Intellectual heritage van Maarten Baas

Dit kunstwerk is een lichtkunstinstallatie. Het verbindt op een bijzondere manier de drukte van het plein, met horeca en festivals, met de relatieve rust en het meer ingetogen karakter van de bibliotheek. Het kunstwerk is speels en hoe langer je kijkt, hoe meer je erin ontdekt.

Waar te vinden?


Intellectual heritage is te vinden boven de luifel van de entree, los van de gevel. Het gebouw zelf blijft zichtbaar door het werk heen. Het kunstwerk is op zes punten aan de luifel bevestigd. Dit is een herstelbare ingreep, zodat het cultureel erfgoed volledig intact blijft.

Over de kunstenaar

Maarten Baas (1978) studeerde vanaf 1996 aan de Design Academy Eindhoven. Zijn werken liggen op de grens tussen kunst en design en staan bekend als opstandig, speels, intellectueel, theatraal en artistiek. Hij heeft een autonome positie verworven in het ontwerpveld en zijn werk varieert van limited editions en productieontwerp tot conceptuele kunst en installaties, zowel binnen als in de openbare ruimte. Hij wordt gezien als één van de invloedrijkste Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw.
Zijn werken bevinden zich in grote museumcollecties, zoals het Museum of Modern Art in New York en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Foto: © Maarten Noordijk
 

Meer informatie over de kunstenaar

In het dorpje waar ik opgroeide kwam de biebbus langs. Later in een ander dorp, ging ik vaak naar de bieb. In mijn jeugd kwam ik steeds weer in een andere categorie boekenkasten terecht, zo ontdekte ik steeds meer.

— Baas over de bibliotheek


Foto © Maarten Noordijk