Binnenkijken in de Bibliotheek Neude

Gepubliceerd op: 6 februari 2019 14:50

In het voorjaar van volgend jaar is het zover: dan opent de nieuwe centrale Bibliotheek van Utrecht haar deuren. In een van de meest iconische gebouwen van de stad, het voormalige postkantoor op de Neude. Het gebouw wordt verbouwd door a.s.r., de eigenaar van het gebouw. Naast een Bibliotheek komt er in het gebouw ook winkelruimte en een fietsenstalling voor 1100 fietsen. Afgelopen donderdag mochten we binnenkijken om met eigen ogen te zien hoe de verbouwing vordert.

Bijna 1000 boekenkasten

In totaal krijgt de Bibliotheek Neude 9100 m2 oppervlakte. Naast plaats voor de bijna 1000 boekenkasten (979 om precies te zijn) en ongeveer 200 studieplekken, komt er ook een filmzaal, een laboratorium, een restaurant en een theaterzaal. Samen met culturele, maatschappelijke en onderwijsorganisaties uit de stad organiseren we allerlei activiteiten. Zo wordt de Bibliotheek een culturele hotspot en een open podium voor de stad. Jaarlijks verwachten we ongeveer een miljoen bezoekers.

Posthoorns en postduiven

De centrale hal, herkenbaar voor Utrechters die hier hun postzegels of concertkaartjes kochten, blijft er grotendeels hetzelfde uitzien. Het originele karakter van het voormalige postkantoor blijft behouden. Je ziet beelden van de continenten terug en beelden van posthoorns en postduiven. Wel is er meer lichtinval dan vroeger en worden er roltrappen en liften geplaatst om naar de andere verdiepingen te komen.

Hieronder zie je de iconische beelden van de continenten en vrouwe Welvaart.

Beelden van de continenten in de centrale hal

Snoeren en stekkers

Op die andere verdiepingen kwam je normaal gesproken niet als bezoeker. Hier werkten medewerkers van de PTT, later de KPN. Ook lag een groot gedeelte van het gebouw vroeger vol met kabels: zo’n 15.000 kilo aan koperen snoeren en stekkers, die destijds nodig waren om het telefoonverkeer in Utrecht en omgeving te verzorgen. In het begin verbonden tientallen meisjes en dames handmatig de gesprekken door, later werden zij vervangen door centrales en computers. De kabels waren weggewerkt in dubbele, verdiepte vloeren, zoals tegenwoordig ook bij serverruimtes voor computers. Een soort systeemvloer dus, heel handig om nu de verstevigde en brandwerende vloeren in weg te werken. Van alle kabels ligt er nu alleen nog 200m2 glasvezel in de kelder van het gebouw.

Stadsstudiehuis

De zolder wordt het Stadsstudiehuis, een plek waar je rustig kunt werken of studeren. Hier komen ongeveer 60 van de 200 studieplekken. De zolder heeft veel dakramen gekregen zodat het mooi licht is. Al werkend of studerend heb je er straks een prachtig uitzicht over de stad en de Domtoren.

Hieronder een indruk van de zolder, dat het Stadsstudiehuis wordt met 60 studie- en werkplekken.

Bijzondere briefjes

Op deze zolder zijn tijdens het verbouwen twee bijzondere briefjes gevonden met aantallen gasmaskers en diverse namen. Na onderzoek blijkt dit waarschijnlijk te gaan om een bestelling van de PTT, eind jaren ‘30 van de vorige eeuw.

In die tijd nam de dreiging op een nieuwe oorlog toe en vreesde men voor bombardementen en mogelijke gasaanvallen. Toen werd de Nederlandse Vereniging voor Luchtbescherming (NVL) opgericht, werden er schuilkelders ingericht en moest de PTT distributie van gasmaskers regelen. Deze briefjes zijn waarschijnlijk een overblijfsel van dit laatste. De briefjes zullen, ingelijst en wel, een mooi plaatsje krijgen in de nieuwe Bibliotheek.

Briefjes gevonden op zolder in Neude

Verhuizing

In november van dit jaar krijgt de Bibliotheek Utrecht de sleutel van het gebouw. Dan kan de verdere afbouw en het inrichten beginnen. Daarna vindt de verhuizing van de Oudegracht naar de Neude plaats. In maart van 2020 kun je als bezoeker terecht in de nieuwe bieb. Natuurlijk volgt er ook nog een knalfeest!