Te gast | internationaal auteur Tatiana de Rosnay

Te gast | internationaal auteur Tatiana de Rosnay

Auteur Tatiana de Rosnay, bekend van de bestseller ‘Haar naam was Sarah’ komt naar Utrecht! Op 27 juni verschijnt haar nieuwe roman ‘Sterrenstof’, over de groeiende vriendschap tussen Marilyn Monroe en kamermeisje Pauline tijdens de opnames van de film ‘The Misfits’. ‘Sterrenstof’ is een boek over een verbond van vrouwelijke solidariteit, een kijkje achter de schermen van de filmopnames en een niets verhullend beeld van de laatste levensfase van Marilyn Monroe.

Tatiana presenteert (en signeert) haar boek, na een korte pauze wordt de film ‘The Misfits’ vertoond.

  • 18.30 uur - Inloop
  • 19.00 uur - Lezing door Tatiana de Rosnay (in het Engels)
  • 19.30 uur - Pauze, met ontmoeting, signeersessie en boekverkoop
  • 20.00 uur - Start film, tot 22.00 uur (niet ondertiteld)

Maandag 1 juli, 19.00 - 22.00 uur | Bibliotheek Neude - €2,50 lid, € 5 niet-lid, incl. gratis drankje. Een avond in samenwerking met Broese Boekverkopers en uitgeverij Ambo Anthos. Foto Tatiana: Pascal Lto.

Over ‘Sterrenstof’

Pauline werkt als schoonmaakster in het legendarische Mapes Hotel in Reno, Nevada. Op een dag valt ze in voor een collega en maakt ze suite 614 schoon. Hoewel haar gezegd was dat de kamer leeg zou zijn, ontmoet ze er een wat slaperige vrouw. Dit is Mrs Miller, oftewel Marilyn Monroe, die op dat moment in scheiding ligt met Arthur Miller en bezig is met de opnames van wat haar laatste film zou worden, The Misfits.

Tegen de achtergrond van de kale, uitgestrekte vlakten van Nevada is Sterrenstof een invoelbare upstairs/downstairs-roman waarin de levens van twee vrouwen uit heel verschillende werelden door een onverwachte ontmoeting vervlochten raken. Het is een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en tevens een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Lees hier een fragment

Over de film ‘The Misfits’

Verenigde Staten 1961. Drama van John Huston. Met o.a. Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter en Eli Wallach.

De jonge, aantrekkelijke maar naïeve Roslyn Tabor is gedesillusioneerd, gescheiden en afkomstig uit de grote stad. In Nevada raakt ze bevriend met drie 'onaangepasten': de oudere cowboy Gay Langland, de monteur en verdrietige weduwnaar Guido en de afgeleefde rodeorijder Perce Howland. De pluk-de-dag levensstijl van het trio laat Roslyn voor het eerst vrijheid, uitbundigheid en hartstocht beleven. Maar als haar onschuldige idealisme botst met de harde realiteit, moet Roslyn het risico nemen hun vriendschap kwijt te raken... en de enige echte liefde die ze ooit gekend heeft.

Dit drama over een gescheiden vrouw die in Reno een oudere cowboy ontmoet, werd de laatste film van de twee hoofdrolspelers. De opnamen in Nevada verliepen moeizaam door de gokverslaving van regisseur Huston en de worsteling met alcohol en pillen van Monroe en Clift. Bovendien ontspoorde op de set Monroes huwelijk met scenarist Arthur Miller. Evengoed een fascinerende klassieker, al is het maar vanwege ‘MM’ als een mooie, gevoelige vrouw omringd door mannen die op wilde paarden jagen. Gable, 59, overleed voor de première, Monroe, 36, anderhalf jaar later.

Boekentips