Naar aanleiding van berichten in de media

Gepubliceerd op: 20 mei 2022 16:00

In de media zijn gisteren en vandaag berichten verschenen over de financiën van de Bibliotheek Utrecht. Door verschillende oorzaken, waaronder prijsstijgingen voor onderhoud en energie, is er een aanzienlijk structureel financieel tekort. Daar kunnen we niet omheen. Natuurlijk bezuinigen we waar mogelijk. Maar zonder extra subsidie lukt het niet om het financiële tekort te dichten en zullen we meerdere bibliotheken in de wijken moeten sluiten. We hopen dat het zo ver niet hoeft te komen en zijn hierover in goed overleg met de gemeente en de gemeenteraad.

Het aantal inwoners van Utrecht is de laatste jaren gegroeid en de taken van de bibliotheek zijn naast het uitlenen van boeken enorm verbreed. Veel van onze diensten zijn gratis. Het aantal inwoners neemt naar verwachting de komende jaren nog eens met 100.000 toe. Maar onze subsidie groeit niet mee. Wij hopen dat de gemeenteraad besluit de subsidie te koppelen aan het aantal inwoners. Dan kunnen we het financiële tekort oplossen én het waardevolle netwerk van wijkbibliotheken verder ontwikkelen. Zo kunnen we een bijdrage blijven leveren aan de toekomstige maatschappelijke, educatieve en culturele behoeften in de stad. 

De wijkbibliotheken zijn plekken waar mensen bij elkaar komen om samen te leren en te leven. Je kunt er niet alleen boeken lenen en allerlei activiteiten meemaken, we beantwoorden ook al je vragen bij het Informatiepunt. Je kunt er werken, studeren en anderen uit de wijk ontmoeten. Vooralsnog blijven alle dertien bibliotheken open. We zien je daar graag.