De Avond van het Spannende Boek

donderdag 25 mei

Een programma voor de echte thrillerfans: de Avond van het Spannende Boek! Met interviews en sessies met thrillerauteurs en de uitreiking van de Nederlandse Thrillerprijzen: de NBD Biblion Gouden Strop, de NBD Biblion Schaduwprijs, de Hebban Thrillerprijs en de Goeken prijs!  

Special guest is internationaal bestsellerauteur Karin Smirnoff: de nieuwe auteur in de zeer succesvolle Millennium-serie die Stieg Larsson ooit begon. Ontdek wat het recept is van een goede thriller. Leer meer over de grenzen tussen waarheid en fictie in sessies met o.a. Mathijs Deen, Marion Pauw en Marlen Visser. En weet na het interview 'uitgever gezocht' precies wat je in jouw pitch wil zeggen.

Scoor je (nieuwe) favoriete spannende boek bij een boekenkraam van Broese. Daar zijn ook meerdere signeersessies. Ga tot slot met een goodiebag, inclusief thriller, naar huis. 

  • donderdag 25 mei, 19.00 – 22.00 uur (tot 23.00 uur borrel en signeren)
  • Bibliotheek Neude
  • € 7,50 lid/ € 15 niet-lid/ € 7,50 deelnemer Goeken schrijfwedstrijd 

Let op: Uitverkocht!

Foto: Jelmer de Haas  

Dit is het programma:

19.00 – 19.30 uur · Opening
Jaap Jongbloed presenteert de winnaars van de NBD Biblion Gouden Strop, de Hebban Thrillerprijs en de NBD Biblion Schaduwprijs.

20.00 – 20.45 uur · Ronde 1
Keuze uit 4 sessies waaronder de uitreiking van de Goeken Prijs schrijfwedstrijd

21.15 – 22.00 uur · Ronde 2
Keuze uit 4 sessies waaronder het interview met Karin Smirnoff

tot 23.00 uur
Borrel, signeersessies en boekverkoop door boekhandel Broese

Ronde 1

20.00 - 20.45 uur

Uitreiking Goeken prijs

De winnaar uit de 111 inzendingen voor de Goeken Prijs schrijfwedstrijd, georganiseerd door Hebban.nl, wordt bekend gemaakt.  

Waarheid vs. Thriller

Wanneer de werkelijkheid een thriller wordt. In ‘Er is hier maar één de baas’ schreef journalist Angelique Kunst een onthutsende reconstructie over een ontspoorde topondernemer. Roel Janssen gaat in gesprek met Angelique Kunst over het verwerken van de werkelijkheid in haar thrillerverhaal. 

De sleutel naar succes

Hardcover, e-book, luisterboek, podcast, tv, Netflix en andere streamingdiensten... Uitgevers en producenten zijn voortdurend op zoek naar spannende content. De thrillerauteurs van tegenwoordig hebben de keus uit vele podia. Maar welk podium kiezen ze? Michael Berg vraagt het aan Marion Pauw, Chantal van Mierlo en Lex Noteboom.  

Het recept voor een goede thriller

Veel thrillerlezers dromen ervan ooit zelf een thriller te schrijven. Gelukkig zijn er genoeg ervaren thrillerauteurs die cursussen geven, zoals Marelle Boersma en Marlen Visser. Ilse Ruijters gaat met ze in gesprek over de tips en tricks voor een goede thriller. 

Ronde 2

21.15 - 22.00 uur

Guest of honour, Karin Smirnoff

Karin Smirnoff brak in Zweden meteen door met haar debuut Mijn broer. Het werd genomineerd voor de Augustpriset, de belangrijkste Zweedse literaire prijs. Na Stieg Larsson en David Lagercrantz schreef Karin het zevende deel van de iconische en zeer succesvolle Millennium-serie. In Zweden verscheen De schreeuw van de zeearend, in november. En was meteen een daverend succes. De Nederlandse vertaling verschijnt dinsdag 23 mei a.s. Bemachtig dus een exemplaar vers van de pers tijdens de Avond van het Spannende Boek en laat het direct signeren!

Foto: Thron Ullberg

De grens tussen feit en fictie

Sommige thrillerauteurs hebben een achtergrond als journalist of als forensisch specialist.

Hoeveel van hun werk komt terug in hun boeken? Jens Vern vraagt het aan Bas Haan, Roel Janssen en Carina van Leeuwen. 

Plaats delict Nederland

Waarom een exotische locatie ver van huis voor je thriller zoeken terwijl het ook in eigen regio kan? Steeds meer thrillerauteurs ontdekken Nederland als misdaaddrama. Nicolet Steemers gaat in gesprek met Jeroen Windmeijer, Corine Hartman en Mathijs Deen, die allemaal Nederland als decor voor hun thriller kozen. 

Uitgever gezocht

Je hebt je eerste thriller geschreven. Proficiat. Nu alleen nog een uitgever vinden die zorgt dat het boek in de boekwinkel komt. Marelle Boersma, die ieder jaar een 'uitgeversdag' organiseert, vraagt tips en tricks aan uitgevers Ilse Karman (Crime Compagnie), Steven Maat (AW Bruna) en literair agent Maarten Boers.  

Doorlopend programma & afsluiting

tot 23.00 uur

Boekverkoop door Broese

Koop de beste thrillers direct bij de boekhandel en laat ‘m deze avond nog signeren. 

Borrel & signeren

Sluit de avond samen af in restaurant Noda. 

 

10% korting op een diner

Bezoekers aan de Avond van het Spannende Boek krijgen 10%korting op een diner bij Meneer Potter, het restaurant en stadscafé op de begane grond van Bibliotheek Neude. Geldig op donderdag 25 mei, tot 20.00 uur. Geef bij de reservering aan dat je voor de Avond van het Spannende Boek komt.

Reserveer hier

De Thrillerprijzen

NBD Biblion Gouden Strop

De NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman, bestaat sinds 1986. Met een geldbedrag van € 10.000 voor de winnaar is het de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. Een vakjury bepaalt de winnaar. Diezelfde vakjury bepaalt de winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs, de prijs voor het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalig debuut. De winnaar van deze prijs ontvangt €1.000.

De Hebban Thrillerprijs

De Hebban Thrillerprijs bestaat sinds 2020 en is naast de Hebban Debuutprijs de tweede lezersjuryprijs van lezerscommunity Hebban.nl. Honderd lezers bepalen de shortlist, een professionele jury bepaalt het winnende boek. De winnaar ontvangt een award en een promotiepakket op Hebban ter waarde van € 2.500.

Goeken Prijs

De Goeken prijs is de prijs voor het beste Nederlandstalige korte spannende verhaal. Het is een samenwerking van Hebban en de Stichting Gouden Strop. De winnaar ontvangt € 500 en de beste spannende verhalen verschijnen in een e-book dat gratis gedownload kan worden. 

Hebban Thrillerprijs shortlist

Gouden Strop shortlist

Fotografen: Niels Blekemolen, Geert Snoeijer, J.W. Kaldenbach, Sandra Zeilstra, Mark Uyl, Harry Scholtes, Thron Ullberg, Eelke Colmjon, Dies Goorman, Ruud Pos, Stan Bouman, Harald Hufgard, Yasmijn Tan, Ruud Pos, Emiel Muijderman, Matthias Bothor, Debbie van der Zand, Nathalie Dekker


Spannende Nederlandse titels