Activiteiten Volwassenen

Bekijk onze richtlijnen rondom Corona

In verband met het coronavirus gelden er speciale richtlijnen als je naar de bibliotheek komt om materialen te lenen of een activiteit te bezoeken. 

Lees onze richtlijnen hier

Nu in de bibliotheek

Tussen de Regels met antropoloog Sinan Çankaya en Schiavone Simson (uitverkocht) Bekijk details

za 24 okt

In deze literaire talkshow gaat host Oscar Kocken onder in gesprek met Sinan Çankaya en Schiavone Simson. Çankaya is cultureel antropoloog en schrijver en is vooral bekend van zijn populaire boek Mijn...

Bekijk de volledige agenda

  • Over grenzen

    Waar denk je aan als je aan grenzen denkt? Aan grenzen tussen landen, je eigen grenzen of aan tijdsgrenzen? ‘Over grenzen’ gaat er allemaal over. In de bieb vind je ruimte en rust om jouw grenzen af te tasten en te verkennen. Lees verhalen en ga in gesprek met onbekenden. Ga in september en oktober op avontuur in jouw denken en ontdek de wereld achter jouw grenzen

    Lees meer


Bekijk ook ons online programma

Alvast kennismaken met ons programma kan online via Biepbiep Podcast. Verder hebben we nog leuke talkshows van Vrijdag Live!, uitgesproken brieven door Theater Utrecht en de Culturele Zondag@home. En wat dacht je van onze samenwerking met de HKU over kunst in coronatijd?

Roos' Boekenclub

De nieuwe aflevering van Roos Schlikker’s boekenclub staat online! We lazen Dimitri Verhulst - Onze Verslaggever in de Leegte. Neem ook deel aan de leesclub, lees mee en deel je mening met ons via de Facebook-groep.

De Leuke Boekenclub #2

De tweede bijeenkomst van De Leuke Boekenclub van Tim en Alma. Deze editie bespreken we Welkom in het rijk der zieken van Hanna Bervoets.

Talkshows

Vrijdag Live! De Dakhaas Praat

Onafhankelijk magazine De Dakhaas geeft creatieve Utrechters een podium. Utrechtse makers vertellen over hun drijfveren, struikelblokken en hun band met de stad. Luister naar de eerste live-editie vanuit bieb Neude van 31 juli met kunstenaar Daan Paans en schrijver Maria Postema.

Vrijdag Live! Wielaert gaat aan

De maandelijkse talkshow van RTV Utrecht in de Bibliotheek Utrecht. Met deze aflevering: Vincent Bijlo.

Tussen de Regels #2

Tussen de Regels is een literaire podcast met Oscar Kocken. Deze aflevering gaat hij in gesprek met Rodaan Al Galidi, een Irakees schrijver en dichter, die 8 jaar in een asielzoekerscentrum doorbracht en hierover een roman schreef.

Tussen de Regels ook weer live in ons theater

Op 24 oktober met antropoloog Sinan Çankaya en Schiavone Simson.

Artist in Library

In tijden van corona is het de verbeelding die ons op de been houdt. Voor Artist in Library is maakten studenten beeldende kunst aan de HKU een online tentoonstelling.

Bekijk de tentoonstelling

Bloot tussen de boeken

‘Bloot tussen de boeken’ is een nieuwe maandelijkse reeks over seksualiteit. In ‘Yes, Please’ legt Lucas De Man de vinger op de erotische plek.

Talkshow: Met de Nuk het weekend in!

De Nuk zou op vrijdagmiddag in de Bieb het weekend inluiden met een talkshow vol gasten uit het actuele en culturele Utrechtse leven. Door de coronamaatregelen doen we dit nu online. Carine van Santen ontvangt, uiteraard op gepaste afstand, Loes Leemans. Zij schreef het boek “Jarretels voor een seriemoordenaar”. Ook in het programma Ton van Vlimmeren, directeur van de bibliotheek. Aankondiging en muziek van Heleen Schuttevaêr, een van de “Mooiste meisjes” van de Nuk.


en meer........

'Juist nu even niet' van Michiel Lieuwma

Voor de Dag van Europa - 9 mei - had de bieb de voorstelling 'Naar de Maan of Naar de Haaien' van theatermaker en schrijver Michiel Lieuwma (NUT) geboekt, een snelle voorstelling over de toekomst van onszelf, van Europa en van de wereld.

Helaas kon deze voorstelling niet doorgaan, dus heeft Lieuwma online zijn glazen bol opgepoetst en zijn blik op de toekomst verwoord. Resultaat: een pleidooi voor de twijfel die juist nu de ruimte zou moeten krijgen, en een uiting van weerstand bij de maker.

De Kiesmannen

Op zaterdag 9 mei was het de Dag van Europa. De Kiesmannen (Dylan Ahern en Jochem Jordaan) werden uitgenodigd om ons eens uit te leggen wat dat nu precies is, wat er ondertussen aan de burelen van de EU gebeurt en of we nog wel op vakantie mogen deze zomer. Luister de podcast via Spotify of via Apple Podcasts.

Terugkijken: CZ@Home

Op zondag 19 april kon je onze splinternieuwe bibliotheek en een preview van de programmering alvast online bekijken tijdens CZ@Home. Gemist? Geen probleem! Kijk CZ@Home van zondag 19 april terug via de sociale kanalen van Culturele Zondagen:

Instagram.com/culturelezondag
Facebook.com/culturelezondagen
Youtube.com/deculturelezondagen (geen account nodig)

Uitgesproken brieven door Theater Utrecht

Postkantoren en brieven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom bedacht Theater Utrecht een prachtcadeau voor de nieuwe bieb. Tijdens ons openingsweekend zouden ze belangrijke brieven voorlezen. Dat kon niet doorgaan en daarom biedt Theater Utrecht haar programma nu online aan.

De brieven die bleven

Jongeren uit Utrecht verdiepten zich onder leiding van theatermaker Linda Bosch in de geschiedenis van Utrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor De brieven die bleven.
Op 4 mei trokken 11 jongeren vanaf de Bibliotheek Neude, door heel Utrecht met verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de vorm van post.