100 jaar Neude

Bibliotheek Utrecht is gevestigd in het voormalige postkantoor aan de Neude 11. Dit jaar bestaat het monumentale bakstenen gebouw precies 100 jaar! Op 10 en 11 augustus wordt deze mijlpaal groots gevierd met een talkshow, speciale rondleidingen en een boeiende fototentoonstelling over de rijke geschiedenis van het gebouw. Natuurlijk is er taart, en net als altijd kun je ook tijdens dit feestweekend komen genieten van de indrukwekkende hal en alle andere verborgen verhalen en schatten van het iconische pand. Ook kun je mee met deze speciale rondleidingen onder leiding van de enthousiaste vrijwilligers van de Bieb. 

Kies je rondleiding

Rondleiding in een uur

Wat doen de leeuwen bij de ingang? Wie maakte het glas-in-loodraam? Verken in een uur het voormalige postkantoor én de huidige Bieb. Ga terug in de tijd, sta stil bij de bijzondere kunst van toen en nu. Ontdek de collectie en de fijnste zit-, lees- en werkplekken.

Reserveer
 
za 10 aug | 11.00 (vol), 14.00 en 15.00 uur

zo 11 aug | 11.00, 14.00 en 15.00 uur

In English Please!

For this festive weekend only, the Library will be offering its popular guided tours in English as well. For non-native speakers, this is an unique opportunity to discover all there is to know about this iconic building. What are all those gargoyles doing so high up on the facade?

Read more & book

za 10 & zo 11 aug | 13.30 - 14.30 uur

De Bieb van buiten

De Bieb is heel mooi van binnen, maar van buiten is het markante gebouw minstens zo prachtig. De rijkversierde gevels, het uitbundige lichtkunstwerk boven de entree, de bijzondere baksteenmotieven; alles aan de gevel schreeuwt bijna om meer aandacht en uitleg. Kijk mij eens mooi zijn! Tijdens de speciale rondleidingen buitenom vertellen de vrijwillige rondleiders van de Bieb je alles over de schoonheid van de buitenkant van het pand.

za 10 & zo 11 aug | 12.00 - 13.00 en 12.30 - 13.30 uur 

Reserveer

(foto | Kees Hummel)

 

Kunst in de Bieb

Bibliotheek Neude zit vol kunst. Je vindt er bijzondere hedendaagse kunst in een decor van iconische beeldhouwwerken die 100 jaar geleden door Hendrik van den Eijnde speciaal voor het gebouw zijn gemaakt. Tijdens een speciale rondleiding maak je kennis met alle oude werken in combinatie met moderne kunst. Samen met rondleiders van de Bieb wandel je langs tijdelijke tentoonstellingen en permanente kunstwerken van Utrechtse kunstenaars. Een buitenkans voor de ware kunstliefhebber! (foto | Han Ernest)

za 10 aug - 13.00 - 14.00
za 10 aug - 14.30 - 15.30
za 10 aug - 15.30 - 16.30
zo 11 aug - 13.00 - 14.00
zo 11 aug - 14.30 - 15.30
zo 11 aug - 15.30 - 16.30

Bieb bij nacht

Alleen in het feestweekend heb je de unieke kans om samen met een rondleider de allerlaatste ronde door het gebouw te lopen. Als het buiten bijna donker is, heb je de Bieb een uur lang bijna helemaal alleen voor jezelf. Samen controleren jullie of alle bezoekers het gebouw hebben verlaten en doen jullie overal het licht uit. Ondertussen kun je genieten van een compleet lege Bieb. Een unieke mogelijkheid om de 100 jaar geschiedenis van het gebouw van heel dichtbij te ervaren.

Reserveer 
 
za 10 aug | 22.00 - 23.00 en 23.00 - 24.00 uur

Mee met de nachtwaker - alleen voor kinderen (8+)

Op zondag 11 augustus mogen kinderen de nachtwakers helpen bij het lopen van de allerlaatste ronde. Als het buiten al donker is, controleren ze samen alle verdiepingen om te zien of er geen bezoekers in de Bieb zijn achtergebleven. In het donker checken ze met hun zaklampen alle hoeken en gaten van het gebouw en doen overal het licht uit. Deze spannende laatste ronde is alleen voor kinderen en een zaklamp is verplicht. Nieuwsgierige ouders mogen wachten in de hal. 
 
