Interview met Mariëtte Blaas, manager vestigingen Bibliotheek Utrecht

De Bibliotheek Overvecht wordt vernieuwd. Vanaf 24 augustus 2020 gaat de verbouwing van start.

Tweede huiskamer voor wijkbewoners

‘De bibliotheek in Overvecht is alweer 36 jaar oud. In 1987 was het een moderne bibliotheek. Ruim opgezet met veel lichtinval en een mooie kinderboekenafdeling. Bibliotheken waren in die tijd vooral ingericht om boeken uit te lenen. Ruim 35 jaar later is er veel veranderd en daarom is een verbouwing nodig.

Ontmoetingsplek

Ruim 35 jaar later is er veel veranderd. We lenen nog steeds boeken uit, maar ook veel andere materialen. De bibliotheek is veel meer een ontmoetingsplek geworden. En een plek waar je kunt leren en waar allerlei activiteiten worden georganiseerd. In Overvecht zijn (taal)cursussen, inloopspreekuren, voorleesuurtjes, werkplekken voor scholieren en koffieochtenden voor senioren.

Eigen Laboratorium

We merken dat mensen steeds meer behoefte hebben aan werkplekken. Kinderen willen graag rustig huiswerk kunnen maken. Vaak achter een computer. Er komen werkplekken, een leuke speelhoek voor jonge kinderen, aparte cursus- en overlegruimtes, en een gezellige leeshoek met koffie. De bibliotheek krijgt ook een eigen Laboratorium. Net als de Bibliotheek Neude en Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum.

Nieuwe inrichting

Ook de inrichting krijgt een facelift. We gaan dit in de stijl doen van onze bibliotheek in Leidsche Rijn, die vorig jaar nieuw is gebouwd. Nieuw is dat we een ‘Informatiepunt Digitale Overheid’ openen. Een plek voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening, en waar ze terecht kunnen met vragen over zakendoen met de overheid.

Fijne plek

We willen van Bibliotheek Overvecht een mooie tweede huiskamer maken voor de bewoners van de wijk. Een fijne plek om te verblijven, elkaar te ontmoeten, een mooi boek uit te zoeken, informatie te halen, of te worden geholpen met taal.’