Heel Utrecht gaat VoorLezen

Gepubliceerd op: 3 april 2019 13:53

Wethouder leest voor uit Kikker is Kikker

In april start de landelijke campagne ‘Geef een prentenboek cadeau’. Dit jaar staat Kikker is Kikker van Max Velthuijs centraal. De Utrechtse Voorleesalliantie haakt aan op de landelijke campagne. Elke peuter- en kleutergroep krijgt een exemplaar van Kikker is Kikker cadeau. Op woensdag 10 april om 9.30 uur trapt wethouder Anke Klein de campagne af, dan leest zij in de Bibliotheek Overvecht het boek voor aan peuters en kleuters.

Anders is juist leuk
Kikker is Kikker, een prentenboek van de Nederlandse schrijver Max Velthuijs, is een echte klassieker. Het laat kinderen op grappige wijze zien dat iedereen anders is, maar dat dát nou juist zo leuk is. Je bent goed zoals je bent! Elke peuter- en kleutergroep in Utrecht krijgt een exemplaar cadeau, voorzien van lestips en ideeën. In zoveel mogelijk groepen wordt op hetzelfde tijdstip, 10 april om 9.30 uur, voorgelezen.

Voorlezen!
Voorlezen is heel belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van kinderen. Het effect op woordenschatontwikkeling is niet te evenaren. Lezen en voorgelezen worden opent daarnaast een wereld van verhalen die de fantasie prikkelt en vensters opent naar nieuwe avonturen, mensen en culturen. En samen lezen is ook nog eens heel erg leuk om te doen. Ouders worden daarom gestimuleerd ook thuis zoveel mogelijk voor te lezen.

Boekwinkelactie 2019
Vanaf 5 april is het prentenboek Kikker is Kikker in de boekwinkel te koop voor € 2,00. Omdat niet alle kinderen worden voorgelezen of boeken in huis hebben, zamelen De Utrechtse Kinderboekwinkel, Bruna Nachtegaalstraat, De Literaire Boekhandel en Savannah Bay boeken in voor kinderen die het hard nodig hebben. Als men bij één van deze boekhandels een (extra) exemplaar van Kikker is Kikker voor € 2,00 koopt, zorgen zij ervoor dat het boek goed terecht komt.

De Utrechtse Voorleesalliantie
De Utrechtse Voorleesalliantie zet zich in voor zoveel mogelijk voorleesplezier en aandacht voor boeken en voorlezen op de (voor)scholen. Het doel van deze campagne is om vanaf 10 april in heel Utrecht een impuls te geven aan het voorlezen, door de boeken te verspreiden en peutercentra, scholen en ouders te vragen enkele dagen extra aandacht te besteden aan het voorlezen.
De Utrechtse Voorleesalliantie bestaat uit de Gemeente Utrecht, de Bibliotheek Utrecht, Sardes, Spelenderwijs Utrecht, Taal Doet Meer, Utrechtse schoolbesturen primair onderwijs en De Utrechtse Kinderboekwinkel aan de Ganzenmarkt.

Naast de Voorleesalliantie steunen ook De Lions Clubs Vleuten de Meern en Kromme Rijn de actie Heel Utrecht gaat VoorLezen 2019 met geld voor extra boeken voor peuters.