Buku nanga kuku XL-feest


Kom proeven van Surinaamse koek, schaafijs en andere lekkernijen. Luister naar muziek, mooie verhalen en panelgesprekken. Geniet van een modeshow van traditionele kleding, en leer angisa binden, vrijheidsvogels vouwen en het afaka schrift.

Het feest is gratis en voor iedereen!
 

Markt

Met de kraampjes van feministische boekwinkel Savannah Bay, schrijver Vanessa Myra Vriendwijk van de kinderboekenreeks ‘De avonturen van Mimi’, Bobble World, dé plek voor unieke met de handgemaakte haarbobbles (typische Caribische haar accessoires), Colourful Goodies met poppen en andere kleurrijke producten en unieke handgemaakte kleurrijke mode, huis- en haaraccessoires van Namu Designs, een Utrechtse onderneming die Afrikaanse vibes combineert met een eigentijdse stijl. Verder maken ook Momo Creations, Afida prodo keti en Keti Koti Utrecht onderdeel uit van de markt en kun je op de foto met Suriman bij zijn eigen kraam.

Food

Kom proeven van Surinaamse koek van Biekes Kitchen, de culinaire oase voor liefhebbers van Surinaamse lekkernijen, schaafijs van Beverley Panka of probeer de Ponche Crema van Marvv Lemar. Heerlijk!

Nancy Bosmans

Schrijver Nancy Bosmans leest voor uit haar eigen boek ‘De Boebalas’. Ga mee op proefavontuur met het liefste monster van allemaal: De Boebalas. Neah, Ayah en Avah gaan op bezoek bij hun Ghanese oma. Tijdens het avondeten krijgen ze iets voorgeschoteld wat ze totaal niet kennen. Hun mening staat vast: dit lusten ze écht niet…Maar gelukkig heeft oma een oplossing.  

11.00 - 11.20 uur

Marley Praat Passie

Tijdens Marley's Magisch Voorleesmoment geniet je van mooie verhalen waarin je eigen geweldige verbeeldingskracht wordt gevoed. In het voorgelezen verhaal vind je herkenning of leer je iets nieuws. Een nieuwe situatie, een nieuwe emotie, nieuwe woorden. 

11.30 - 12.00 uur

 

Ellen Brudet ‘Tante Pop’

Ellen Brudet is oprichter van Colourful Goodies, een winkel vol inclusief speelgoed. Er zijn poppen in iedere huidskleur en met verschillende haartypes. Ellen leest voor uit een van haar lievelingsboeken.

12.30 - 13.00 uur

 

Tante Elly

De Surinaamse kinderboeken van Tante Elly zijn een plezierige kennismaking met de Surinaamse taal. De kinderboeken zijn volledig in het Sranantongo geschreven en nemen je mee in de gebruiken van de Surinaamse cultuur. Geef je kinderen (en jezelf) de ruimte om op een speelse manier het Sranantongo te leren lezen en begrijpen. Luister naar de schrijver van de boeken Elvira d'Agrella.

13.30 - 14.00 uur

Boekenleggers maken met Daphne Baloe (4-12 jaar)

Bij Daphne's tafel draait het niet alleen om het knutselwerk, maar om het scheppen van een ervaring, een moment van creativiteit en verbinding. Kom naar haar tafel, laat je inspireren en maak je eigen boekenlegger. Voor Daphne is het meer dan alleen een bezigheid; het is een uitnodiging om de wereld van verhalen te ontdekken en te omarmen, één knutselproject tegelijk.

11.00 - 15.00 uur | Nis

Vrijheidsvogel maken met Franky Bundel (4-12 jaar)

Franky Bundel omschrijft zichzelf als: Surinamer, beeldend kunstenaar, Kunst Educator. Zijn missie is meer inclusie te verkrijgen door meer zichtbaarheid te creëren voor het slavernijverleden en ook mede daardoor het wederzijds respect te bevorderen naar zwarte kunstenaars, vormgevers en artiesten. De vogels staan symbool voor de vrijheid van tot slaaf gemaakten. Met Afrikaanse waxprint stoffen en madras katoen, maak je je eigen vrijheidsvogel.

11.00 - 15.00 uur | Nis

Afáka schrift met Ronald Dijkman (12+)

Maak op een leuke interactieve manier kennis met het authentieke Afákaschrift. Ronald Dijkman leert je je naam te schrijven in het authentieke schrift uit de Marron cultuur.

