Auteurs John Kuipers en Gerrit Barendrecht winnen belangrijkste thrillerprijzen 2023

Gepubliceerd op: 25 mei 2023 17:36

Donderdag 25 mei zijn twee belangrijke Nederlandse Thrillerprijzen uitgereikt in het Theater van Bibliotheek Neude. De NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman, en de Hebban Thrillerprijs, de belangrijkste lezersjuryprijs voor spannende boeken.

(Foto: Gerrit Barendrecht (links) en John Kuipers - door Thomas Duiker)

John Kuipers won de Gouden Strop met zijn debuut ‘Musserts schaduw’ (Uitgeverij Cargo), dat zich afspeelt in de zomer van 1940. Detective Swieninck duikt in de moord op de juridische adviseur van Anton Mussert en ontdekt een wereld vol geheimen. De jury vindt de combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid onweerstaanbaar.

Gerrit Barendrecht won de Hebban Thrillerprijs met zijn boek ‘De Ripperconnectie’ (Luitingh-Sijthoff). Het verhaal speelt zich af in het Amsterdam van 1889. Is Jack the Ripper uit Londen gekomen om hier te moorden? Het komt wel heel dichtbij voor journalist Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz. De Hebban Thrillerprijs is de belangrijkste lezersjuryprijs voor spannende boeken. Meer dan honderd leden van de Hebban lezerscommunity kozen hun favoriet uit de longlist. Een jury van thrillerspecialisten bepaalde de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2023. ‘Een boek dat bovendien een van de bekendste seriemoordenaars aller tijden een nieuw gezicht geeft’, aldus de jury. Aansluitend aan de prijsuitreiking is de Avond van het Spannende Boek in Bibliotheek Neude, hét event van het jaar voor thrillerliefhebbers. Met o.a. de uitreiking van de Goeken Prijs schrijfwedstrijd en internationale gast Karin Smirnoff. 

Leen of reserveer de prijswinnende titels: