De Bibliotheek Neude: stand van zaken. Bekijk alvast de trailer!

Benieuwd naar uw nieuwe Bibliotheek in Utrecht? Afgelopen zondag werd de korte documentaire over de Bibliotheek Neude uitgezonden op RTV Utrecht. U kunt deze documentaire hier terugkijken: UStad: DocU.

Nieuw blog van de Bibliotheek Utrecht

De Centrale Bibliotheek verhuist in 2018 naar het oude postkantoor op de Neude. Dit monumentale pand heeft een rijke geschiedenis en krijgt met de Bibliotheek Utrecht een waardevolle herbestemming. De oud-medewerkers van het postkantoor hebben destijds genoeg meegemaakt om boeken vol te schrijven. Om de herinneringen te bewaren hebben we een aantal verhalen vastgelegd.

Film over het ontstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude

In opdracht van de Bibliotheek Utrecht maakt Metropolisfilm een documentaire over het onstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude. Wat ging er aan vooraf? Wat moet er allemaal gebeuren? Wat is de rol van de architectenWat zijn de plannen? Wat is een Bibliotheek in deze tijd? Metropolisfilm volgt dit proces de komende jaren. In afleveringen komt er steeds een ander stuk van dit verhaal aan bod. Hieronder kunt u de afleveringen die er tot nu toe zijn gemaakt bekijken. In 2018 wordt dit een lange documentaire.

Op weg naar de Bibliotheek Neude aflevering 7: De stand van zaken

Op weg naar de Bibliotheek Neude aflevering 6: Interieur voor een monument

Op weg naar de Bibliotheek Neude aflevering 3

Op weg naar de Bibliotheek Neude - aflevering 1

Denktanks en het vervolg

Op 23 januari tijdens het ‘open huis’ in de toekomstige Bibliotheek Neude was de belangstelling enorm: zo’n 3.000 mensen kwamen genieten, rondkijken en hun verhalen en ideeën delen.

We zijn ontzettend blij met alle reacties en de betrokkenheid bij de Bibliotheek en het oude postkantoor. Er zijn honderden kaarten, post-it’s en tekeningen met ideeën en suggesties voor de Bibliotheek van de Toekomst achtergelaten. We hebben alles doorgenomen en gesorteerd. 

Veel mensen gaven zich ook op voor de Denktanks die ondertussen geweest zijn. De hele maand maart zijn er elke dinsdagavond Denktanks geweest. Hieronder kun je een impressie zien van de 3e denktank met als thema Creëren en Experimenteren. Ook uit de Denktanks zijn weer heel veel mooie ideeën en plannen gekomen. Die zijn we nu aan het verwerken. We zullen dan op deze pagina een overzicht geven van de wat er allemaal door jullie bedacht is. Daarbij zullen we aangeven wat we er mee gaan doen komende tijd en of er zaken zijn waar jullie nog verder over mee kunnen denken. 

Je kunt nog altijd je idee(ën) voor de Bibliotheek van de Toekomst delen met de hashtag #biebneude. Houd onze Facebook en Twitter in de gaten voor meer informatie.

Nogmaals bedankt voor al jullie inbreng. Wij zijn daar heel erg blij mee.

Op weg naar de Bibliotheek Neude aflevering 5: Samenwerking met de stad

Op weg naar de Bibliotheek Neude aflevering 2

Fondsen voor de Bibliotheek Neude

Na kfHein fonds maakt ook VSBfonds de Bibliotheek Neude mogelijk!

In maart heeft VSBfonds laten weten €150.000 te doneren aan de realisatie van de Bibliotheek Neude. Sinds de oprichting in 1990 heeft VSBfonds vele initiatieven en projecten ondersteund die bijdragen aan de kwaliteit van de Nederlandse samenleving. VSBfonds investeert in een samenleving waarin iedereen meedoet, waar mensen elkaar ontmoeten en begrijpen, elkaar inspireren, zich ontwikkelen en een bijdrage leveren. De Bibliotheek Neude wordt de ontmoetingsplek midden in het hart van Utrecht, waar mensen een extra thuisbasis hebben om zich te ontwikkelen. De bibliotheek draagt daarmee sterk bij aan de missie van VSBfonds. Het wordt een plek waar taal, kennis en cultuur voor iedereen toegankelijk is. Een bibliotheek van en voor iedereen!

Eerder heeft kfHein fonds een donatie van €150.000 voor de realisatie van de Bibliotheek Neude toegezegd. Met de toezegging van VSBfonds zet de Bibliotheek Utrecht wederom een grote stap in de goede richting om de mooie plannen voor de bibliotheek te realiseren. De Bibliotheek Utrecht is dan ook verheugd dat VSBfonds deze gulle donatie doet: bedankt hiervoor! Gezamenlijk maken wij van de Bibliotheek Neude een fantastische plek midden in de stad!

Ook (fonds)partner worden van de Bibliotheek Neude? Neem contact op met één van onze contactpersonen.

De Bibliotheek Neude in het nieuws

Maandag 16 januari is er een laatste rondleiding gegeven in het gebouw op de Neude aan journalisten. RTV Utrecht heeft hier een artikel over geschreven en een kort filmpje over gemaakt. 

Lees hier het artikel en kijk het bijbehorende filmpje

Agenda Bibliotheek Neude

Er zijn op dit moment geen artikelen over dit onderwerp beschikbaar.

Martha Nussbaum in de Bibliotheek Neude

CoderDojo XL

Op 15 oktober vierde de Coderdojo haar 1e verjaardag in de Bibliotheek Neude. Dit filmpje geeft een impressie van dit evenement.

Toekomstbeelden Zecc / Rijnboutt

Wij zijn bezig met het organiseren van de denktanks voor de nieuwe Bibliotheek op de Neude.

Nu hebben alle denktanks een datum en zijn er uitnodigingen verstuurd, woensdag 2 maart en vrijdag 4 maart wordt de informatie voor de denktanks verzonden.

Als je vooraf al een idee had over het onderwerp van de denktank dan graag het volgende formulier invullen en meenemen tijdens de denktank. 

Bekijk hier de Virtual Reality film terug!