Deirdre Carasso nieuwe directeur Bibliotheek Utrecht

Gepubliceerd op: 16 december 2020 12:30

Vanaf vandaag is Deirdre Carasso de nieuwe directeur van Bibliotheek Utrecht en gaat Ton van Vlimmeren met pensioen. Carasso start in een periode van strenge lockdown, waarbij de bibliotheek alleen open kan zijn voor het afhalen van reserveringen.

Deirdre Carasso 

Tot voor kort was Carasso directeur van het Stedelijk Museum van Schiedam. In 2019 werd dit museum voor moderne kunst en stadsgeschiedenis uitgeroepen tot het meest publieksvriendelijke museum van Nederland. Eerder werkte zij voor het Nationaal Archief en bij Museum Boijmans Van Beuningen als hoofd Educatie en publieksbegeleiding en vervolgens als hoofd Relatiebeheer en filantropie. 

Deirdre Carasso: “In Utrecht is er altijd een bibliotheek dichtbij je huis. Het zijn ontmoetingsplekken waar nieuwsgierige mensen naar toe gaan om (elkaar) iets te leren, over zichzelf, een ander of de wereld. Zo draagt de Bibliotheek Utrecht bij aan een sterke stad. Ik verheug me erop hieraan te werken met het bibliotheekteam, Utrechters en partners. Voor mij persoonlijk is dit een kans om iets bij te dragen aan de stad waar ik nu tien jaar woon.” 

Ton van Vlimmeren 

Ton van Vlimmeren was twee periodes directeur, van 1995-2005 en van 2010 tot 2020. In zijn periode als directeur is de bibliotheek verzelfstandigd en is er geïnvesteerd door nieuwbouw en renovatie in een dicht netwerk van moderne wijkvestigingen passend bij de behoeften van de wijk. De Centrale Bibliotheek op de Neude, met al zijn voorzieningen, is zijn grootste verdienste.
In 20 jaar tijd is de rol van de bibliotheek veranderd van boekenhuis naar maatschappelijke bibliotheek. Met een programma dat is gegroeid van 300 naar 3000 ’activiteiten per jaar. In de wijkvestigingen vooral maatschappelijk van aard en in de Neude een breder cultureel programma. 

Boek 

Van Vlimmeren heeft dertig collega’s uit de hele wereld uitgenodigd een bijdrage te leveren aan het boek ‘Living Libraries; the house of the community around the world’, dat verschijnt ter gelegenheid van zijn afscheid in januari.

(Portretfoto Deirdre Carasso rechts boven door Bas de Meijer)