Het Grijze Koppen Orkest in Zuilen

Gepubliceerd op: 25 januari 2019 13:29

Als je op maandagochtend tussen half 11 en half 12 in de Bibliotheek Zuilen komt, klinkt er muziek. Dan repeteert namelijk het Grijze Koppen Orkest onder leiding van dirigent Peter de Boer. Ik repeteer een keertje mee.

Dirigent Peter de Boer:

“Muziek maken doet iets wonderlijks met mensen. Muziek gaat direct je hart in, laat alles stromen. Zelfs bij kwetsbare mensen, bijvoorbeeld mensen met een beroerte of Alzheimer. Het centrum in de hersenen waar muziek zit blijft het langst intact.

Samen met anderen muziek maken is ook goed om de eenzaamheid te bestrijden. Muziek maakt van alles los, en je doet het echt samen.

Maar het allerbelangrijkste is: het is gewoon heel leuk is om samen muziek te maken!”

Instrumentjes

Het mooiste is, je hoeft niet eens een instrument te kunnen spelen of noten te lezen om mee te doen. Peter en zijn bongo spelende assistente Mabette nemen elke week een set simpele instrumentjes mee, die iedereen direct kan bespelen.

Zo zijn er de kleine en grote schellenbomen: stokken met metalen limonadeflesdopjes, die een rammelend geluid maken. Ook zet hij een rij ‘fort-gitaartjes’ neer. Die zijn gemaakt van conservenblikjes, plastic snoer, hout en simpele haakjes.
Er zijn inmiddels zoveel Grijze Koppen Orkesten in het land, dat er een klein ‘fabriekje’ is in Eindhoven, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met veel liefde en aandacht deze instrumentjes maken.

Bij de video hieronder zit ondertiteling. Klik het ondertitelicoontje aan op de tijdsbalk om de ondertiteling aan te zetten.

De repetitie

De repetitie start. Deze keer zijn er 8 deelnemers, de groep groeit langzaam. En twee luisteraars: Hester met haar peuterdochtertje Leonie. Ze houden allebei van muziek.

Dirigent Peter is vrolijk en enthousiast. Hij deelt de kleine schellenbomen uit en iedereen doet meteen mee. Als een echte dirigent geeft hij duidelijk aan wat we moeten doen: hard of zacht spelen, snel of langzaam. Hij geeft ook aan wanneer we moeten stoppen en 5 tellen doodstil moeten zijn! Na een paar keer oefenen lukt dat goed en beginnen we met het eerste liedje: Ala Presi, een Surinaams kinderliedje. De kinderen van groep 6 van de Ludgerschool, die in de Bibliotheek op groepsbezoek zijn, vinden het maar wat interessant, dit orkest van oude mensen. Ze mogen meteen een kwartiertje meedoen!

In een uur tijd bespelen we alle instrumentjes en spelen en zingen we vier liedjes: Ala Presi, Que sera, het Turkse liedje Üsküdar'a gider iken en we sluiten af met Als ik boven op de Dom sta. Ik verbaas me hoe snel we het leren. Het lijkt alsof we een volleerd orkestje zijn. Ondertussen hebben we vooral ook veel plezier met elkaar. Nieuwe deelnemer Jan roept meteen na afloop: “Je bent een enthousiaste kerel, Peter. Wij worden er vanzelf ook enthousiast van. Je besmet ons wel!”

Willem:
“Ik hoorde ervan tijdens de Ronde Tafel Gesprekken in de Bibliotheek Overvecht. Ik woon vlak bij de Rosendael, daar doe ik ’s middags ook mee. Ik ben nieuwsgierig en houd van speelse dingen. Ik wist niet dat het zó mooi zou zijn, ik vind het fantastisch!”
Zelf speelt hij ook trompet, maar niet in dit orkest.

Jacobien:
“Ik ben zelf wel muzikaal, ik speelde vroeger gitaar en altfluit. Sinds kort doe ik een online cursus mondharmonica, maar samen muziek maken vind ik toch het leukste. Ik zag een folder liggen toen ik mijn boeken kwam ruilen en heb me meteen aangemeld. Deze keer heb ik van de fitness ook een paar nieuwe deelnemers meegenomen.”

Maya:
“Ik kom regelmatig in de bieb. Ik las een aankondiging van het Grijze Koppen Orkest in het Stadsblad. Ik was al een tijdje aan het kijken om weer eens iets met muziek te doen. Ik kom uit een groot gezin, waar we altijd met zijn allen zongen en onszelf begeleidden met zelfgemaakte instrumentjes en geklap en zo. Ik wist niet zo goed wat ik van het Grijze Koppen Orkest moest verwachten. Maar ik vond het meteen hartstikke leuk. Je wordt er heel vrolijk van, je laat hier even alles los, lekker ontspannen. Peter heeft ook veel humor. En ik voel me ook heel welkom hier in de bieb.”

Het Grijze Koppen Orkest in Zuilen kan nog nieuwe deelnemers gebruiken. Een instrument kunnen bespelen is niet nodig. Je kunt zó meedoen. En alleen maar luisteren mag ook altijd!

In Zuilen en Overvecht

Op dit moment zijn er 2 Grijze Koppen Orkesten in Utrecht: tot en met 4 februari elke maandagochtend van 10.30 – 11.30 uur in de Bibliotheek Zuilen; en van 14.00 – 15.00 uur in Zorgcentrum Rosendael in Overvecht. In 5 repetities werken de orkesten toe naar een feestelijk eindconcert waar iedereen welkom is. Dat zal zijn op vrijdag 8 februari van 14.00 – 15.00 uur in Rosendael. En op zaterdag 9 februari van 10.30 – 11.30 uur in de Bibliotheek Zuilen.

Geschreven door Isabella Arons. specialist PR en woordvoering Bibliotheek Utrecht