13.00 - 14.00 uur | Nis

Kindernomie ondernemen en keuzes maken - Archie Groenewoud (8+)

Broers Ibad en Uzo leren in het boek Kindernomie de waarde van geld kennen. Ze willen geld gaan verdienen en starten met ondernemen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Begrippen als goederen en diensten, lenen en rente worden op een laagdrempelige manier uitgelegd in deze workshop! 

11.30 - 12.30 uur | Huis van Actief Burgerschap
 

Kleur bekennen - Illustreren met Gladys Daniel (12+)

Deze workshop wordt gegeven door Gladys Daniel, auteur & illustrator van ‘Jij bent Perfect.’ In haar eigen leven heeft zij de kracht van kleur en creativiteit als medicijn ontdekt. Stap in de wereld van kleur om je eigen ware kleuren te durven delen. Een inspirerende workshop waarin jij de kracht van kleur en de kracht van jezelf gaat ontdekken door middel van kleur.

13.00 - 14.30 uur | Huis van Actief Burgerschap

Demonstratie Angisa binden

Patricia Tel heeft grote belangstelling voor Suriname, het land waar haar roots liggen. Altijd op zoek en nieuwsgierig naar verhalen om te weten te komen waar ze vandaan komt. Kom kijken naar de demonstratie angisa binden en luisteren naar de geschiedenis van de kotomisi en haar prachtige angisa.

11.00 - 11.30 uur | Tribune

 

Talk: diversiteit in de kinderboekenwereld

Kom luisteren en praat mee over diversiteit in de kinderboekenwereld. Aan het woord zijn Vashika Maharadjdin, marketeer bij Uitgeverij Wilde Haren, waar ze kinderboeken uittgeeft die de diversiteit van Rotterdam weerspiegelen. Joan Windzak, helpt met Educulture ouders bij het samenstellen van een inclusieve speel- en leeromgeving. En Mylo Freeman is illustrator van bekende prentenboeken Potje! en de reeks over het donkere prinsesje Arabella.

12.30 - 13.15 uur | Tribune

BNK Impact TORI

Bij Impact gaat het om auteurs die met hun ervaringen en verhalen op een impactvolle wijze bijdragen aan de samenleving. Te gast zijn rapper/zanger, auteur en talentcoach Rivelino Rigters (BlackRockStar) met zijn verhaal over hoe hij weer op het rechte pad is gekomen en andere jongeren helpt met zijn muziek. En schrijver Lily Monori van Dijken die als pleegkind taboes doorbreekt en ambassadeur is voor pleegzorg.

13.30 - 14.15 uur | Tribune

 

BNK hisTORI

Prof. Soortkill, medeoprichter van SMIB WORLDWIDE, comedian Jeffrey Spalburg en Henna Goudzand Nahar, alledrie auteurs, benaderen de geschiedenis op een eigen manier: Prof. Soortkill combineert zijn eigen jeugd tot nu met een soort samenvatting uit diverse hoofdstukken uit de geschiedenis, waarbij hiphop de rode draad vormt. Jeffrey Spalburg vertelt een driegeneratie verhaal van Suriname tot Nederland. Henna Goudzand Nahar gebruikt haar (kinder)boeken om onderwerpen als slavernij, postkolonialisme en cultuurverschillen onder de aandacht te brengen. Kom luisteren naar de mooie en indrukwekkende geschiedenisverhalen van deze drie gasten.

14.30 - 15.15 uur | Tribune

Sanisa Modeshow in de Grote hal

Andy Arduin van Sanisa Nederland, een organisatie die Afro Surinaamse
klederdracht breder bekend wil maken, vindt het belangrijk dat iedereen kennis maakt met het bestaan van de koto en angisa. Andy staat voor behoud van de traditionele koto. Tijdens de kotomodeshow laat Andy zijn werk zien. In zijn werk zien wij terug welke inspiraties en Invloeden van andere culturen zijn
gebruikt om de koto tot stand te brengen. Ook vind Andy het belangrijk om stil
te staan bij de creaties die de grondleggers van de koto hebben nagelaten.  

15.30 - 16.00 uur | Grote hal


 

Buku nanga kuku is een samenwerking tussen Comité 30 juni/1 juli Utrecht, Tori Oso Utrecht, Keti Koti Utrecht en Bibliotheek Utrecht. In het kader van het herdenkingsjaar Slavernijverleden. Buku nanga kuku wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Comité 30 juni/1 juli Utrecht (Keti Koti Utrecht) is een van de lokale comité's in het land die zijn verbonden aan het NiNsee en organiseert de officiële herdenking op 30 juni en viering op 1 juli van Keti Koti in Utrecht. www.ketikoti030.nl