Metropolisfilm maakt: Op weg naar de Neude

Film over het ontstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude

In opdracht van de Bibliotheek Utrecht maakt Metropolisfilm een documentaire over het onstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude. Wat ging er aan vooraf? Wat moet er allemaal gebeuren? Wat is de rol van de architecten? Wat zijn de plannen? Hieronder kun je de afleveringen die tot nu toe zijn gemaakt bekijken. Op RTV Utrecht is ook een eerste wat langere documentaire uitgezonden. Je kunt dit deel hier bekijken.

Aflevering 11: Bouwen

november 2018: René van der Horst, projectleider bouw van de Bibliotheek Neude, geeft een kijkje achter de schermen tijdens de verbouwing. Zo laat hij bijvoorbeeld zien hoe je door de grote ramen in het stadsstudiehuis straks een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Aflevering 10: Vondsten

oktober 2018: Metropolisfilm sprak met archeoloog Jeroen van de Kamp. Hij vertelt over de bijzondere opgravingen die ze gedaan hebben, de 2 kuub die is uitgegraven uit de beerkelder op de binnenplaats en meegenomen is voor verder onderzoek.

Aflevering 9: We gaan beginnen

mei 2018: De bouw gaat echt beginnen. René van der Horst, projectleider Bouw van de Bibliotheek Neude, vertelt wat erbij komt kijken om dit rijksmonument een nieuwe functie te geven. Stadsarcheoloog Jeroen van de Kamp vertelt over de geschiedenis van het terrein.

Aflevering 8: In het hart van de stad

juli 2017: In deze aflevering ga je in vogelvlucht door het pand: hoe gaat het er uit zien en wat komt waar? Je krijgt een indruk hoe het gaat worden. Het laboratorium, het stadsstudiehuis, de diverse zalen, 200 werk- en studieplekken en de collectie.

Aflevering 7: De stand van zaken

december 2016: Wat komt er allemaal kijken bij de verbouwing, de indeling en het gebruik van het pand als Bibliotheek? En wat als de oorspronkelijke tekeningen niet helemaal kloppen? Guy Miellet, projectleider van de Bibliotheek, en Bart Kellerhuis van Zecc architecten vertellen.

Aflevering 6: Interieur voor een monument

april 2016: Voorheen was alleen de centrale hal open voor publiek, straks het hele gebouw. Bart Kellerhuis van Zecc architecten vertelt hoe het overzichtelijk blijft. Guy Miellet, projectleider, vertelt over de nieuwe functies van de Bibliotheek.

Aflevering 5: Samenwerking met de stad

april 2016: In deze aflevering een voorproefje van hoe het gaat worden. Zie je het al voor je? Door het hele pand heen alle ruimte voor informatie en activiteiten, ook samen met partners en festivals in de stad. Het wordt een bruisende plek midden in de stad.

Aflevering 4: In interactie

maart 2016: Hoe vinden Utrechters dat de Bibliotheek Neude moet worden? In verschillende werkgroepen gaan ze in gesprek met elkaar en Bibliotheekmedewerkers over hun wensen en ideeën. In deze aflevering een impressie.

Aflevering 3: Samen met scholen

maart 2016: Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. Hoe kies je een boek, hoe lees je goed voor? In deze aflevering een verslag van de stedelijke finale. Eén van de projecten die de Bibliotheek organiseert voor het onderwijs.

Aflevering 2: Utrecht denkt mee

januari 2016: Een impressie van de grote Open Dag in de Neude, waar men massaal een kijkje nam achter de schermen. De hele dag waren er rondleidingen en alle plannen werden gepresenteerd. Ook was er alle ruimte om zelf met eigen ideeën en wensen te komen.

Aflevering 1: Het plan

januari 2016: Ton van Vlimmeren, directeur van de Bibliotheek Utrecht, vertelt over de plannen voor de Centrale Bibliotheek in de Neude. De Bibliotheek verandert, krijgt steeds meer functies naast het uitlenen van boeken. Het voormalige postkantoor biedt hiervoor alle mogelijkheden.