De Bibliotheek Utrecht

  • Voorlezen is leuk. En heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. De Nationale Voorleesdagen zijn weer gestart! Laat je elke dag voorlezen op RTV Utrecht door vips en bekijk de leukste liedjes en knutseltips!

    Lees meer

Reserveer, haal een verrassingstas of ga naar de online bibliotheek

Vanwege de lockdown is de bieb gesloten. Leden kunnen blijven lezen en inleveren via de Afhaalbieb. De Afhaalbieb is open tijdens de reguliere openingstijden. Hou de website in de gaten voor de actuele openingstijden.

Lees meer

Doe mee aan het Leesteam Kinderjury Utrecht!

Ben je tussen 6 en 12 jaar en doe je niks liever dan lezen, lezen en nog meer lezen? Meld je dan nu aan voor het Leesteam van de Utrechtse versie van de Kinderjury. Het Leesteam vlogt of blogt en praat en leest over lezen en boeken en werft stemmen voor de Kinderjury Utrecht. Als lid van het Leesteam lees je heel veel boeken in 4 weken en kies je samen de drie beste boeken van 2020. Alle kinderen in Utrecht kunnen daarna stemmen op het allermooiste boek.

Om jullie top 3 zo goed mogelijk te promoten bij jullie vriendjes en klasgenoten, maak je als Leesteam een leuke vlog en krijg je een workshop presenteren van Sosha Duysker van Het Klokhuis!

#troostwoorden

Lees je door de lockdown. In de bieb staan kasten vol boeken met mooie quotes. Weet jij iemand die wel wat troostwoorden kan gebruiken?

Maak je eigen troostwoorden

10 dagen lang voorlezen op RTV Utrecht tijdens de Nationale Voorleesdagen

Laat je tien dagen lang voorlezen door vips op RTV Utrecht tijdens de Nationale Voorleesdagen!

  • Tot en met 24 januari zendt RTV Utrecht uit op 2 kanalen, om 11.00 uur op RTV Utrecht en om 15.30 uur op UStad.
  • Van dinsdag 26 t/m vrijdag 29 januari kun je nog vaker kijken naar de verhalen. Bij RTV Utrecht om 7.00, 8.00, 9.00 en 11.00 uur en op UStad om 07.30, 08.30 14.30 en 15.30 uur.

Een voorproefje van ons programma vanaf februari:

Vr 26 feb | Vrijdag Live: Wielercafé

Een nieuwe serie talkshows over de liefde voor de fiets, de heroïek van de koers, technische snufjes, pedaallust en andere wielerzaken. Met uitstapjes naar literatuur, mode, voeding en muziek. Dit keer zijn te gast niemand minder dan NOS-wielerjournalisten Herman van der Zandt en Martijn Hendriks.

Di 23 feb | SETUP & de Bieb spelen Cyberpunk 2077

Wat zegt het wereldbeeld dat we in de nieuwe game Cyberpunk zien, over onze huidige dromen, verwachtingen en angsten rondom nieuwe technologie? SETUP en de bieb… spelen Cyberpunk!

Vanaf 17 mrt | Basiscursus Verhalen vertellen

In de basiscursus leer je hoe je verhalen kunt vertellen. Je ontdekt de bouwstenen van een goed verhaal. Daarnaast maak je kennis met beeldend vertellen en het gebruik van fantasie. Samen met docent Raymond den Boestert van de Vertelacademie besteed je aandacht aan jouw persoonlijke band met de verhalen die je vertelt.

Op woensdag 10 maart is er ook een gratis workshop ter introductie.

14 feb | Beeld en Geluid Mediacafé: Swiep swiep hoera! (online)

In het Beeld en Geluid Mediacafé bespreken we historische mediagebeurtenissen en recente mediaontwikkelingen. Conservatoren, collectiespecialisten en beeldresearchers vertellen verhalen uit het heden en verleden met beelden uit de schatkamers van Beeld en Geluid.

Deze editie van het Beeld en Geluid Mediacafé staat in het teken van televisie-icoon Swiebertje. Mediajournalist Patrick Bremmers vertelt hoe de vrolijke zwerver in twintig jaar uitgroeide tot Nederlands cultureel erfgoed.

Heb je een taalvraag?

De bibliotheken zijn momenteel gesloten voor activiteiten, alleen de Afhaalbieb is open. Heb je een taalvraag? Dan kan je contact opnemen met de Wegwijzer. Via een online formulier kun je je contactgegevens achterlaten en bellen we je terug om een afspraak in te plannen.

Heb je een computervraag?

