Huis van Actief Burgerschap

In Nederland zijn ongeveer 6,5 miljoen mensen actief in hun buurt, wijk, stad of dorp. Soms achter de bar bij de voetbalclub, soms in het bestuur. Soms richten ze een energiecoöperatie op waarmee een heel dorp duurzaam wordt of ze maken plekken voor de buurt waar iedereen welkom is. Dit zijn actieve burgers en samen helpen zij onze maatschappij verder. Deze beweging van actief burgerschap groeit en heeft een plek nodig om samen te komen, kennis te delen, te inspireren en te verbinden. Daarom werken we in Bibliotheek Neude aan het Huis van Actief Burgerschap.

Actief burgerschap

Het Huis van Actief Burgerschap is een plek voor mensen die omkijken naar anderen en zich inzetten voor de leefbaarheid van hun buurt, wijk of stad. Deze plek vind je op de begane grond van Bibliotheek Neude. Samen met actieve burgers uit het hele land gaan we het komende jaar deze plek verder ontwikkelen.

Je bent welkom in het huis, om mee te denken, ideeën in te brengen, initiatieven te nemen, dingen te organiseren. Maar ook om je te verdiepen, vragen te stellen, antwoorden te zoeken, te vergaderen, een dagje te werken, even te komen kijken en anderen ontmoeten.

Festival Europa

Festival Europa is de leukste voorbereiding op de Europese verkiezingen. We gaan Europa bevragen, vieren en kritisch bekijken vanuit cultuur, wetenschap en journalistiek. Met interviews, verhalen, een lijstrekkersdebat, theater, poëzie en muziek. En klinkende namen als Blaudzun, Dilan Yurdakul, Sander Schimmelpenninck, Saman Amin en De Kiesmannen. Eva Rovers, mede-oprichter van Bureau Burgerberaad, houdt een gloedvol betoog om de politiek niet uitsluitend aan politici over te laten. In het Huis van Actief Burgerschap kun je dingen doen en maken, tijdens Festival Europa:

  • Workshop campagne voeren door de Kiesmannen (1,5 uur). Start om 17.10 uur.
  • Kiesmannen Academy (1 uur). Start om 19.10 uur
  • Escape Room van de Europese Commissie. Start om 20.35 uur

Mis het niet, meld je gratis aan.

Vrijdag 31 mei | 16.00 - 23.00 uur | Bibliotheek Neude

Het festival wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht, in samenwerking met de Bibliotheek Utrecht en mede mogelijk gemaakt door het Europees Parlement en het EU Platform van Institutions for Open Societies.

Agenda

© Coen Koppen Fotografie

Activiteiten in het Huis van Actief Burgerschap

Repair café

Van broodroosters tot kleding en van meubels en servies tot speelgoed. Alles maakt een kans op een geslaagde reparatie. De enige voorwaarde is dat je je kapotte spullen zelf naar het Repair Café brengt.

Lees meer

Meet je stad

Maak jij je zorgen om jouw (leef)klimaat en de toenemende hitte in de stad en wil je mee helpen meten in Utrecht? Kom dan op maandagavond je eigen klimaatsensor maken, die de temperatuur en de luchtvochtigheid elke 15 minuten meet en zichtbaar maakt op de website Meet Je Stad.

Lees meer

Makey Monday

Makey Monday is een techcafé dat om de week op maandagavond neerstrijkt in het Laboratorium in Bibliotheek de Neude. Iedere bijeenkomst wordt er een onderwerp getackeld, waarna deelnemers zelf aan de slag gaan of doorgaan met projecten waar ze mee bezig zijn.

Lees meer

Over het Huis van Actief Burgerschap

Het Huis is een initiatief van VSBfonds en de Bibliotheek Utrecht. Roos Polman (Bibliotheek Utrecht) en Stadmakers Floor Ziegler en Teun Gautier gaan samen kwartiermaken, in nauwe samenwerking met Petra van Aken van VSBfonds.

Voor meer informatie of vragen:
hvab@bibliotheekutrecht.nl