Viering van het Fantastische Boek

Gepubliceerd op: 28 februari 2023 12:45

Zaterdag 25 februari vierden we het Fantastisch Genre in Bibliotheek Neude tijdens de Middag van het Fantastische Boek. Een middag vol horror, fantasy en sciencefiction. Het was een drukbezocht, mooi en levendig evenement.

Fantasy Markt

In de Grote hal was een Fantasy Markt met veel boeken, o.a. van zelfpublicerende auteurs, en creatieve ondernemers. Je kon er ook zo maar cosplayers tegenkomen en met ze op de foto. In een nis speelde een groep Dungeons en Dragons. Tais Teng gaf een uitverkochte workshop ziltpunk schrijven, met veel voorbeelden en tips en mooie verhalen van de deelnemers. Op het Podium gingen oud-verhalenwedstrijdwinnaars Mascha Schoonakker (2018), Jeroen de Leeuw (2020) en Gerthein Boersma (2021) in gesprek met auteur Roderick Leeuwenhart, die in 2016 zelf ook de Harland Awards won. En het Hoogt draaide drie speculatieve films. De middag werd georganiseerd door Lezerscommunity Hebban.nl, Bibliotheek Utrecht en Stichting Fantastisch Genre, die in het Theater ook de Harland Awards uitreikte. Foto's rechts en onder © Aafke Holwerda

Uitreiking Harland Awards verhalenprijs

In het Theater werden de Harland Awards uitgereikt. Deze wedstrijd daagt de deelnemers uit een overtuigend verhaal te vertellen in 7.500 woorden. Het onderwerp, de stijl en het subgenre zijn vrij, als het maar een speculatief element bevat als fantasy, sciencefiction, horror, magisch realisme en aanverwanten. Tussen de bekendmakingen van nummer 5 t/m 1 door waren er gevarieerde intermezzo’s: de komische horrorfilm ‘Rise and Shine’, Magic Tom en Yuri, een klimaatpanel en een sociaawetenschappelijk toekomstscenario. Runners up waren Dorien Brugman (2), Jakim Kravanja (3), Heleen van de Hoven (4) en Wouter Klein Ikkink (5).

Meisje van duizend onderdelen

Jorrit de Klerk won de eerste prijs met “Het meisje van de duizend onderdelen'. Over dit verhaal schreef de jury: “Een ontroerend mooi verhaal. De kern is simpel ... de uitwerking is subliem … expliciet zonder belerend te zijn, poëtisch en toch helder. De personages zijn ondanks hun kernachtigheid levendig en meerdimensionaal. De taal, tot slot, laat vakmanschap zien.” De top 5-verhalen zijn binnenkort als e-book te lezen op hebban.nl. 

Harland Awards 2022 winnaars. V.l.n.r. Wouter Klein Ikkink (5e), Heleen van de Hoven (4e), Jakim Kravanje (3e), Dorien Brugman (2e) en winnaar Jorrit de Klerk. Foto © Aafke Holwerda