De Bibliotheek Utrecht

Veel mail van de Bibliotheek Utrecht

Helaas is er door een technische storing iets mis gegaan met het versturen van onze servicemail. Hierdoor ontvangen onze leden nu dezelfde mail meerdere keren. Wij bieden onze excuses aan voor dit ongemak. We zijn op de hoogte en werken er hard aan om het op te lossen. 

 • Nederland Leest

  In november leest heel Nederland 'De wandelaar' van Adriaan van Dis. Lees, praat en wandel mee.

  Lees meer

Het laatste nieuws

 • Nieuwe coronamaatregelen vanaf 28 november

  Vanavond is er een persconferentie geweest. Het kabinet heeft nieuwe en strengere coronamaatregelen aangekondigd. De maatregelen gaan in op zondagochtend 28 november om 05.00 uur en gelden tot en met 18...

  26 november 2021

  Bekijk details van Nieuwe coronamaatregelen vanaf 28 november

 • Waterwin gesloten

  In verband met corona is Waterwin tot nader orde gesloten. In Leidsche Rijn Centrum en Vleuterweide ben je van harte welkom.

  22 november 2021

  Bekijk details van Waterwin gesloten

 • Gratis werkplekreservering 15 december van start

  Vanaf woensdag 15 december kun je in bijna alle vestigingen een werkplek reserveren. Zo weet je zeker dat er een werkplek voor jou is. Een gratis service voor leden.

  19 november 2021

  Bekijk details van Gratis werkplekreservering 15 december van start

 • Afgeschreven boeken

  Bibliotheek Den Haag gaat verbouwen, vooraf zijn er boeken afgeschreven. Daar zijn vragen over gesteld in de media. Hoe werkt dat eigenlijk in Bibliotheek Utrecht? Hoe wordt bepaald welke boeken er uitgaan?...

  17 november 2021

  Bekijk details van Afgeschreven boeken

 • Corona update

  Vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur gelden er nieuwe landelijke regels voor corona. Wij hebben onze coronarichtlijnen hieraan aangepast.

  12 november 2021

  Bekijk details van Corona update

 • Nu te zien: 'De wandelaar: verhalen uit de wijk'

  In het kader van Nederland Leest maakt RTV Utrecht i.s.m. de bieb de serie ‘De wandelaar: verhalen uit de wijk.’ Elke aflevering wandelt een (Utrechtse) schrijver door een Utrechtse wijk en zijn er onverwachte...

  1 november 2021

  Bekijk details van Nu te zien: 'De wandelaar: verhalen uit de wijk'

 • Tafel van Utrecht reikt Black Achievement Awards uit aan 4 Utrechters in Bibliotheek Neude

  Jaarlijks worden de Utrechtse Black Achievement Awards uitgereikt aan zwarte Utrechters die veel betekenen voor de stad. Dit jaar gaan de Awards naar Babah Tarawally, Natalja Macknack, Dainahare Polonia...

  29 oktober 2021

  Bekijk details van Tafel van Utrecht reikt Black Achievement Awards uit aan 4 Utrechters in Bibliotheek Neude

 • Nieuwe gratis wifi in de bibliotheek

  Vanaf 1 november is er in alle vestigingen, behalve Vleuten, nieuwe gratis wifi: publicroam. Het netwerk voor gasten, ‘deBibliotheekUtrecht’, komt per 1 november te vervallen. Met publicroam ben je na...

  29 oktober 2021

  Bekijk details van Nieuwe gratis wifi in de bibliotheek

 • Kunstwerk Neude

  De plaatsing van ‘Intellectual heritage’, het lichtkunstwerk van Maarten Baas, op de luifel van Bibliotheek Neude, is weer een stap dichterbij.

  14 oktober 2021

  Bekijk details van Kunstwerk Neude

 • Abdulrazak Gurnah wint Nobelprijs voor Literatuur

  De Nobelprijs voor Literatuur gaat dit jaar naar Abdulrazak Gurnah. De jury roemt de Tanzaniaanse romanschrijver voor zijn "compromisloze en meelevende beschrijving van de gevolgen van kolonialisme en...

