Auteurs Mathijs Deen en Lex Noteboom winnen belangrijkste thrillerprijzen 2024

Gepubliceerd op: 24 mei 2024 18:51

De twee belangrijke Nederlandse Thrillerprijzen zijn zojuist uitgereikt in het Theater van Bibliotheek Neude. De NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek en de NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut.

  • De duiker van Mathijs Deen wint de NBD Biblion Gouden Strop
  • De Man met Duizend Gezichten van Lex Noteboom is de winnaar van de Schaduwprijs

Mathijs Deen wint de NBD Biblion Gouden Strop 2024 met De duiker. Daarin wordt de lezer meegenomen naar het Waddengebied. Niet alleen de Nederlandse Wadden, maar het hele gebied, dat zich uitstrekt tot de kust van Denemarken. Het is de tweede ‘Waddenthiller’ in een serie, maar het boek is los van het eerste deel te lezen. 

Uit het juryrapport: ‘De duiker draait om het lichaam van een duiker, vastgebonden aan een wrak op de bodem van de Waddenzee. Gedurende het verhaal kom je er langzaam achter wie hij is, waarom hij is vermoord en vooral ook waarom hij op juist déze plek is neergelegd. Een meesterwerk, deze Waddenthriller. We werden vooral geraakt door de sfeer van dit boek. De mensen die op de eilanden leven, de natuur en hoe het daar allemaal aan het veranderen is. Uit elke pagina proefden we de liefde voor het gebied. Je bént er echt. En je wilt er blijven.’  

De Man met Duizend Gezichten van Lex Noteboom werd bekroond met de NBD Biblion Schaduwprijs. Het boek speelt zich af in het fictieve land Kazichië. Uit het juryrapport: ‘In Kazichië speelt een belangrijke kwestie: kunnen overheden met kunstmatige intelligentie en deepfake de macht veroveren en behouden? Technologische ontwikkelingen die nu gemeengoed zijn geworden, spelen in het boek al een uitgebreide rol. Tegelijkertijd geeft Noteboom ons een dystopische schets van de toekomst… met als belangrijkste les dat absolute waarheid niet bestaat. Niet in oorlog, niet in relaties, en gelukkig ook niet in dit geslaagde debuut van een getalenteerde verhalenverteller.’

De jury bestond naast voorzitter Bram Endedijk (journalist NRC) uit: Hanca Leppink (voormalig uitgever), Rob van Scheers (thrillerrecensent), Wim Krings (boekhandelaar) en Annemieke Tetteroo (inkoper NBD Biblion). Zij kozen uit 51 inzendingen.

Na de uitreiking volgde de Avond van het Spannende Boek, Eregast was Anya Niewierra, schrijver van De Camino, winnaar van de NS Publieksprijs 2023. Ook werd Mathijs Deen geïnterviewd en was er een gevarieerd festivalprogramma met veel bekende auteurs.

Foto: Maarten Mooijman

Leen of reserveer de prijswinnende titels: