Bevrijdingsfestival in de Bieb

Vrijheid deel je met elkaar. In de Bibliotheek is er op donderdag 2, zaterdag 4 en zondag 5 mei een mooi programma rondom herdenken en vieren, om in gesprek te gaan, mensen te ontmoeten en bijzondere verhalen te horen. Lees verder en kijk wat er voor jou te doen is binnen dit vrijheidsprogramma.  

Vrijheidssoep

Al voor het vijfde jaar op rij kunnen mensen op 5 mei door heel Nederland aansluiten bij de Vrijheidsmaaltijden, ook in Utrecht. De maaltijden zijn er in allerlei vormen en maten. Van gezellig met de buurt tot in bedrijfskantines; alles mag. Ze hebben één gemeenschappelijk doel: een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de thema’s vrijheid en onvrijheid centraal staan.

Dit jaar serveren we op 5 mei een Vrijheidssoep, gebaseerd op het recept van tv-chef Nick Toet. Eten is voor Nick dé manier om mensen samen te brengen. Want juist aan tafel is er volgens hem aandacht en ruimte voor een gesprek met elkaar: “Door naar elkaar te luisteren, kom je erachter hoe het met iemand gaat.” Hij hoopt dan ook dat de mensen op Bevrijdingsdag samen eten en bovenal met elkaar genieten van zijn soep, hetgeen volgens hem uiteindelijk het meest verbindt. 

En in de bibliotheek doen we dat! We trappen het programma in de bieb gezamenlijk af met een kop soep. Tijdens de soep luisteren we naar verhalen van De emigratie generatie.

Zo 5 mei - 13.00 – 13.45 uur - Bibliotheek Neude - gratis

Reserveer

 

Open Joodse Huizen

Op donderdag 2 mei openen dertien huizen, winkels en scholen hun deuren om stil te staan bij slachtoffers, overlevenden en verzetsstrijders van de Tweede Wereldoorlog. In Bibliotheek Neude wordt het verhaal van Wolter Heukels verteld. Hij werkte als opzichter bij de telefoondienst van de PTT. Zijn collega Leendert Lans was elektrotechnisch ambtenaar. In de oorlog leggen de twee mannen diverse illegale telefoonnetten aan om snelle en veilige communicatie met verzetsleiders mogelijk te maken. Er is een vertelling om 11.00 uur en 12.00 uur.

Do 2 mei - Bibliotheek Neude - Lees meer

 

VERZET Toen en nu

Op 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tussen 1940-1945 herdacht. In Utrecht werden meer dan 1200 van de 1600 joden weggevoerd. Maar er was ook verzet.

Na een korte introductie door Mijnie Borghstijn en Marijke Vreeburg van Stichting Stolpersteine afdeling Utrecht, vertellen onderzoeker Cecile aan de Stegge, historicus Ben Braber en journalist Chris Keulemans verhalen over verzet. 

Za 4 mei - Bibliotheek Neude - 16.00 - 17.30 uur - Lees meer

 

Vrijheidswandelingen

Maak een korte of lange wandeling en leer meer over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wandeling kan je maken aan de hand van een routekaart. Start en eindpunt is Bibliotheek Neude. De lange wandelingen kan je ook met een gids lopen. Meld je gratis aan:

  • Wandeling + gids (6 km): 4 mei, 14.00 uur - reserveer
  • Wandeling (6 km): 4 mei, 14.30 uur - reserveer
  • Wandeling + gids (6 km): 5 mei, 14.00 uur - reserveer
  • Wandeling (6 km): 5 mei, 14.30 uur - reserveer

I.s.m. het Utrechts Comité 4 en 5 mei en Bevrijdingsfestival Utrecht.