Meld je aan voor de wachtlijst 
 
zo 11 aug | 21.30 - 22.30 uur (foto | Michael Kooren)

Brullen in de Bieb (4+)

In Bibliotheek Neude zitten heel veel dieren verstopt. Buiten staan twee leeuwen en binnen ontdek je er nog veel meer. Ga mee met de rondleiding en luister naar de mooiste, liefste en gekste dierenverhalen. Natuurlijk kun je na afloop nog verder lezen of je laten voorlezen.

Reserveer

za 10 en zo 11 aug | 10.30 en 11.30 uur

 

Tentoonstelling, talkshow en ontmoeting

Kunstenaar Xander Lenders met Koevoetpluche

Neude 11 staat al 100 jaar in het teken van ontmoetingen en verbindingen tussen mensen. Utrechtse kunstenaar Xander Lenders daagt iedereen uit nieuwsgierig naar elkaar te zijn. Zo is er een vragenloket, kun je je zakken legen om mee te bouwen aan een expo over spullen van de stad, aanschuiven in de woonkamer of je gedachten op papier delen.

Lees meer

zo 11 t/m zo 18 aug | Grote hal

Tentoonstelling - 100 jaar Amsterdamse School nog altijd springlevend!

Neude 11 opende op 10 augustus 1924 voor het eerst haar deuren. Er moest veel wijken om dit grote gebouw te kunnen plaatsen. Inmiddels is het iconische pand niet meer weg te denken uit het centrum van Utrecht. In deze tentoonstelling kun je tijdreizen en de hele historie van het gebouw en zijn functies door de jaren heen meebeleven in beeld, tekst en historische objecten.

Feestelijke opening op zaterdag 10 augustus om 16.30 uur!

Proost mee en stel je vragen aan de samenstellers. (foto | Utrechts Archief)

za 10 aug t/m zo 15 sep Tentoonstellingswand, 2e etage

Talkshow ‘Toen en nu, een reis door de tijd’

Schuif aan in het Theater en luister naar verhalen van heel vroeger, van de jaren ‘70 tot nu. Wie waren de gebruikers van het gebouw en wat kunnen ze erover vertellen? Gastheer is schrijver en presentator Oscar Kocken.

Lees meer en reserveer

zo 11 aug | 16.30 - 17.30 uur | Theater
(aansluitend borrel in NODA)

 

Interview met gids Jan

Rondleider Jan van Bibliotheek Neude nam Uitagenda Utrecht mee op een rondleiding door de Bieb. In het magazine vertelt hij vol passie over het gebouw.

Lees het artikel

Of kom langs tijdens Open Monumentendag!

Ben je dit jubileum-weekend op vakantie? Geen punt! Tijdens Open Monumentendag op 14 september worden de meeste jubileum-rondleidingen nogmaals gegeven.

Reserveer hier je plek

Voor in de agenda: Historisch café

Op vrijdag 13 september is er een Historisch café met Ton van Vlimmeren, oud-directeur van Bibliotheek Utrecht die de Bieb naar de Neude bracht.

Bibliotheek Neude | Theater | 17.15 – 18.15 uur

Boekentips

Met dank aan Het Utrechts Archief, het Houweling Telecommuseum, Collectie Nederlandse PTT Historie. En speciaal ook aan Nettie Stoppelenburg (Utrechts Archief), Hanny Daniëls (rondleider), Peter Rensch (rondleider) en Jan Smits (rondleider) voor het helpen samenstellen van de tentoonstelling.

Tot slot bedanken we alle vrijwillige rondleiders van Bibliotheek Utrecht, die het geheugen van het gebouw zijn en met hun inzet en kennis het programma rond de viering van 100 jaar Neude 11 mogelijk maken.