Boekenhuis en podium nijn van Frank Halmans

‘Alleen in mijn boeken kan ik wonen.’ Het is een bekende uitspraak van schrijver Jan Jacob Slauerhoff. Het was voor Frank Halmans de inspiratie voor een enorm boekenhuis. Een 4.40 meter hoog speelhuis waarvan de wanden volledig uit boekenplanken met hangende boeken bestaan. En natuurlijk kun je er lekker in lezen. Daarnaast maakte Halmans ook een podium vol boeken.

Waar te vinden?


> Het Boekenhuis staat op de eerste verdieping. Op de jeugdafdeling, kids 0-8 jaar.

> Het podium nijn staat eveneeens op de jeugdafdeling, kids 0-8 jaar. Hij maakte dit werk speciaal voor Bibliotheek Neude. Een podium vol met boeken is volgens hem de ultieme plek voor een lezer. Hij baseerde zich voor dit werk op het schilderij ‘St-Hiëronimus in zijn studievertrek’ van Antonello da Messina. Daar zit een heilige op een podium tussen de boeken. Nijntje doet dat hier ook. Halmans nodigt de allerkleinsten uit om zelf op ontdekking te gaan op het podium, in de speelse lades en de doorkijkjes. Op het podium staat oma nijn, beschilderd door Charlotte Dematons.

Over de kunstenaar

Frank Halmans (1963) is geboren in het zuiden van het land en studeerde aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Halmans onderzoekt in zijn werk de grens tussen een fysieke en een mentale plek. Hij doet dit op een luchtige manier, relativerend. Hij maakt fysieke architecturale vormen die lijken op een echt product als een stofzuiger, een bed of een huis. Maar het zijn altijd verzinsels, ze kloppen niet. De voor ons bekende functie haalt hij eruit of verdraaid hij. Halmans combineert, stapelt of verandert van schaal waardoor betekenissen veranderen, verdraaid worden of ineens erg overdreven lijken. Zijn werk komt voort uit herinneringen en dagdromen.

Halmans werk wordt veel geëxposeerd in Nederland en België. Daarnaast heeft hij meerdere werken in de openbare ruimte. In 2013 kreeg Halmans de Boellaardprijs.

Foto: Nina Slagmolen

'Ik vind dwalen door de bibliotheek erg belangrijk. Zie het als een encyclopedie; je bent naar iets op zoek en ondertussen kom je wat anders tegen. Iets dat ook heel interessant is.'

— Halmans over de bibliotheek

Meer informatie over Halmans