Familielezing: in gesprek met een veteraan (8+)

Veteranen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan onze vrijheid. Vandaag de dag zetten militairen zich nog steeds wereldwijd in voor vrede, veiligheid en vrijheid. Op Bevrijdingsdag staan we hierbij stil en vieren we onze vrijheid. Maar wat is een veteraan? Hoe herken je een veteraan? En wat is diens verhaal? Kom naar de familielezing en maak kennis met een echte veteraan en luister naar een bijzonder verhaal! Tijdens de lezing én na afloop is de veteraan beschikbaar voor vragen. 

Zo 5 mei - 13.45 - 14.30 uur - Bibliotheek Neude, Theater - gratis 

Lees meer

Masterclass Persvrijheid en democratie door Free Press Unlimited

Maak jij je zorgen over de staat van persvrijheid in Nederland en daarbuiten? Zou je er meer van willen weten en er iets aan willen doen? In de Masterclass leer je meer over het werk van journalisten wereldwijd en de problemen die zij tegenkomen, en krijg jij de kans om je uit te spreken. De Masterclass wordt gegeven door Bart Lauret van Free Press Unlimited.

Zo 5 mei - 14.45 - 15.45 uur - Bibliotheek Neude, Theater -  gratis

Lees meer

Filmprogramma Common Frames

Vrijheid is een breed begrip. Afhankelijk van waar je bent opgegroeid en wat je hebt meegemaakt, kan de betekenis voor iedereen anders zijn. In de Bibliotheek Utrecht worden films vertoond, gemaakt door jonge nieuwkomers van Internationale Schakelklassen (ISK). De meest talentvolle leerlingen maakten films over het thema vrijheid, begeleid door de filmmakers van Common Frames. Er zijn jongeren aanwezig om over hun film te vertellen. Het programma wordt gepresenteerd door Farbod Moghaddam.

Zo 5 mei - 16.00 - 17.00 uur - Bibliotheek Neude, Theater - gratis

Lees meer

Mila's Vonk (4+ jaar) Voorlezen en workshop

Op het bevrijdingsfestival in de Bieb is illustrator en kinderboekenschrijver Lisa van Winsen te gast met haar boek 'Mila's vonk'. Lisa leest haar prentenboek Mila’s Vonk voor en daarna gaan we aan de slag met onze eigen fantasie. Samen met Lisa ga je knippen, plakken, kleuren en scheuren en maken we de mooiste maskers.

Zo 5 mei | 14.00 uur & 15.00 uur
Bibliotheek Neude

Lees meer & reserveer

Vrije kunst

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de kunst onvrij, ook in Nederland. Na de oorlog veranderde dit gelukkig weer. Toch is  ‘onvrije kunst’ iets van alle tijden. In sommige landen bepaalt de overheid wat voor kunst er gemaakt wordt. Maar ook in Nederland zijn er grenzen aan de vrijheid van de kunst. Maar waar ligt deze grens?  Met deze uitdaging zijn 250 Utrechtse leerlingen aan de slag gegaan en hebben zij 150 kunstwerken gemaakt over vrijheid en onvrijheid. Uit al deze inzendingen zijn er in de Bibliotheek Neude 10 werken te zien.

I.s.m. Het Utrechts Archief, Kunst in de klas, Het Kunstlaboratorium en in opdracht van het Bevrijdingsfestival Utrecht. 

Doorlopend, Bibliotheek Neude

Expositie HKU

In aanloop naar 5 mei zijn studenten van twee opleidingen van de HKU; opleiding digital media en opleiding design aan de slag gegaan met het thema ‘Tot iedereen vrij is!’. Aan hen stelde het Bevrijdingsfestival Utrecht de vraag om na te denken over het spanningsveld tussen je eigen vrijheid en de vrijheid van de ander. Alle eerstejaarsstudenten gingen hiermee aan de slag. De beste ontwerpen zijn in aanloop naar 5 mei in de hal van de Bibliotheek Utrecht op de Neude te zien.

Bibliotheek Neude - Grote hal

Dit is een programma van Bevrijdingsfestival Utrecht in samenwerking met Bibliotheek Utrecht

Boekentips voor volwassenen

Boekentips voor kinderen