Filmtips over laaggeletterdheid

Gepubliceerd op: 8 september 2021 15:59

Het is de dag van de Alfabetisering. En de Week van Lezen en Schrijven. Hoe is het om moeite te hebben met lezen, schrijven, taal en rekenen? Tel je nog mee als je moeite hebt met digitale vaardigheden? Onderstaand vier filmtips.

Illetré

Léo is fabrieksarbeider. Hij kan de handleiding en de veiligheidsinstructies van een nieuwe machine niet lezen. Daardoor krijgt hij een bedrijfsongeval en wordt ontslagen. Wijkverpleegster Nora ontdekt Léo's laaggeletterdheid en overtuigt hem dat hij daar iets aan moet doen. Naar de gelijknamige roman van de Cécile Ladjali. Zij heeft zelf een schrijfmotoriekstoornis en is ervaren in omgang met laaggeletterden.

M

Lila (Sara Forestier) is een jonge, intelligente vrouw met een veelbelovend schrijverstalent. Ze stottert en houdt zich daardoor liever op de achtergrond. Totdat de zelfverzekerde Mo in haar leven komt. Een stoere analfabeet die aan illegale straatraces doet. Het verhaal van M is gedeeltelijk voortgekomen uit Sara Forestier’s eigen leven.

The Reader

Wanneer de jonge Duitse scholier Michael Berg op weg naar school valt, wordt hij geholpen door tramconductrice Hanna. Ondanks dat zij tweemaal zo oud is als hij, raakt Michael volledig door haar geobsedeerd. Ze geven zich hartstochtelijk aan de liefde over en daarna leest hij haar telkens voor. Totdat Hanna van de ene op de andere dag verdwenen is en Michael achter een groot geheim komt.
Verfilming van Der Vorleser (De voorlezer) van Bernard Schlink.

  • The reader

    Een man kijkt terug op de relatie die hij in 1958 als 15-jarige had met een 36-jarige vrouw met een geheim oorlogsverleden

    Fictie | Oorlogsroman | Psychologische roman

    Film

Stanley & Iris

Iris, een hardwerkende moeder en weduwe, werkt bij een grote bakkerij. Haar collega Stanley helpt haar wanneer een boefje haar handtas steelt. Stanley wordt ontslagen wanneer hij vertelt dat hij niet kan lezen en schrijven. Gebaseerd op het boek Union Street van schrijver Pat Barker.