Verzet vanuit het postkantoor

Gepubliceerd op: 5 mei 2023 22:00

Op 4 mei, Dodenherdenking, is de tweede aflevering gelanceerd van de podcast ‘Ik verbind u door … Berichten uit Post Neude, Utrecht’.

In deze aflevering, met de titel ‘Verzet vanuit het postkantoor’ komen o.a. Ineke en Lida Heukels aan het woord. Zij vertellen over hun grootvader Wolter Heukels, opzichter bij de telefoondienst van de PTT. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette hij samen met collega Leendert Lans in het geheim vanuit het Kraaienest - zijn ambtswoning in het postkantoor - een illegaal telefoonnetwerk op om het verzet te helpen. “Met de telefoonverbinding die opa gemaakt had, konden ze de Duitsers afluisteren. Zo wisten ze wanneer er een wapendropping was”, aldus kleindochter Lida Heukels. In oktober 1944 werden de beide mannen helaas ontmaskerd door de Duitsers. Je kunt de podcast hier beluisteren. De overige 3 delen verschijnen in de eerstkomende 3 weken.

Foto rechts: Ineke en Lida Heukels (kleindachters van) en Robert Oosterbroek (DUIC) nemen symbolisch de podcast in ontvangst.