Winnaars Kinderjury 2022 bekend

Gepubliceerd op: 22 mei 2022 15:45

Thomas van Grinsven & Rutger Vink hebben met hun boek De magische halsband (Kosmos) de Kinderjury 2022 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar wint Kevin Hassing met Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken (Luitingh-Sijthoff). De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken. Tijdens de Stemweken stemden maar liefst 52.448 kinderen op hun favoriete boek van vorig jaar.

Van links naar rechts: Rutger Vink, Thomas van Grinsven, Rachel Rosier, Jasey Harders, en Kevin Hassing | Foto: Jelmer de Haas

De prijzen werden uitgereikt door presentatoren Rachel Rosier (host Zapp) en Jasey Harders (tiktokker) op de eerste editie van Het Grote Kinderjury Feest. Dat deden zij onder toeziend oog van het Kinderboeken Leesteam en meer dan 100 kinderen in de zaal. Kinderboekenauteur Erik van Os en jonge dansers van Lucia Marthas Institute for Performing Arts traden op. Na de uitreiking konden de aanwezigen in Bibliotheek Neude in Utrecht op vossenjacht naar bekende figuren uit kinderboeken en was er uiteraard de gelegenheid een handtekening te scoren van de populaire auteurs.

Het Grote Kinderjury Feest past bij de gezamenlijke missie van CPNB en DPG Media om de jonge generatie aan het lezen te krijgen en het leesplezier te vergroten en om ouders en verzorgers in heel Nederland te bereiken, en leesplezier bij iedereen dichtbij te brengen. Hiervoor zet het mediabedrijf naast kindertitels ook de merken Libelle, Margriet, AD en regionale nieuwsmedia (BN DeStem, Brabants Dagblad, de Gelderlander, de Stentor, Eindhovens Dagblad, PZC en Tubantia) in.

Over Thomas van Grinsven & Rutger Vink

Rutger Vink (alias Furtjuh) en Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) behoren tot de grootste YouTubers van Nederland. Ze hebben gezamenlijk meer dan 1,7 miljoen abonnees op hun YouTube-kanalen en hun video’s zijn meer dan 350 miljoen keer bekeken. Samen met hun hond Paco vormen ze een liefdevol gezin. Ze plaatsen familievriendelijke content en maken maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar. Ook offline zijn ze succesvol. Zo hebben ze meer dan 20 theatershows op hun naam staan. De magische halsband is het eerste boek in hun eigen kinderboekenserie ‘De avonturen van Rutger, Thomas en Paco’. Het boek verscheen in september 2021 en ging al meer dan 55.000 keer over de toonbank.

Over Kevin Hassing

Kevin Hassing (1984) is naast auteur ook (stem)acteur. Hij studeerde aan de Toneelschool en Kleinkunst Academie in Amsterdam. Na zijn afstuderen speelde hij o.a. bij het jeugdtheatergezelschap Het Laagland. Hij was op televisie te zien in GTST, Cas en Centraal Medisch Centrum. Ook spreekt hij tekenfilms en luisterboeken in. Zo is hij te horen als Spencer in iCarly, Pablo in Violetta en Dave in Alvinnn and the Chipmunks. In 2020 debuteerde hij met zijn jeugdboek Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen, dat de Tiplijst van de Nederlandse Kinderjury 2021 bereikte en genomineerd werd voor de Hotze de Roosprijs 2021.

Lees meer over de Kinderjury


Foto's: Jelmer de Haas