevering 8: In het hart van de stad

juli 2017: In deze aflevering ga je in vogelvlucht door het pand: hoe gaat het er uit zien en wat komt waar? Je krijgt een indruk hoe het gaat worden. Het laboratorium, het stadsstudiehuis, de diverse zalen, 200 werk- en studieplekken en de collectie.

Aflevering 7: De stand van zaken

december 2016: Wat komt er allemaal kijken bij de verbouwing, de indeling en het gebruik van het pand als Bibliotheek? En wat als de oorspronkelijke tekeningen niet helemaal kloppen? Guy Miellet, projectleider van de Bibliotheek, en Bart Kellerhuis van Zecc architecten vertellen.

Aflevering 6: Interieur voor een monument

april 2016: Voorheen was alleen de centrale hal open voor publiek, straks het hele gebouw. Bart Kellerhuis van Zecc architecten vertelt hoe het overzichtelijk blijft. Guy Miellet, projectleider, vertelt over de nieuwe functies van de Bibliotheek.

Aflevering 5: Samenwerking met de stad

april 2016: In deze aflevering een voorproefje van hoe het gaat worden. Zie je het al voor je? Door het hele pand heen alle ruimte voor informatie en activiteiten, ook samen met partners en festivals in de stad. Het wordt een bruisende plek midden in de stad.

Aflevering 4: In interactie

maart 2016: Hoe vinden Utrechters dat de Bibliotheek Neude moet worden? In verschillende werkgroepen gaan ze in gesprek met elkaar en Bibliotheekmedewerkers over hun wensen en ideeën. In deze aflevering een impressie.

 

Aflevering 3: Samen met scholen

maart 2016: Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. Hoe kies je een boek, hoe lees je goed voor? In deze aflevering een verslag van de stedelijke finale. Eén van de projecten die de Bibliotheek organiseert voor het onderwijs.

Aflevering 2: Utrecht denkt mee

januari 2016: Een impressie van de grote Open Dag in de Neude, waar men massaal een kijkje nam achter de schermen. De hele dag waren er rondleidingen en alle plannen werden gepresenteerd. Ook was er alle ruimte om zelf met eigen ideeën en wensen te komen.

Aflevering 1: Het plan

januari 2016: Ton van Vlimmeren, directeur van de Bibliotheek Utrecht, vertelt over de plannen voor de Centrale Bibliotheek in de Neude. De Bibliotheek verandert, krijgt steeds meer functies naast het uitlenen van boeken. Het voormalige postkantoor biedt hiervoor alle mogelijkheden.