Laura Curina en Souhaila Massaoudi Utrechtse Voorleeskampioenen 2023

Gepubliceerd op: 29 maart 2023 13:16

Vrijdag 24 maart vonden in Theater Bibliotheek Neude twee Voorleeswedstrijden plaats. ’s Morgens de Utrechtse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd voor groepen 7 en 8. ‘s Middags de finale van Read2Me! voor brugklassers. Winnaars werden Laura Curina (foto) van basisschool Blink in Vleuten en ’s middags Souhaila Massaoudi van het Globe College.

Potvissen en vliegen
Voorleeskampioenen van 35 Utrechtse basisscholen deden mee aan de Halve Finales van de Nationale Voorleeswedstrijd op 16 en 17 maart. Acht van hen gingen door naar de Utrechtse Finale op 24 maart in Theater Bibliotheek Neude. Presentator Sem Ben Yakar, bekend door zijn rol als pestkop in GTST, vermaakte de kinderen in het publiek tussen het voorlezen door met tongbrekers over potvissen en vliegen.

Beroepsvoorlezer en cliffhangers 
De acht kandidaten hadden heel verschillende boeken gekozen, vrolijke, spannende, zielige en serieuze. Na hun zelfgekozen fragment – vaak eindigend met een spannende cliffhanger – las elke kandidaat ook een stuk voor uit ‘Mot en de metaalvissers’. Welk deel, dat hoorden ze pas op het laatste moment. Het niveau lag dit jaar heel hoog. “Je lijkt wel een beroepsvoorlezer”, kreeg een van de kandidaten te horen. Het was dan ook niet gemakkelijk voor de jury - bestaande uit Pieter Koolwijk (kinderboekschrijver), Maud Michels (Utrechtse Kinderboekwinkel) en Muriël Steegstra (teamleider Onderwijs Bibliotheek Utrecht) - om de beste voorlezer te kiezen. 

Spareribs vanavond!
“Iedereen zou wel doorkunnen naar de Provinciale Finale”, zei juryvoorzitter Pieter Koolwijk. Hij riep Laura Curina van Basisschool Blink in Vleuten uit tot Utrechts Voorleeskampioen 2023. Uit het juryrapport: “Alles zat erin: ze las helder en met emotie, goed op tempo en ze maakte contact met het publiek. Het was helemaal in balans.” Haar tweelingzusje jubelde “dat wordt spareribs eten vanavond!”. 

Read2Me!
met voorlezers en singer-songwriter ’s Middags was de Utrechtse Finale van Read2Me!, dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. De beste voorlezers van vijf Utrechtse scholen kwamen deze middag tegen elkaar uit in de Utrechtse finale. Elten Kiene, spoken word artiest, nam als presentator het publiek goed mee. In de pauze mochten ze stemmen voor de publieksprijs. Voordat de juryleden, Naima Rahmouni (directeur Trajectum), Mieke van Eijsden (juryvoorzitter het Beste boek voor Jongeren) en Muriël Steegstra (Bibliotheek Utrecht) de uitslag bekendmaakten, gaf singer-songwriter Isa, van de Waldorf Utrecht vrije school, een prachtig optreden.

Prijs van jury én publiek
Daarna werden de prijzen bekendgemaakt. Heel bijzonder was dat Souhaila Massaoudi van Globe College zowel de publieksprijs als de juryprijs kreeg. Toch was het niet gemakkelijk voor de jury. Alle voorlezers waren heel goed, ze waren niet voor niets schoolkampioen! Uit het juryrapport: “Souhaila las een heel spannend, maar ook moeilijk fragment voor. Des te knapper dus. Door haar goede stemgebruik en intonatie werden we helemaal mee het verhaal ingezogen.” 

Laura en Souhalia gaan op maandag 17 april door naar de Provinciale Finale in het Eemhuis in Amersfoort. 

Foto Laura Curina door Bibliotheek Utrecht.