Collectie

Veel geleend

Bekijk meer lijstjes

Heel veel boekentips van de Bibliotheek Utrecht

Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben er wel een boek over. En we houden van lijstjes maken dus kijk snel op onze lijstjes pagina voor een mooie boekentip. Pesten, safer internet day, kookboeken, boekenweek, vrouwendag. Dit zijn een paar van de onderwerpen waar je een lijstje over kunt vinden.

Een paar voorbeelden

Ellen Deckwitz Olijven moet je leren lezen

Een enthousiasmerende introductie tot het lezen van gedichten.

Veronique Puts Pesten: stop!

Beer en Sophie zien dat kinderen op het schoolplein worden gepest. Ze besluiten er iets aan te doen. Met expressieve, stripachtige kleurenillustraties. Om zelf te lezen en samen over te praten, vanaf ca. 6 t/m 9 jaar.

Blijf je verdiepen

Black Lives Matter

De bibliotheek is er voor iedereen. Ongelijkheid, discriminatie en racisme passen daar niet bij. Het is onze taak om Utrechters te informeren en met elkaar in gesprek te brengen. Bezoek onze programma’s en verdiep je kennis met behulp van onze collectie.

We hebben rondom de actuele gebeurtenissen een Black Lives Matter- leeslijst samengesteld.

Donorregistratie

Op 1 juli vorig jaar ging de nieuwe donorwet in. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar is vanaf heden opgenomen in het nieuwe Donorregister. Het is belangrijk dat je een keuze invult. Dan weet je familie, partner of vriend(in) of je na je overlijden orgaan- en weefseldonor wilt worden.

Paarse vrijdag

Op 11 december was het Paarse Vrijdag. Een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit konden tonen met homoseksuele, biseksuele, lesbische en transgender personen. De bieb is voor iedereen. Daarom hebben wij een lijst vol boeken en films samengesteld. Zo kun je met elkaar het gesprek starten, je meer verdiepen of deze tips delen met elkaar.

Interviews

Obroni: Samen voor meer diversiteit in boeken

Obroni is een non-profitorganisatie en verkoopt t-shirts en tasjes met een bijzondere boodschap, zoals ‘Remember Rosa?’ (een verwijzing naar Rosa Parks) of ‘NoSpaceForHate’. Op die manier proberen zij ongelijkheid in de samenleving makkelijker bespreekbaar te maken. Lees meer over de organisatie en de samenwerking met de Bibliotheek Utrecht.

De collectie van de bibliotheek

De collectie van de bibliotheek is altijd in beweging. Elk jaar komen er 60.000 nieuwe materialen bij. En worden er ook zoveel materialen afgeschreven. Omdat ze kapot en beschadigd zijn, omdat ze verouderd zijn en niet meer gelezen worden of omdat de maatschappij verandert en de materialen niet meer in de collectie passen. 

Lees meer over de collectie en de collectioneurs van de bibliotheek.

De online bibliotheek is meer dan boeken lenen en luisteren: 5 tips

Natuurlijk is het heerlijk om in de bieb te struinen. Kijken in de kasten, op zoek naar een onverwacht verhaal. Of speuren in de catalogus en dan dat ene boek vinden waar je zo nieuwsgierig naar bent. Online kun je 24/7 terecht. De online bibliotheek is gratis voor leden. Je kunt kiezen uit ruim 32.000 e-books en meer dan 4.300 luisterboeken. Maar de online bibliotheek biedt nog veel meer. Vijf tips van collectioneur Jan ten Ham.

Meest gelezen in 2020

x

Bekijk welke boeken dit jaar het meeste werden uitgeleend.

Nieuw in de bibliotheek

Onze collectie breidt wekelijks uit. Bekijk wat er nieuw is in de bieb.

Lees dit boek en wel hierom...

Vanuit hun eigen huis (of tuin) geven onze medewerkers je boekentips. 

Aanschafsuggestie

Wil je een titel graag terugzien in onze collectie?
Vul dan ons aanschafsuggestieformulier in.


E-books leen je bij de online Bibliotheek

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen. Dat doe je bij de online Bibliotheek. Hier kun je kiezen uit meer dan 29.000 e-books. Bekijk het complete aanbod via de onderstaande link.

Dit zijn de nieuwste e-books:

Christina tipt: een onbekend meesterwerk

'De Pop’ van Boleslaw Prus

Wie geeft nou betere boekentips dan een medewerker van de bibliotheek?

Lees de tip

Nieuwe films


Leestips van de online Bibliotheek


Nieuwe Luisterboeken