Oekraïne

Er zijn inmiddels veel initiatieven om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Je kan bijdragen via Giro 555 maar er zijn bijvoorbeeld ook initiatieven die het voor vluchtelingen mogelijk maakt om te lezen in hun eigen taal of om Nederlands te leren spreken.  Hier vind je voorbeelden van deze initiatieven.

Heb je even een computer of wifi-verbinding nodig? Dan kun je natuurlijk altijd binnenlopen bij een bibliotheek in de buurt. Heb je vragen over taal, digitaal of andere zaken? Bij het Informatiepunt helpen we je graag verder. Dit is gratis en zonder afspraak. Via de Pressreader heb je toegang tot een groot aanbod van internationale media.


Nieuw Abonnement | Welkom

Een gratis abonnement voor alle Utrechters die in een asielprocedure zitten (in afwachting zijn van een verblijfsvergunning). En voor Oekraïners die op de vlucht zijn. Ga naar een van de 13 vestigingen van Bibliotheek Utrecht en vraag naar de voorwaarden.

E-books en luisterboeken

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Download de app (iOS)

Download de app (Android)

Refugee Help

Van onderwijs tot gezondheidszorg, van rechtsbijstand tot sportactiviteiten. RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

Naar Refugee Help

Wanneer - Oekraïens gedicht

Op World Poetry Day, 21 maart 2022, gaf het Utrechts Stadsdichtersgilde de Oekraïense dichter Haska Shyyan de opdracht tot het schrijven van een nieuw gedicht. Dit om in deze roerige tijden de literaire band te benadrukken tussen Utrecht en UNESCO City of Literature zusterstad Lviv. Haska Shyyan is afkomstig uit Lviv, ze woont en werkt sinds een paar maanden in Brussel. Haar gedicht 'Wanneer' is er in een Nederlandse vertaling van Rien Hamers en in het Engels, vertaald door Fred Penninga van het Utrechts Stadsdichtergilde. Beide versies zijn af te halen in de bibliotheek.

Haskan Shyyan debuteerde in 2014 met de roman 'Hunt, Doctor, Hunt'. Ze schreef dit boek tijdens een ziekbed grotendeels op haar mobiele telefoon. Haar tweede roman 'Behind their backs' won in 2019 de Europese Unie Prijs voor Literatuur en werd o.a. in het Duits vertaald. Shyyan schrijft regelmatig korte verhalen, essays en poëzie voor bloemlezingen en literaire tijdschriften.

Kinderboeken in het Oekraïens

De bibliotheek heeft nu ook Oekraiense kinderboeken in de collectie. Bekijk en leen de titels in de catalogus.

Bekijk het aanbod

E-books en filmpjes voor Oekraïense kinderen

Mensen helpen die hun land in oorlog ontvluchten en ouders en kinderen helpen om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan. Om kinderen en anderen te helpen, hebben medewerkers van bibliotheken door heel Nederland een lijst met links gemaakt naar gratis Oekraïense sprookjes, e-books, audioboeken, afdrukbare geheugenspelletjes en educatieve aanbod voor kinderen.

Bekijk en/of download de lijst

Veiligheidsregio Utrecht

Op de website van de Veiligheidsregio Utrecht tref je informatie aan over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in de regio Utrecht. Je leest hier wat de rol van de veiligheidsregio is en wat de gemeenten in onze regio doen. Ook vind je meer informatie over wat je zelf kunt doen om Oekraïense vluchtelingen te helpen.

Lees meer

Prentenboeken in alle talen

Luister naar audio-vertalingen van de mooiste prentenboeken. Veel boeken zijn ook in het Oekraïens beschikbaar.


Naar Prentenboeken in alle talen

Luister en leer

‘Luister en leer’ is een gratis taalprogramma voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Maak kennis met de taal door te luisteren en na te spreken.

Oekraïens leren spreken kan ook via de gratis app Duolingo

Naar Luister en leer


Ukrayina podcast (Oekraïens- Russisch- en Engelstalig)

In deze podcast bespreekt Victoria Koblenko grote praktische uitdagingen die Oekrainers tegenkomen in Nederland, zoals het vinden van werk en het aanvragen van een burgerservicenummer. Experts beantwoorden vragen in Oekraïens- Russisch- en Engels.

Beluister hier de podcast


Boekentips

Oorlog in Oekraïne | jeugdboeken