  7 oktober 2021

  Bekijk details van Abdulrazak Gurnah wint Nobelprijs voor Literatuur

Meer nieuws

Hiep Biep bon | hét cadeau voor de feestdagen

De bieb heeft het perfecte cadeau voor de feestdagen, verjaardagen of om iemand te verrassen. Want met de Hiep Biep cadeaubon van de bieb geef je een wereld aan verhalen. De ontvanger mag drie maanden lang gratis boeken, e-books en tijdschriften lenen.Een tuinboek voor de inspiratie, Marie Kondo voor handige opruimtips, verhalen om bij weg te dromen of een goede strip. Het kan allemaal. Het cadeau-abonnement loopt na drie maanden automatisch af.

Uitgelicht

Vr 26 nov | Vrijdag Live! De Dakhaas Praat

Onafhankelijk magazine De Dakhaas gaat 3D. Presentatoren Ties Timmers en Elja Looijestijn praten met Utrechtse makers over hun drijfveren, struikelblokken en hun band met de stad. Dit keer zijn Aafke Romeijn, Bird Guy en Jacco de Jager te gast.

Inloop + borrel vanaf 17.00u | Grote hal - Bibliotheek Neude

Utrecht maakt!

Nieuw in de bieb! Programma gemaakt door en voor Utrecht. Zoals de plantenbieb van Hannah, de scheurfabriek van Sanne én het schrijfcafé van Giulia. Kom langs en doe mee!

Sinterklaas

Het is alweer bijna 5 december! Kom naar de bibliotheek voor leuke sintactiviteiten. Zo hebben we mooie (theater)voorstellingen maar kan je ook aan de slag met een Sinterklaassurprise. En we hebben natuurlijk de mooiste Sinterklaasboeken (en films) voor je!

Stof tot nadenken

De komende tijd hebben we weer een aantal mooie programma’s in bieb Neude. Met aandacht voor actualiteiten en achtergronden bij het nieuws. Soms luchtig. Soms scherp. En altijd informatief. Van interviews, discussies, gesprekken en lezingen tot films, filosofische café's en mediacolleges.

De wandelaar: verhalen uit de wijk

In het kader van Nederland Leest maakt RTV Utrecht i.s.m. de bieb de serie ‘De wandelaar: verhalen uit de wijk.’ Elke aflevering wandelt een (Utrechtse) schrijver door een Utrechtse wijk en zijn er onverwachte ontmoetingen. Wandel deze week mee door Kanaleneiland met Aafke Romeijn.

Bekijk de complete aflevering online

Ga zelf ook aan de wandel

We hebben vier wijkwandelingen gemaakt. Ontdekkingstochten door de binnenstad, Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht. Haal het wandelboekje gratis op in de bieb of download hier.

Laatste week Nederland Leest: haal je gratis boek op!

In november leest heel Nederland één boek: ‘De wandelaar’ van Adriaan van Dis. Haal een gratis exemplaar bij een bieb bij jou in de buurt! (alleen voor leden, en zolang de voorraad strekt)

Adriaan van Dis De wandelaar

De wandelaar - Adriaan van Dis Een Nederlander in Parijs krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij...

En dit is er nog meer te doen

 • Een sprookjesachtig Sinterklaas Concert door het Kleine Theater (3+)

  Het Kleine Theater is dol op de wintermaanden en op sprookjes. En op Sinterklaas! Vimala, Anke en drie geweldige muzikanten zingen de mooiste Sinterklaasliedjes in een sprookjesachtige setting. Daarnaast...

  Van 15:00 tot 15:50

  Bibliotheek Neude - Theater

  za 27 nov

 • Muzikale verhaaltjes

  ‘Klap eens in je handjes, blij, blij, blij.’ Zing je graag met en voor je kind? Kom dan luisteren naar muziekdocente Helga Huisjes. Ze vertelt een mooi verhaal en daarna nodigt ze je uit om samen te zingen.

