Charley Atsma Utrechts Voorleeskampioen 2021

Gepubliceerd op: 23 maart 2021 10:34

Net als andere jaren hebben veel Utrechtse scholen meegedaan aan de Nationale Voorleeswedstrijd. Op 20 scholen hebben leerlingen uit groep 7 en 8 voorgelezen en zijn de schoolkampioenen gekozen. Deze 20 voorlezers gingen op donderdag 18 maart met elkaar de strijd aan om de titel Utrechts Voorleeskampioen 2021.

Online wedstrijd

Vanwege corona was de voorleeswedstrijd dit jaar online via Zoom en niet live in het Theater. In vier rondes lazen steeds vijf schoolkampioenen voor uit het boek van hun keuze. Sosha Duysker, bekend van Het Klokhuis, was de enthousiaste presentator. De juryleden kinderboekschrijver Simon van der
Geest, Susanne Slootweg (leerkracht Basisschool Op Dreef) en Sayonara Stutgard (Bibliotheek Utrecht) keken online mee. Net als alle klasgenoten, leerkrachten en ouders. Zij moedigden hun kandidaten online aan.

Uitdaging voor de jury

Er kwamen heel verschillende boeken voorbij, met vrolijke, griezelige, grappige en serieuze verhalen. Er werd goed voorgelezen en de jury had het dan ook niet gemakkelijk. Vooral de nummers een en twee lagen dicht bij elkaar. Het was dan ook een uitdaging om de beste voorlezer, en dus Utrechts Voorleeskampioen 2021, te kiezen. 

Bij Charley op school

Vrijdag 19 maart stond Sosha Duysker op de stoep bij de Openbare basisschool Waterrijk, met bloemen en een oorkonde in haar hand. Ze kwam om de winnaar te feliciteren: Charley Atsma. Zij is de Utrechtse Voorleeskampioen 2021! Ze had een grappig verhaal voorgelezen uit De super dikke meester Jaap van Jacques Vriens. Uit het juryrapport: “Charley durfde de tijd en de rust te nemen om het verhaal tot bloei te laten komen. Het werd echt aan ons kijkers verteld, en dat is heel knap zo dwars door dat scherm heen. Ze vertelde alles met zichtbaar plezier. Maar het belangrijkste; wij als juryleden vergaten haast dat we dingen op moesten schrijven omdat we zo heerlijk in het verhaal werden meegenomen!" De jury was ook onder de indruk van Daniel Firuzabadi van OBO De Gagel, locatie Ibisdreef. Hij werd nipt tweede, met  het voorlezen uit Gruwelijke grappige griezelverhalen van Tosca Menten. Volgens de jury deed hij dat “met veel expressie en goed contact met het publiek”. 

Provinciale en landelijke finale

Charley Atsma gaat nu door naar de Provinciale Finale op dinsdag 20 april in Theater de Flint in Amersfoort. De winnaar van die finale zal op woensdag 26 mei voorlezen tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. We wensen Charley veel succes!