Interviews met ouderen en jongeren van Digitale Buddies

Gepubliceerd op: 20 december 2018 09:55

Een huis zoeken op Funda, voor veel mensen een koud kunstje, maar voor veel ouderen is het abacadabra. Als je niet meer werkt of naar school gaat, hoe kun je dan toch meekomen met digitale ontwikkelingen? Gelukkig zijn er nu Digitale Buddies die je daarmee kunnen helpen!

In Bibliotheek Overvecht en in Zuilen hebben ouderen en jongeren deelgenomen aan het programma Digitale Buddies. In tien lessen werden ouderen gekoppeld aan ROC studenten van de opleiding Zorg & Welzijn. Alle lessen hebben een thema waarover de ouderen uitleg krijgen en daarna gaan ze er mee oefenen. Mocht het thema ze niet zo liggen of ze hebben andere vragen over de computer of tablet kijken de leerlingen samen met de ouderen of ze op een andere manier aan de slag kunnen. Hieronder een aantal interviews met deelnemers aan dit project.

Mevrouw van der Steen – Devilee “We sturen nu over en weer foto’s, dat is fijn!“

Ik heb een tablet, maar ik kon er niet zo goed mee omgaan. Ik woon tegenover de Bibliotheek Zuilen. Ik ben gewoon naar binnen gestapt toen ik hoorde over deze cursus. Ik heb er veel geleerd. Ik correspondeer nu via mijn tablet met mijn dochter en met mijn kleinzoon. En we sturen elkaar over en weer foto’s. Dat is echt fijn.

Mevrouw Hennie Oort “Ik heb nu een betere band met mijn kleinkinderen”

Ik had een oude laptop, waar ik eigenlijk nooit op keek, die stond ook in een andere kamer. Toen ik een tablet kreeg van mijn kinderen, wilde ik wél weten hoe ik ermee moet werken. Daarom doe ik mee met de Digitale Buddies. Ze doen het heel leuk, die jongeren, ik geniet er elke week weer van.

Mijn kinderen en kleinkinderen reizen soms ver weg: Thailand, Curaçao, Nieuw Zeeland, Indonesië. Ik heb geleerd om te mailen, te whatsappen en foto’s te versturen. Ik vind het geweldig dat ik dat nu kan, dat is echt genieten. Ik heb nu een betere band met mijn kleinkinderen, omdat ik hun reizen nu echt tegelijk meemaak met ze. Ik krijg foto’s en verhalen terwijl ze onderweg zijn en ik reageer er meteen op. Mijn buddy komt van Curaςao. Zij is heel nieuwsgierig, ze vraagt vaak naar hoe het vroeger ging in Nederland. En wij vragen dan haar weer over Curaςao. Dat is wel bijzonder.

Titik Suhardjani “Wij moeten zelf onze vrijheid creëren door de digitale media, door mee te doen en te leren”

Wij moeten zelf onze vrijheid creëren door de digitale media, door mee te doen en te leren. Ik vind het belangrijk om mee te doen, met alle cursussen. En ik stimuleer ook iedereen om mij heen om ook mee te doen.
Ik kan alles vragen aan de Buddies! Ook als ik iets niet snap, of als er iets niet werkt thuis. Eerst ging ik terug naar de winkel met al mijn vragen, nu stap ik gewoon de Bibliotheek in en vraag elke week wat ik niet snap. Ze leggen het op míjn niveau uit, heel geduldig.
Van de Digitale Buddies heb ik beter geleerd hoe het werkt, ik durf nu ook meer te doen. Bijvoorbeeld een route plannen met de bus. Dat kon ik nog niet en nu wel. Dat is fijn.
Skype en WhatsApp vind ik het belangrijkste. Ik heb familie over de hele wereld: Indonesië, Abu Dhabi, in Frankfurt, Budapest, Denemarken en Canada. Toen de kleinkinderen nog wat jonger waren, hield ik ze soms bezig via Skype. Nu help ik ze hen op afstand met hun huiswerk. Met familie en vrienden over de hele wereld is het fijn dat afstand niet meer uitmaakt. Met mijn studiegenoten van vroeger heb ik een appgroep en we hebben ook een familie-app. Toen mijn zus ziek werd, hebben we elkaar ook veel gesproken via Skype, ze heeft zelfs nog een liedje van vroeger voor me gezongen! En toen mijn neef ging trouwen, hebben we online met elkaar onze route en reistijden op elkaar afgestemd. We kwamen allemaal precies op tijd aan!

Over de Bibliotheek
Ik noem de Bibliotheek altijd mijn ‘huiskamer in de wijk’. We zien elkaar met een hele groep elke week aan de Ronde Tafel van Ouderen in de Wijk, heel gezellig. We ontmoeten elkaar, kletsen, geven elkaar informatie. En als iemand er een keer niet is, bellen we elkaar op.

Joy de Lange en Ashemi Siriwardana digitale buddies in Overvecht Joy: ik heb nu meer geduld Ashemi: heel leuk, met ouderen werken

Joy: Ik wilde graag iets met ouderen doen in mijn stage. Toen ik bij de stagemarkt op school van dit project hoorde, leek het me heel leuk. Vooral de combinatie van ouderen en computers en digitaal leek me heel leuk. Ik heb nu meer geduld, je moet alles heel langzaam uitleggen en in heel kleine stapjes. En het is fijn dat ik ook mijn eigen creativiteit kwijt kan. We kunnen elke week zelf ook eigen opdrachten verzinnen bij het onderwerp. En het is ook nog heel gezellig.

Ashemi: Ik weet nog niet precies wat ik wil doen na school, met wie ik wil gaan werken, met kinderen, jongeren of ouderen. Ik vind het heel leuk om in deze stage een keer met ouderen te werken.

Orpheo "Het is ook belangrijk dat we plezier hebben met elkaar"

Ik draai al een tijdje mee, dit is mijn derde ronde Digitale Buddies. Ik werk graag met ouderen, zowel via school als daarbuiten. Zelf heb ik ook ooit een tijdje hulp nodig gehad en ik vind het fijn om zelf ook anderen te kunnen helpen. Je hebt vooral ook geduld nodig en dat heb ik wel. En ik vind het ook belangrijk dat we plezier hebben met elkaar.

Wil je ook ...

... andere mensen ontmoeten?
... leren omgaan met de computer?
... weten wat er in uw wijk te doen is?
... informatie over gezondheid, wonen, vervoer

Klik hier voor het programma van Ouderen in de Wijk