Groene Week

Groene week | zondag 2 t/m zondag 9 juni

Op zondag 9 juni vindt de jaarlijkse GroenmoetjeDoen!-dag plaats in samenwerking met Utrecht Natuurlijk, een evenement dat zich richt op het belang van groen en duurzaamheid in Utrecht. Dit jaar staat het evenement in het teken van Klimaatadaptatie in de praktijk, een essentieel onderwerp gezien de groeiende uitdagingen van klimaatverandering.

Tijd dus voor een programma vol groene activiteiten in Bibliotheek Neude!

Zondagse gezelligheid: Workshop plant stekken

Een plant stekken, hoe doe je dat eigenlijk? Dat verschilt per plant! Je kan stekken in water, in de aarde, een plant scheuren, een baby of pup stekken, of een bladstek nemen. Laura en Carlijn vertellen iets over de verschillende manieren van stekken en geven een demonstratie. Ook is er ruimte voor al je plantenvragen.

Zo 2 juni - 14.00 - 16.00 uur | Grote hal

Lees meer

Tentoonstelling: Groenzelfbeheer – bouwen aan duurzame scholen en samenleving

Joyce Parlevliet van Stichting GroenmoetjeDoen! organiseert sinds 2006 de GroenmoetjeDoen!-dag voor en door groene zelfbeheerders in Utrecht. Het is belangrijk om jongeren vroegtijdig bewust te maken van het belang van natuur in een gezonde leefomgeving. Ze maakte foto's van een vijftiental scholen met een groen schoolplein.  

Zo 2 juni t/m zo 9 juni | Grote hal (Nis 2)

Lees meer

Tentoonstelling: Bio-Art - De Kiemkamer

Stichting de Kiemkamer houdt zich bezig met 'Bio-art' en laat in deze tentoonstelling zien hoe kunst en natuur letterlijk samen komen. Zo kan de wortel van een paddenstoel een krukje worden en een Spaanse peper in een klomp of de Domtoren veranderen.

Zo 2 juni - 10.00 - 18.00 uur | Grote hal (Nis 3)

Lees meer

Film: Strijdbaar (met nagesprek)

'Strijdbaar' is het verhaal van Jos Kloppenborg en Jan Korff de Gidts die bijna 50 jaar strijden tegen de aanleg en de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. In de documentaire gaat filmmaker Floris Meinardi op zoek naar wat beide actievoerders drijft om zich jarenlang in te zetten voor het behoud van het bos Amelisweerd. Na afloop is er een Q&A met o.a. Jos Kloppenborg.

Ma 3 juni - 19.00 - 21.00 uur | Filmzaal

Lees meer

Lezing en excursie gierzwaluwen

Gert de Jong heeft er met zijn ecologisch onderzoeksbureau een levenswerk van gemaakt om broedplaatsen van gierzwaluwen - de 'vogelste vogels' - in kaart te brengen en te beschermen. Hij vertelt over de uitdagingen als vogel-onderzoeker. Aansluitend is er een excursie naar broedplaatsen in de binnenstad van Utrecht. 

Do 6 juni - 19.30 - 21.30 uur | Tribune 

Lees meer

Muk ziet ze groeien, 2+ kindervoorstelling (theaterzaal)

In Muk ziet ze groeien ontdekken we de lente. We zien hoe kleine dieren en planten zich wonderlijk transformeren. Een kuiken kruipt uit een ei en rups ontpopt zich tot een vlinder. Lentekriebels in een wederom visueel inventieve wereld met techniek en poppenspel.

Ditmaal ook begeleid door livemuziek!

Zo 9 juni  - 11.00 - 11.35 | Theater

Lees meer

Lezing: Van klimaatadaptatie een feestje maken!

Ruim tien jaar enthousiasmeert Marit Overbeek als vrijwilliger bewoners en gemeente om samen de stad te vergroenen. Op Rotsoord bouwde ze een community van ondernemers en (buurt)bewoners, met als doel dit dicht bebouwde gebied ook een groene, fijne verblijfsplek te laten zijn. 

Zo 9 juni - 13.30 - 14.30 uur | Huis van Actief Burgerschap

Lees meer

Lezing: Bodemonderzoek, de onzichtbare wereld van schimmels. 

Wat gebeurt er onder de bodem als je iets begraaft? Wat is de rol van schimmels en andere organismes zoals bacteriën in de bodem? Dr. Jan Dijksterhuis van het Westerdijk Instituut vertelt je in deze lezing alles over schimmels.

Zo 9 juni - 14.30 - 15.30 uur | Huis van actief burgerschap

Lees meer

Boekentips

logo

De bibliotheek is er voor iedereen! Wil jij ook iets delen? Een boekpresentatie houden, een cursus geven, een festival organiseren? Dat kan! Neem contact met ons op en we denken met je mee.