Kunst in de bibliotheek

Kunst in de Bieb


Bibliotheek Neude is ook een plek voor bijzondere hedendaagse kunst. Met tijdelijke tentoonstellingen én vijf permanente kunstwerken. Vijf Utrechtse kunstenaars, zowel landelijk/internationaal bekend als aanstormend talent, krijgen in het nieuwe gebouw een permanent podium voor hun kunstwerken: Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans, Jop Vissers Vorstenbosch en Maarten Baas.
 

Jan Willem Deiman

Frank Halmans

Daan Paans

Jop Vissers Vorstenbosch

Foto: Han Ernest

Lees meer

Maarten Baas

Foto: Maarten Noordijk

Lees meer

Samenwerking Utrechtse kunstfondsen


Direct bij de voorbereidingen voor de verbouwing van Bibliotheek Neude, ontstond het idee om werk van kunstenaars uit de regio Utrecht integraal onderdeel te laten zijn van de nieuwe invulling van het gebouw. Utrechtse kunstfondsen hebben de samenwerking met elkaar opgezocht om kunst van Utrechtse kunstenaars in de Bieb te krijgen. Op advies van een speciaal voor dit initiatief samengestelde kunstcommissie, bestaande uit Bart Rutten - directeur Centraal Museum Utrecht, Fleur Junier - conservator, Frank Koolen - beeldend kunstenaar en intendant Annelou Evelein - urban curator, is een meervoudige schetsopdracht uitgeschreven.

Vier kunstopdrachten zijn nu gerealiseerd en in de loop van het jaar volgt het vijfde kunstwerk, een lichtkunstinstallatie van Maarten Baas, gefinancierd door verschillende fondsen. Dit zien we als aftrap van Kunst in de Bibliotheek Neude als langlopend initiatief.

De kunstwerken zijn mogelijk gemaakt door: K.F. Hein Fonds, Gemeente Utrecht, BPD Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Stichting Stokroos en Stichting Het Boellaardfonds.