Wij werken bij de Bieb

Bij de Bibliotheek Utrecht werken mensen die echt om hun stad en buurt geven. Voor een ander klaarstaan en de stad elke dag een beetje mooier willen maken. Hieronder delen onze collega's hun verhalen. Laat je inspireren. 

“Je komt hier voor boeken, maar blijft voor de mensen.”
Gerrit - Bibliotheekmedewerker

De bibliotheek is zoveel meer dan alleen boeken. Voor mij is het een plek waar ik elke dag nieuwe en bekende gezichten zie. De interactie en de verscheidenheid aan mensen die ik ontmoet, vind ik ongelooflijk inspirerend. Het is geweldig om deel uit te maken van ieders leven hier, of ze nu voor het eerst binnenlopen of vaste bezoekers zijn. Ik haal veel voldoening uit elk gesprek en elke lach. De bibliotheek is levendig en geen dag is hetzelfde. Dat maakt het werk hier zo bijzonder en verre van saai.

“Ik ben blij met alle kansen die ik hier krijg.”
Elena - Specialist KCC

Ik ben opgegroeid in Rusland en Georgië. Nederlands is dus niet mijn moedertaal. Bij alles wat ik schrijf en zeg moet ik extra goed opletten of het klopt. Ik ben blij met mijn werk bij de bibliotheek, en met de kansen die ik krijg om door te groeien. De Bieb is een open organisatie waar ruimte is voor iedereen, en waar ieder mens gezien wordt. Ik voel me hier heel erg thuis.

banner

“Een giraf met kromme poten is niet anders. Die is gewoon zichzelf!” 
Mandy - Projectleider Collectie

Thema’s als diversiteit en inclusie zijn belangrijk bij de Bieb. We streven naar een brede collectie waarin iedereen zich vertegenwoordigd voelt en naar een catalogus die actueel en toegankelijk is. Dat betekent dat we continu kijken of trefwoorden en categorieën nog wel bij de tijd zijn. En dat we op landelijk niveau meedenken over de terminologie die in de Nederlandse bibliotheken wordt gebruikt. Zo staat op het prentenboek over de giraf met kromme poten niet meer de term ‘Anders zijn’, maar is het trefwoord veranderd in ‘Jezelf zijn’.

functietitel

“Spijt van mijn overstap? Geen seconde!”
Charissa - Teamleider Vestigingen

Ik ben jarenlang leidinggevende geweest bij een bekend kledingmerk. De vele koopavonden en het werken tijdens de weekenden begonnen me steeds meer tegen te staan. Ik had ook niet zo veel op met het commerciële aspect van mijn baan. In mijn werk bij de Bieb komt alles wat ik leuk vind bij elkaar: maatschappelijk betrokken, van betekenis voor de wijk en inspirerend voor mijn team. Samen zorgen dat onze bibliotheken mooi en functioneel zijn en blijven. Daar word ik enthousiast van!

“Juf, mag ik ook een gesprek met u?”
Muzeyyen - Lees-mediaconsulent

Op een van de lagere scholen waar ik als lees-mediaconsulent werk, houd ik regelmatig een boekenspreekuur. Dat doe ik met jongens en meisjes die nooit een boek uitlezen of niet willen lezen. Tijdens het spreekuur stel ik ze vragen over de dingen die ze leuk vinden. Over de games die ze spelen bijvoorbeeld, of over de sporten die ze doen. Bij de volgende afspraak heb ik dan vier boeken bij me waarvan ik denk dat ze die leuk vinden. En dat werkt! Dankzij die boeken heb ik de hele klas nu aan het lezen gekregen. Er komen nu zelfs jongens spontaan naar me toe die ook een gesprek met me willen! Fantastisch toch?

“Vanaf het moment dat ik hier binnenstapte, was het liefde op het eerste gezicht" 
Jan - Rondleider (vrijwillig)

In 1987 kwam ik voor het eerst in de Bieb. Het was toen nog een postkantoor en ik kwam hier om geld te halen. Vanaf het moment dat ik de immense hal binnenstapte was ik direct gegrepen door het gebouw. Ik wilde er alles over weten en heb daarvoor heel wat uren in archieven doorgebracht. Het heeft me bijvoorbeeld meer dan een jaar gekost om uit te vinden waar die mooie gele bakstenen in de hal vandaan komen. Ik vind het gewoon heel erg leuk om de ziel en de geest van dit gebouw te doorgronden. De Bieb zit vol met verhalen en ik vind het fantastisch om die te delen tijdens de rondleidingen!

“Vaak val ik na twee bladzijden al in slaap.”
Abdul - Toezichthouder

Ik vind mijn werk als toezichthouder fantastisch, maar boeken lezen is niet echt mijn ding. Kranten en tijdschriften lees ik wel, maar met een boek val ik vaak snel in slaap. Toch geniet ik iedere dag van mijn werk in de Bieb! Het is geen moment saai. Ik houd de boel in de gaten en ondertussen maak ik praatjes met de bezoekers, help ik mijn collega’s met het opruimen van de boeken of zorg ik dat een kapotte lamp gerepareerd wordt. Je hoeft je hier geen moment te vervelen. Ik heb allemaal leuke collega’s en ga elke dag met heel veel plezier naar mijn werk!

“Uiteindelijk komt het altijd goed!” 
Yop - Productieleider 

Mijn allereerste productie was Le Guess Who, toevallig ook nog eens mijn favoriete muziekfestival. Heel leuk dus dat dit tegelijk bij mij terechtkwam. We organiseerden hiervoor een expositie en verschillende muziekoptredens in de hal. Het was hectisch en chaotisch. We hadden te maken hadden met veel verschillende partijen en moesten ook rekeninghouden met andere evenementen in de Bieb. Het was een flink geregel om het allemaal goed te krijgen. Ik was heel erg blij met het eindresultaat. Het liep allemaal fantastisch! Je weet dat het uiteindelijk altijd goed komt, maar het is toch fijn als dat dan ook daadwerkelijk gebeurt.

“Heel fijn als mensen blij de deur uit gaan.”
Marina - Bibliotheekmedewerker

Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik mensen mag helpen. Alle vragen die bezoekers hebben, van heel simpel tot heel ingewikkeld, komen bij mij terecht. Dat gaat van kinderen die een koptelefoon willen lenen voor de computer tot mensen die op weg geholpen willen worden bij het aanvragen van een DigiD of het doen van hun belastingaangifte. Iedere vraag is weer anders, en die afwisseling vind ik heel erg leuk aan mijn werk. Ik vind het iedere keer weer fijn als een klant dankbaar is en blij weer naar buiten loopt.

“Mag ik dat komen doen in de Bieb?”
Dieneke - Programmamaker

Een programma waar ik mee bezig ben, is Zondagse gezelligheid. Alle kleinere aanvragen die we door het jaar heen krijgen, doen we allemaal maandelijks op een zondag. Het resultaat is een dag waarop superveel tegelijk gebeurt en allerlei verschillende dingen samenkomen. Dat je de Bieb binnenloopt en in de hal mee kunt doen aan een flamencoworkshop, bij de trappen verrast wordt bij een open mic of kunt aansluiten bij een Eritrese Koffieceremonie. En als je een workshop clownerie wilt komen geven, mag dat ook. Ik vind het ontzettend leuk en inspirerend om mensen van allerlei achtergronden samen te brengen in de Bieb.