Dan kan je bellen met Digiwijs via 030-878 15 35 of stuur een mail naar oefenenmetdigiwijs@gmail.com

Daarnaast is er nog de landelijke Digihulplijn. Bel 0800-1508 of ga naar Dedigihulplijn.nl

Wil je meer informatie en/of tips?

Ga dan naar onze pagina Spreekuren & Inloop.

Word nu lid voor € 30!

De dagen zijn guur, kort en donker. Tijd om met een boek of dvd op de bank te kruipen. En met dit abonnement kun je ook nog eens onbeperkt e-books en luisterboeken downloaden. 24/7, dus ook vanaf de luie bank.

Van vrijdag 18 december t/m 31 januari 2021 word je voor slechts € 30 een jaar lang lid.

Biep biep podcast

Beluister ons online programma via de Biepbiep Podcast op Spotify! Er zijn regelmatig nieuwe aflevering, dus houd deze pagina goed in de gaten. Gebruik je geen Spotify? Dan vind je ons programma ook op SoundCloud.

Livestreams

Veel van onze programma's zijn online te volgen, maar soms maken we ook een live-registratie van een programma dat bij ons in de bieb plaatsvindt. Bekijk ons online programma (terug) in dit livestream-overzicht.

Ontdek nog meer online aanbod

Naast podcasts en livestreams vind je bij de bieb natuurlijk ook e-books en luisterboeken. Daarnaast bieden we ook informatieve en educatieve materialen voor jong en oud. Er is voor iedereen wat te vinden bij de bibliotheek.

Vijf tips over de online bibliotheek van collectioneur Jan ten Ham

Natuurlijk is het heerlijk om in de bieb te struinen. Kijken in de kasten op zoek naar een onverwacht verhaal. Of speuren in de catalogus en dan dat ene boek vinden waar je zo nieuwsgierig naar bent. Online kun je 24/7 terecht. De online bibliotheek is gratis voor leden. Je kunt kiezen uit ruim 32.000 e-books en meer dan 4.300 luisterboeken. Voor jong en oud. Boeken om bij weg te dromen en boeken om van te leren. Maar de online bibliotheek biedt nog veel meer. Vijf tips van collectioneur Jan ten Ham.

Bekijk de tips

Het laatste nieuws

Lees je door de lockdown. Reserveer, haal een verrassingstas of ga naar de online bibliotheek

Vanwege de lockdown is de bieb gesloten. Leden kunnen blijven lezen en inleveren via de Afhaalbieb. De Afhaalbieb is open tijdens de reguliere openingstijden. Hou de website in de gaten voor de actuele openingstijden.

19 januari 2021

naar al het nieuws

Actueel

Black Lives Matter

De bibliotheek is er voor iedereen. Ongelijkheid, discriminatie en racisme passen daar niet bij. Het is onze taak om Utrechters te informeren en met elkaar in gesprek te brengen. Bezoek onze programma’s en verdiep je kennis met behulp van onze collectie.

We hebben rondom de actuele gebeurtenissen een Black Lives Matter- leeslijst samengesteld.

Donorregistratie

Op 1 juli ging de nieuwe donorwet in. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar is vanaf heden opgenomen in het nieuwe Donorregister. Het is belangrijk dat je een keuze invult. Dan weet je familie, partner of vriend(in) of je na je overlijden orgaan- en weefseldonor wilt worden.

Paarse vrijdag

Op 11 december was het Paarse Vrijdag. Een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit konden tonen met homoseksuele, biseksuele, lesbische en transgender personen. De bieb is voor iedereen. Daarom hebben wij een lijst vol boeken en films samengesteld. Zo kun je met elkaar het gesprek starten, je meer verdiepen of deze tips delen met elkaar.

Nieuw in de Bibliotheek


Vandaag open voor afhalen en inleveren

Bibliotheek Neude
09:00 - 18:00
Bibliotheek De Meern
14:00 - 18:00
Bibliotheek Hoograven
10:00 - 18:00
Bibliotheek Kanaleneiland
10:00 - 18:00
Bibliotheek Oog in Al
10:00 - 18:00
Bibliotheek Overvecht
10:00 - 18:00
Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum
10:00 - 18:00
Bibliotheek Tuinwijk
10:00 - 18:00
Bibliotheek Vleuterweide
10:00 - 18:00
Bibliotheek Zuilen
14:00 - 18:00

Naar alle openingstijden

Richtlijnen rond corona

In verband met het coronavirus gelden er speciale richtlijnen als je naar de bibliotheek komt om materialen te lenen of een activiteit te bezoeken.

Bekijk onze richtlijnen