Rondleidingen Neude

NIEUW: rondleidingen voor kids (8+)

Bieb Neude was vroeger een postkantoor. Iedere zondagochtend kun je op pad met een postbode. Aan het eind van de rondleiding ken je de geheimzinnige verhalen van het gebouw. Ouders/verzorgers kunnen of zelf een rondleiding volgen, struinen in de bieb of iets gebruiken bij Meneer Potter of stadscafé Noda.  

  • zondag 1, 8, 15, 22 en 29 mei
  • zondag 19, 12 en 26 juni
  • zondag 3, 10, 17, 24 en 31 juli
  • zondag 7, 14, 21 en 28 augustus

11.00 – 12.00 uur | € 5 lid / € 10 niet-lid

Door de bieb: Laat je rondleiden

Wat doen de leeuwen bij de ingang? Wie maakte het glas-in-loodraam? Verken in een uur het voormalige postkantoor én de huidige bieb. Ga terug in de tijd, sta stil bij de bijzondere kunst van toen en nu. Ontdek de collectie en de fijnste zit-, lees- en werkplekken.

De rondleidingen starten weer vanaf 1 april 2022

  • Elke woensdag t/m zaterdag 14.00 - 15.00 uur
  • Elke zondag 11.00 - 12.00 & 14.00 - 15.00 uur

Informatieboekje over bieb Neude

Alvast inlezen? Download nu het informatieboekje (pdf) over bieb Neude en bekijk alvast wat je te wachten staat.

Praktische informatie

Per rondleiding kunnen er 8 mensen mee. De rondleidingen duren een uur. Als bibliotheeklid betaal je € 5,00. Ben je geen lid van de bibliotheek dan kost een rondleiding €10,00. Je kunt je jas en tas voordat je met de rondleiding mee gaat in een locker opbergen. Deze vind je rechts van de servicebalie op de tweede verdieping.

Meld je aan voor een rondleiding

Imposante leeuwen

Heb je al eens stilgestaan voor de twee indrukwekkende leeuwen voor de nieuwe bieb? Die zagen er niet altijd zo imposant uit. Bij de opening van het postkantoor in 1924, waren het twee grote blokken natuursteen. Dankzij een groep Utrechtse ondernemers, gulle Utrechters en 1500 opgehaalde guldens, staan sinds 1926 tóch de twee bekende leeuwen voor de deur.

Amsterdamse School

Ga terug in de tijd toen op deze plek nog de Rijksmunt stond en er postzegels werden gedrukt. Leer over de Amsterdamse Schoolstijl waarin architect Joseph Crouwel het oude postkantoor liet bouwen. Sta stil bij de bijzondere kunst en ornamenten die door het hele pand te vinden zijn. Welke werelddelen tel je in de Grote hal?

Volg een rondleiding!

Zo is er nog veel meer te leren over de nieuwe bieb. In een speciaal uitgestippelde tocht hoor je binnen een uur álles wat je wilde weten over de nieuwste bieb van Utrecht. In een kleine groep verken je het voormalige postkantoor. 

Rondleiding speciale groepen

Wil je een exclusieve rondleiding of een rondleiding voor een groep met meer dan 8 personen? Stuur dan een mail naar zaalverhuur@bibliotheekutrecht.nl