  Van 10:30 tot 11:00

  De Bibliotheek Zuilen

  za 27 nov

 • Boek & Yoga - voor ouders en kinderen (uitverkocht)

  Klaar voor een relaxte zondagochtend? Kom je dan uitstrekken als een lenige kat. Dans als een vrolijk aapje of beweeg krachtig en stoer als een leeuw. Met de hulp van kinderyogajuf Anna Klinkspoor en en...

  Van 10:15 tot 11:15

  De Bibliotheek Neude | Collegezaal - 3-6 jaar

  zo 28 nov

 • Voorstelling: Ik ben Vincent en ik ben niet bang (8+ jaar)

  Vincent weet alles over overleven in de natuur, maar in zijn klas vindt hij overleven een stuk moeilijker. Hij wordt gepest. Het is nog 7 dagen tot het schoolkamp. In zijn survivalblik heeft hij alles...

  Van 15:00 tot 16:00

  Bibliotheek Neude - Theater

  zo 28 nov

 • Lezing Hersenstichting | Hoe hou ik mijn hersenen gezond

  Het is belangrijk om de hersenen in een zo goed mogelijke conditie te houden. Ontdek tijdens deze lezing concrete en praktische tips om direct toe te passen.

  Van 14:00 tot 15:00

  Bibliotheek Neude

  ma 29 nov

Bekijk de volledige agenda


Uitgelicht: De ALI B Methode

"Zit je in een ingewikkelde situatie, op welk vlak ook, dan is het tijd nieuwe informatie tot je te nemen. Ideeën te zoeken om het op te lossen. Het handige is, waar je ook maar tegenaan loopt, je bent vrijwel nooit de eerste. Dus al jouw problemen zijn al een keer door anderen opgelost. En vaak delen die mensen hun kennis in boeken. Dingen waar zij jaren over hebben gedaan om te leren, die kun jij in een paar dagen opzuigen. Gewoon, gratis, in de de bieb, Hoe gaaf is dat?" (Interview met Ali B over zijn nieuwste boek 'De ALI B Methode'  NRC, 15 november 2021.)

Naast De Ali B Methode hebben wij in de bieb nog talloze andere boeken die hulp kunnen bieden op allerlei vlakken. We geven je graag de beste tips.


Biep biep podcast

Beluister ons online programma via de Biepbiep Podcast op Spotify! Er zijn regelmatig nieuwe aflevering, dus houd deze pagina goed in de gaten. Gebruik je geen Spotify? Dan vind je ons programma ook op SoundCloud.

Livestreams

Veel van onze programma's zijn online te volgen, maar soms maken we ook een live-registratie van een programma dat bij ons in de bieb plaatsvindt. Bekijk ons online programma (terug) in dit livestream-overzicht.

Ontdek nog meer online aanbod

Naast podcasts en livestreams vind je bij de bieb natuurlijk ook e-books en luisterboeken. Daarnaast bieden we ook informatieve en educatieve materialen voor jong en oud. Er is voor iedereen wat te vinden bij de bibliotheek.

Lid worden?

Word lid van de bieb en krijg direct toegang tot honderdduizenden boeken, 30.000 e-books en meer dan 4.200 luisterboeken. Voor iedereen is er een geschikt abonnement. Of je nu veel of weinig leest.

Bekijk onze abonnementen

Nieuw in de Bibliotheek

Richtlijnen rond corona

In verband met het coronavirus gelden er speciale richtlijnen als je naar de bibliotheek komt om materialen te lenen of een activiteit te bezoeken.

Bekijk onze richtlijnen

Vandaag geopend

Bibliotheek Neude
09:00 - 21:00
Bibliotheek De Meern
12:00 - 17:00
Bibliotheek Hoograven
10:00 - 17:00
Bibliotheek Kanaleneiland
12:00 - 17:00
Bibliotheek Lunetten
12:00 - 17:00
Bibliotheek Oog in Al
10:00 - 17:00
Bibliotheek Overvecht
10:00 - 17:00
Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum
10:00 - 17:00
Bibliotheek Tuinwijk
10:00 - 17:00
Bibliotheek Vleuterweide
10:00 - 17:00
Bibliotheek Zuilen
10:00 - 17:00

Naar alle openingstijden