Reserveren

Wil je een boek of ander materiaal reserveren? Dat kan online via de catalogus. Je kunt niet reserveren via de telefoon of per e-mail. Het reserveren van materiaal kan geld kosten.

Online reserveren

Zoek een boek of ander materiaal via onze catalogus. Heb je gevonden wat je zocht? Dan klik je op de oranje knop “Reserveer” en log je in met je pasnummer en wachtwoord (hoe inloggen werkt lees je hier). Wil je de ophaalvestiging wijzigen? Dat kan hier ook. Aan het reserveren zijn aan een aantal voorwaarden verbonden:

  • Je mag maximaal 5 items reserveren.
  • Sprinters kun je niet reserveren.
  • Je kunt niet vooruit reserveren. Dus in maart een reisgids reserveren voor een vakantie in juli.
  • Reserveer je in de provincie? Dan kun je alleen boeken reserveren.

Zoek in de collectie

Nieuw materiaal reserveren

Nieuwe boeken zijn populair en snel uitgeleend. In dat geval kun je een exemplaar van een andere vestiging binnen Utrecht reserveren. Hou er rekening mee dat nieuw materiaal van een andere vestiging niet direct beschikbaar is en dat je langer op je reservering moet wachten. Binnen Utrecht gaat een nieuw boek de eerste 4 dagen niet naar een andere vestiging toe. In de provincie wordt nieuw materiaal pas na 30 dagen uitgeleend aan een andere vestiging. 

Reservering ophalen

Ligt je reservering klaar? Dan krijg per e-mail of post bericht. Je hebt 7 dagen de tijd om je reservering op te halen. Je kunt zelf kiezen bij welke vestiging je je reservering ophaalt. Ben je lid van de Bibliotheek Utrecht? Dan kun je kiezen voor alle vestigingen van de Bibliotheek Utrecht. Ben je lid van een bibliotheek in de provincie Utrecht? Dan kun je kiezen voor alle vestigingen die binnen jouw regio vallen.

Landelijk reserveren

Is een boek niet beschikbaar in Utrecht of de provincie Utrecht? Dan kun je het landelijk aanvragen, dit kost €5. Het duurt gemiddeld twee weken voordat een landelijke aanvraag voor je klaarstaat. Het ophalen en inleveren van een landelijke aanvraag kan alleen aan de balie. Heb je vragen over reserveren buiten de provincie? Dan kun je mailen naar ibl@bibliotheekutrecht.nl.

Muziek reserveren

Muziek reserveren kan alleen via www.muziekweb.nl.

Tarieven

Aan het reserveren van materiaal zijn soms kosten verbonden:

  • gratis binnen Bibliotheek Utrecht bij een Flex, Standaard, Jeugd en Jongeren abonnement
  • €1 binnen Bibliotheek Utrecht bij een Klein abonnement
  • €1 binnen de provincie Utrecht
  • €3 voor een Muziekwebreservering (alle abonnementen)
  • €5 buiten de provincie Utrecht