Hulp bij onze website & apps

Zoek je hulp bij het gebruik van onze website of één van onze apps? Vind hier je antwoord.


Mijn Menu en de Wise app

Wat kan ik in Mijn Menu?

Mijn Menu is de online omgeving waar je alles over je abonnement en je pasgegevens vindt. In Mijn Menu kun je je gegevens wijzigen, je berichtvoorkeuren aanpassen, kun je boeken verlengen en boete betalen. Je kunt ook je reserveringen wijzigen of verwijderen en zien welke titels je eerder hebt geleend. Alle informatie over Mijn Menu en hoe het werkt vind je hier

Voor het gebruik van Mijn Menu op je telefoon of tablet adviseren we je om de Wise app te installeren. 

Wat kan ik met de Wise app?

Met de Wise app kun je hetzelfde als in Mijn Menu. Je kunt ook zoeken in de catalogus. 

Hoe installeer ik de Wise app?

Je kunt de Wise app gratis downloaden.

Voor Android ga je naar de Playstore en voor Apple-apparaten naar de App Store.

Hoe kan ik inloggen in Mijn Menu en in de Wise app?

Je kunt inloggen met je pasnummer (begint met 20105…) of zelfgekozen gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Hoe log ik voor de eerste keer in?

Wanneer je voor de eerste keer gaat inloggen, heb je een nieuw wachtwoord nodig. Klik hiervoor op de link ‘Nieuw wachtwoord aanvragen?’ op het inlogscherm van Mijn menu en volg de stappen:

 • Vul het mailadres in dat bij de Bibliotheek Utrecht bekend is. Klik op ‘Opvragen’. 
 • Heb je meerdere passen gekoppeld aan hetzelfde mailadres, dan vul je ook nog het pasnummer in dat begint met 20105… van de pas waar je het wachtwoord voor wilt aanpassen. Klik op ‘Opvragen’. Je ontvangt na enkele minuten een e-mail met daarin de link ‘Nieuw wachtwoord opgeven’. 
 • Open deze mail bij voorkeur op PC of laptop. 
 • Vervolgens maak je een wachtwoord aan. Het nieuwe wachtwoord moet bestaan uit een reeks van 8 of meer tekens en moet minstens 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 cijfer en 1 teken !()* bevatten.

Ik ben mijn wachtwoord voor Mijn Menu of de Wise app vergeten. Wat nu?

Je kunt via de inlogpagina van Mijn Menu een nieuw wachtwoord opvragen. Hierbij vul je het emailadres in dat bekend is bij de Bibliotheek. Wordt dit mailadres bij meerdere passen gebruikt, dan vraagt Mijn Menu ook nog om het pasnummer.

Bij het opvragen van mijn wachtwoord wordt mijn mailadres niet herkend. Wat nu?

Waarschijnlijk staat er bij je pas geen of een ander mailadres geregistreerd. Mail naar klantenservice@bibliotheekutrecht.nl of ga langs bij de balie in de Bibliotheek.

Hoe kan ik betalen in Mijn Menu of de Wise app?

Je kunt in Mijn Menu of de Wise app betalen door een betaling via iDEAL te doen. Ga hiervoor naar 'Details financiële posten' en volg de stappen. Je moet minimaal € 1,00 overmaken.

Kan ik verlengen, betalen of reserveren voor een andere pas?

Je kunt zonder uit te loggen betalen en verlengen voor andere passen met de functie 'Relaties'. Hiermee kun je passen onderling machtigen, bijv. de pas van je kinderen of partner. Zo koppel je verschillende passen aan elkaar.

Let op: pas na een akkoord van de andere pas kun je betalen of verlengen voor een ander. Je kunt alleen een machtiging krijgen voor klanten van de Bibliotheek Utrecht.

Je kunt met de functie 'Relaties' niet reserveren voor andere passen. Log hiervoor in met een andere pas. 

Hoe kan ik, voor iemand voor wie ik al gemachtigd ben, geleende materialen verlengen?

In de Wise app vind je de optie 'Verlengen voor iemand anders' onder het kopje 'Thuis'. In Mijn Menu kijk je bij 'Wat heb ik thuis?'. Daar kun je via het tabje onder 'Verlengen voor' een andere pas selecteren. 

Ik zie de gegevens van de gekoppelde pas niet. Waarom?

Heb je de door jou aangevraagde machtiging, wel bevestigd? Of heb je misschien de machtiging verkeerd om ingesteld? Als je hier niet uit komt, kun je een mail sturen naar klantenservice@bibliotheekutrecht.nl

De Wise app stoort of werkt niet. Wat nu?

 • Op apparaten van Samsung, Huawei e.d. is het mogelijk de buffer van de app te legen. Dit doe je via ‘Instellingen’, ‘Applicaties beheren’, kies de betrokken app uit de dan getoonde lijst met geïnstalleerde apps (= ‘Bibliotheek Wise’ in dit geval), kies voor ‘Buffer leegmaken’. 
 • Werkt dit niet? Start de app dan opnieuw op.
 • Helpt opnieuw opstarten niet, verwijder de app dan van je apparaat en download en installeer de app opnieuw.
 • Levert dat onverhoopt ook niet het gewenste resultaat op, neem dan contact met ons op via klantenservice@bibliotheekutrecht.nl.

Catalogus

Hoe zoek ik in de catalogus?

Je zoekt op auteur (ook voor componist, redacteur, medewerker, e.d.), titel of onderwerp. Je ziet eerst de resultaten in de Bibliotheek Utrecht. Daarna kun je kiezen voor resultaten in de provincie. Vervolgens kun je kiezen voor resultaten ‘In heel Nederland’ In de resultatenlijst vind je ook de landelijke e-books, materialen in Muziekweb en Historische kranten en tijdschriften.

Je kunt je zoektocht verfijnen door de zoekfilters te gebruiken aan de linkerkant van het scherm. 

Kan ik mijn mening over een boek achterlaten?

Ja, dat kan. Je kunt ervoor kiezen om ook een landelijk profiel voor cWise aan te maken. Dit is niet verplicht. Binnen cWise kunt u tags toevoegen aan titels, recensies schrijven, waardering aan titels toekennen en lijsten maken. Je maakt hiervoor een gebruikersnaam aan.
Je kunt ervoor kiezen om deze gegevens ook met anderen te delen. Je gebruikersnaam, lijsten, tags en beoordelingen zijn zichtbaar voor anderen. De overige gegevens zijn niet openbaar.

Hoe maak ik een account bij cWise aan?

Je kunt binnen Mijn Menu een account aanmaken bij cWise. 

 • Log in bij Mijn Menu
 • Klik op 'cWise profiel aanmaken'
 • Ga akkoord met de voorwaarden
 • Maak een gebruikersnaam aan

Je hebt nu een account bij cWise. Hiermee kun je lijsten maken, boeken recenseren en beoordelingen achterlaten. Selecteer hiervoor een boek in onze catalogus. Wanneer je naar beneden scrollt klik je op 'Recensies', 'Lijsten' of 'Mijn tags' om de functies van cWise te gebruiken. Geen antwoord op je vraag gevonden?