Studenten Muziek en Technologie op jacht naar geluiden van Zuilen

Gepubliceerd op: 11 januari 2019 09:49

Hoe klinkt de Utrechtse wijk Zuilen en hoe vertaal je dat naar muziek? Examenkandidaten Eefje van den Brink en Julius van IJperen van HKU Muziek en Technologie trekken met opnameapparatuur de wijk in om het uit te vinden. 'Elk geluid is welkom!', zeggen de twee. 'We zoeken naar typische fragmenten op straat, maar het mag ook om bijvoorbeeld muziektracks gaan.' Op 16 februari 2019 geven de studenten samen met de Zuilense beatproducer Tantu (Teun de Kruif) een optreden in de lokale Bibliotheek, waarbij de uiteindelijke verzameling samples de hoofdrol speelt.

Lees meer over de opening op 16 februari

Zelf audio brengen of mailen? Dat kan tijdens openingstijden in Bibliotheek Zuilen of via remixzuilen@hku.nl.

foto: Eefje van den Brink en Julius van IJperen op jacht naar geluiden van Zuilen

Mobiele studio

Met 'Remix Zuilen' opent de lokale bibliotheek aan de Zwanenvechtlaan 4 in Utrecht op 16 februari een door de HKU-studenten gebouwde, mobiele studio die door de wijk gebruikt kan worden voor (muziek)opnames en het maken van beats. Corine van Steeg van de Bibliotheek Utrecht: 'We hopen vooral de jongeren uit de wijk op een nieuwe manier te betrekken bij de bibliotheek en de mogelijkheid te bieden om creatief bezig te zijn.' Als de studio een succes is, overwegen Bibliotheek Utrecht en HKU een vervolgproject in een andere vestiging te starten.

Julius van IJperen in het Julianapark

Maker in de Bibliotheek

'Remix Zuilen' is één van de vele projecten waarin HKU en Bibliotheek Utrecht de komende jaren met elkaar samenwerken. Dit najaar tekenden zij de overeenkomst 'Maker in de Bibliotheek', waarin zij onder meer afspraken hebben gemaakt gezamenlijk op zoek te gaan naar nieuwe manieren om mensen te interesseren voor en te betrekken bij de bibliotheek. Dit sluit perfect aan bij het streven van HKU en de Bibliotheek Utrecht om voortdurend creatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke veranderingen en uitdagingen. De verhuizing van de Centrale Bibliotheek naar het voormalige Postkantoor aan de Neude in 2020 is een belangrijke gelegenheid voor beide partijen om nu al met die toekomst bezig te zijn.

Luister hier naar de uitzending van FunX over dit project en bekijk hier de uitzending van RTV Utrecht met een item over dit onderwerp.