De Avond van het Spannende Boek

donderdag 30 mei

Een programma voor de echte thrillerfans in Bibliotheek Neude: de Avond van het Spannende Boek! Vol interviews met thrillerauteurs, waargebeurde verhalen, boekentips en de uitreiking van DE Thrillerprijs van het jaar, de NBD Biblion Gouden Strop.  

Eregast is Anya Niewierra die ‘De Camino’, de bestseller, prijswinnende en meestuitgeleende titel van dit moment, schreef.  Leer meer over de zaak Holleeder van rechter Frank Wieland, die ‘Het Proces’ schreef. En schuif aan bij de Moordwijven waar ze alles met je delen over hun nieuwste gezamenlijke titel ‘Cocktailmoorden’ en een quiz! Ook Carina van Leeuwen, de koningin van de cold cases, wordt aan de tand gevoeld. En speciaal voor deze avond keert het boekenpanel van De Wereld Draait Door nog een keer terug voor de beste tips. Scoor je (nieuwe) favoriete spannende boek bij een boekenkraam van Broese. Daar zijn ook meerdere signeersessies. Ga tot slot met een goodiebag, inclusief thriller, naar huis. 

Donderdag 30 mei - 18.00 - 22.00 uur - Bibliotheek Neude

€ 7,50 lid Bibliotheek Utrecht / € 15 niet-lid incl. goodie bag

Dit is het programma:

18.00 - 18.45 uur · Uitreiking Gouden Strop
Margreet Spijker interviewt de vijf genomineerden voor de NBD Biblion Gouden Strop 2024. Juryvoorzitter Bram Endedijk maakt de winnaar bekend.

(Kom op tijd, als het Theater vol is, is de uitreiking te volgen via een livestream in restaurant Noda)

19.00 - 19.45 uur · Ronde 1
Keuze uit 3 sessies waaronder het interview met eregast Anya Niewierra.  

20.00 - 20.45 uur · Ronde 2
Keuze uit 3 sessies waaronder de bieb draait door en de Moordwijven.

21.00 - 21.45 uur · Ronde 3
Keuze uit 3 sessies waaronder interview met de kersverse winnaar van de Gouden Strop.

Tot 22.00 uur

Borrel, signeersessies en boekverkoop door boekhandel Broese. Laat je beste thrilleridee achter en maak kans op mooie prijzen.  

Interview met Anya ‘De Camino’ Niewierra

Ere-gast Anya Niewierra behoort tot de top van de Nederlandse auteurs van spannende boeken. Haar boek ‘De Camino’ (2021) stond ruim een jaar in De Bestseller 60 van best verkochte boeken in Nederland en is het meest uitgeleende boek in alle Nederlandse bibliotheken. Met dit boek won zijn de Hebban Thriller prijs en de NS Publiekprijs. Michael Berg zal haar interviewen, over o.a. haar nieuwste boek De nomade.

Proces Holleeder

Rechter Frank Wieland is één van de drie rechters die in 2019 Willem Holleeder veroordeelden tot levenslang. Hij schreef daar ‘Het proces’ over. Joyce Spijker zal Frank interviewen over het ontstaan van dat boek.

Leesclub ‘Een helpende hand’ van Celia Dale

Unieke preview! Weet jij ook altijd na hoofdstuk 1 wie het heeft gedaan? Doe dan mee aan deze leesclub-special van uitgeverij De Geus. Lees vooraf aan de Avond van het Spannende Boek de eerste helft van ‘Een helpende hand’ van Celia Dale. Bespreek tijdens de avond met andere lezers hoe jij denkt dat het afloopt … en ga met een gratis exemplaar van het boek naar huis (verschijnt op 4 juni).

meer info

De Bieb draait door

Grietje Braaksma, Wouter Cajot, Veronie Kramer en Jan Verhagen vormden het bruisende Boekenpanel van de Wereld Draait Door. Nog dagelijks worden zij gevraagd leestips te delen met de bezoekers van hun boekhandels. Deze keer zijn ze eenmalig terug on stage voor een spetterende sessie op de Avond van het Spannende boek.

Dodelijke gekte

Moord. Het is de definitieve misdaad. En moordenaars moeten we zo zwaar mogelijk straffen. Toch? Maar wat als de moordenaar denkt dat de duivel in hem zit? Of dat stemmen hem dodelijke opdrachten geven? Is de moordenaar dan nog wel verantwoordelijk voor zijn daad? Lotje Steins Bisschop en Roselien Herderschee onderzoeken waar de grens van die verantwoordelijkheid ligt.

De Moordwijven(quiz)

Ingrid Oonincx, Marlen Visser, Liesbeth van Kempen, Isa Maron en Anya Niewierra vormen samen het schrijverscollectief ‘De Moordwijven’. Naast hun eigen thrillers, bundelen zij zo nu en dan de krachten zoals in 'De cocktailmoorden'. In deze cosy crime-serie gaan misdaad en humor hand in hand. Yvonne Doorduyn zal de schrijvers interviewen. Test tot slot je kennis van de Nederlands(talige) misdaadliteratuur in DE quiz en maak kans op boeken van de Moordwijven.

Forensisch onderzoek

Carina van Leeuwen is forensisch rechercheur in het coldcaseteam van Amsterdam, spreker en auteur. In de media verschijnt ze regelmatig als dé coldcase-expert en ze geeft bevlogen lezingen en masterclasses over forensisch onderzoek. Jurgen Joosten zal Carina interviewen.

Interview met winnaar Gouden Strop

Auteur, Volkskrant-journalist en jurylid Rob van Scheers interviewt de kersverse winnaar van de Gouden Strop! Hij zal de winnaar het hemd van het lijf vragen en verder aan ons voorstellen.

Schrijven doe je zo!

René Appel gaat in gesprek met Marelle Boersma en Loes den Hollander over het schrijven van een thriller: over ideeën, uitwerking, het opbouwen van spanning, hoe je een spetterend, verrassend einde bedenkt. En wat je doet als je vastloopt.

Boekverkoop, signeren & borrel

Koop de beste thrillers direct bij boekhandel Broese en laat ‘m deze avond nog signeren. De boekverkoop en borrel vinden plaats in NODA.

 

Win met jouw idee voor een thriller

Genereer een spannend idee en win een set thrillers! Beschrijf jouw idee voor een spannend verhaal of boek en maak kans op mooie boeken. Je kunt je tip geven in NODA. Binnen twee weken na de avond wordt het beste idee gekozen. De winnaar ontvangt per e-mail bericht én een set thrillers. Ook zal een auteur aan de slag gaan met jouw idee en een spannend verhaal (of boek) schrijven. 

10% korting op een diner

Bezoekers aan de Avond van het Spannende Boek krijgen 10%korting op een diner bij Meneer Potter, het restaurant en stadscafé op de begane grond van Bibliotheek Neude. Geldig op donderdag 30 mei, tot 20.00 uur. Geef bij de reservering aan dat je voor de Avond van het Spannende Boek komt.

De NBD Biblion Gouden Strop

De NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman, bestaat sinds 1986. Met een geldbedrag van € 10.000 voor de winnaar is het de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. Een vakjury bepaalt de winnaar. Diezelfde vakjury bepaalt de winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs, de prijs voor het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalig debuut. De winnaar van deze prijs ontvangt €1.000. 

De Avond van het Spannende Boek is een samenwerking tussen Stichting Gouden Strop en Bibliotheek Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van NBD Biblion, Stichting Lira Fonds en Nederlandse uitgevers.

Spannende Nederlandse titels