De Denkplaats is een plek waar je niet alleen kennis kunt halen, maar kennis naartoe kan ‘brengen’. Een plek om iets nieuws te leren en vervolgens al je mitsen, maren en gedachtenkronkels te delen met anderen. Een plek om samen wijzer te worden!

Dinsdag 25 april • 19.30 - 21.30 uur
Brauhaus Koffie Leute • westerkade 30

@nder Geld in Utrecht
Is een ander soort geld mogelijk, dat tot een eerlijker, effectiever en duurzamer samenleving leidt? Social Trade Organisation (STRO) ontwikkelde een nieuw soort digitaal, sociaal en lokaal geld: @nder geld.


Twan Luttikhold van STRO deelt zijn frisse kijk op wat geld eigenlijk is, hoe het werkt in ons voordeel maar óók in ons nadeel. Kan @nder geld ons helpen? De ‘Utrechtse euro’ is @nder geld dat in Utrecht gebruikt kan worden. Het geld blijft binnen de grenzen van de stad en stimuleert zo de lokale economie!


Koffie als Common Good
Als afsluiter vertellen Martijn en Bart van Brauhaus Koffie Leute over hun onderzoekje met de UU naar een andere en eerlijker vorm van koffiehandel. Ze vertellen waar ze naar zoeken en wat ze al uitvonden. Drink onderwijl een eerlijk bakkie mee!

Na de Denkplaats zit je op je fiets en bedenk je dat je tóch wat vergeten bent om te vragen/vertellen. Wat nu?! Op dat moment is het tijd om naar de Kenniscloud te gaan.

 

Wat is de Kenniscloud precies?
Het internet biedt ongekende mogelijkheden om informatie te vinden en er met elkaar via de sociale media over te communiceren. Het probleem is langzamerhand echter niet meer zozeer een gebrek, maar eerder een teveel aan informatie en communicatie. De KennisCloud gaat je helpen bij het vinden van precies die kennis, mensen en communities waar je wat aan hebt in je dagelijkse leven en werk hier in de regio.

De KennisCloud bestaat in eerste instantie uit een website waar je kan zien waar mensen en communities in de regio zich mee bezig houden. Dit kan bijvoorbeeld door samen te discussiëren over gemeenschappelijke interesses en elkaar uit te nodigen voor activiteiten en evenementen. Op het platform worden allerlei interessante verbindingen gelegd die tot nieuwe kennis, contacten en samenwerkingsvormen kunnen leiden. De bibliotheek ondersteunt actief het leggen van deze verbindingen door het koppelen van de KennisCloud aan haar netwerk van laagdrempelige locaties en het ontwikkelen van innovatieve kennisdiensten.

De KennisCloud is nog in ontwikkeling maar er is al heel veel mogelijk en er kan steeds meer. Ga vooral je eigen gang en laat ons weten wat wel en niet werkt!

 

Maak je eigen KennisCloud gebruikersaccount aan
Je bent nu nog een anonieme gebruiker van de KennisCloud. Om zelf een gebruikersprofiel aan te kunnen maken, mee te kunnen doen aan discussies, enz. moet je je eenmalig registreren. Klik hiervoor rechtsboven op “Aanmelden”, daarna in het tekstkader linksonder op “Registreer” en volg de aanwijzingen om een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. Bij het volgende bezoek kun je je met deze gegevens aanmelden.

 

Gebruikersprofiel aanmaken
Als eerste stap kun je na aanmelden met je nieuwe account een gebruikersprofiel aanmaken. Klik hier voor een overzicht te zien van alle gebruikers van de KennisCloud. Om op je profiel te komen kun je klikken op je icoontje linksboven in de pagina. Vanaf daar kun je ook je profiel/instellingen wijzigen etc.

Toegang tot de site
Om toegang te krijgen tot de site, ga je naar www.kenniscloud.nl. Je ziet nu de home page van de KennisCloud. Hier zie je onder andere de KennisCloud van Midden-Brabant, de laatste activiteiten van de gebruikers en kun je zoeken op wat er in de KennisCloud allemaal gebeurt.

 

Pionieren
De KennisCloud begint al steeds meer vorm te krijgen maar staat nog steeds in beta vorm online. Het is belangrijk om er met een aantal geselecteerde testgebruikers “echt” mee aan de slag te gaan om voor de lancering zo goed mogelijk te weten of het allemaal werkt. We stellen erg veel prijs op je bijdrage en feedback in je rol van testgebruiker; alle input is welkom om de KennisCloud zo optimaal mogelijk te maken.

Door lid te worden van de kennisgroep ‘Gebruikersgroep KennisCloud’, krijg je een goed beeld van de huidige stand van zaken. Geef foutmeldingen en suggesties voor functionaliteiten hier aan ons door.

Je kunt zelf ook een kennisgroep aanmaken of deelnemen aan een bestaande kennisgroep. Nu is het platform nog een prototype, leef je naar hartenlust uit!

Aankomende Denkplaatsen

Is een ander soort geld mogelijk? Welke tot een eerlijkere, effectievere en duurzamere samenleving leidt? STRO (Social Trade Organisation) onwikkelde een nieuw soort digitaal geld: @nder geld. Twan Luttikhold van STRO geeft een frisse blik op wat geld eigenlijk is, hoe het in ons voordeel werkt, maar óók in ons nadeel. Kan @nder geld ons helpen?!

Locatie: Koffie Leute - Westerkade 30, 3511 HC Utrecht

Top 3 communities april

Ook een community starten? Beantwoord dan de volgende vragen.

1. Heb je inhoudelijke kennis en een netwerk rond dit thema die je gedurende langere tijd wilt inzetten om de kennisontwikkeling rond dit thema verder te brengen? Wil je de mensen uit dit netwerk actief benaderen om mee te doen met discussies en bijeenkomsten?
2. Kijk op http://kenniscloud-bmb.nl/groups/all?filter=popular of er al gerelateerde groepen zijn waar jouw thema in past. Zo ja, word daar lid van een post een bijdrage of neem contact op met de kennisgroepbeheerder van die groep.
3. Heb je al een aantal mensen voor ogen die actief lid zouden kunnen worden van de kennisgroep?
4. Heb je een concrete kennisvraag voor ogen waarmee je de kennisgroep kunt beginnen?
5. Heb je (bij voorkeur) een aftrapbijeenkomst voor ogen waarbij je de kennisgroep kunt introduceren?
6. Ben je bereid om op zoek te gaan naar een of meer medebeheerders om de taken te verdelen en de continuiteit te waarborgen? Bij voorkeur uit een andere organisatie.
7. NB Je bent geen eigenaar maar een coördinator van de groep rond het gekozen thema. Dit houdt in dat meningen van personen die niet overeenkomen met die van jou ook in de groep thuishoren, mits ze voldoen aan de voorwaarden.

Nog steeds geïnteresseerd? Ga dan naar de KennisCloud om jouw community aan te maken!