Mediaopvoeding voor professionals

Kinderen groeien op in een wereld vol digitale media. Hoe ga je daarmee om? Welke keuzes maak je als professional? De Bibliotheek Utrecht denkt graag met je mee. Bekijk onze tips.


De vijf meest gestelde vragen over mediaopvoeding

Maak ouders eigenaar van hun eigen vraagstuk

Kathinka Bruinsma is maatschappelijk ondernemer. Ze stimuleert gelijkwaardige samenwerking in zorg, welzijn en onderwijs. Daarbij zoekt ze altijd de samenwerking tussen burger en organisatie. Hoe kijkt zij aan tegen mediaopvoeding?

Lees het interview

Mediaopvoeding in de kinderopvang

In drie korte video's legt Denise uit hoe je mediaopvoeding in de kinderopvang kunt gebruiken. Je bekijkt ze hieronder.

Wat is mediaopvoeding?

Neem de regie

Aan de slag

Mediasmarties WegWijzers

Ben jij op zoek naar mooie en goede on- en offline media? Mediasmarties helpt je hierbij en heeft twee WegWijzers (2-4 jaar, 4-6 jaar) ontwikkeld. Gebruik de WegWijzers om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met én zonder scherm. Binnen en buiten. Zo weet je niet alleen dat de inhoud geschikt is voor het kind, maar creëer je eenvoudig de balans en variatie die nodig is.

Bekijk de WegWijzers op MediaUkkiedagen.nl

Tips van BoekStart over Mediaopvoeding

Kinderen maken steeds vaker en langer gebruik van digitale media. Ook komen ze op steeds jongere leeftijd in aanraking met schermen. Experts zijn het er al langer over eens: kinderen moeten leren bewust omgaan met digitale mogelijkheden. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Bekijk de tips van Boekstart (pdf)


Webinar mediaopvoeding bij peuters

Peuters van nu groeien op in een wereld waarin het beeldscherm een steeds grotere rol inneemt. Hoe ga je hiermee om op de groep? Tijdens een online sessie geven we je handvatten en tips over hoe je verschillende media kunt inzetten en hoe je dit in beleid kunt vastleggen. Wil je meer informatie of een online sessie inplannen? Neem contact op met Kim van Aalten via educatie@bibliotheekutrecht.nl

Kim van Aalten - Specialist Taal & Digitaal jeugd (foto: Anna van Kooij)

Handige tips

Voorleesfilmpjes van de jeugdbibliotheek

Voorleesfilmpjes zijn goed voor de taalontwikkeling van kinderen én heel handig als je zelf even geen zin of tijd hebt. De Bibliotheek heeft verschillende digitale prentenboeken en voorleesfilmpjes.

Bekijk de filmpjes

Leerzame apps en websites voor ukkies

Hoe kun je als kinderopvang media bewust inzetten, zodat kinderen er veilig plezier aan beleven? Op de pagina van de media ukkie dagen vind je nog veel meer tips!

Naar de tips

Mediadiamant

Als ouder wil je je peuter of kleuter goed begeleiden, maar je weet niet altijd hoe. De MediaDiamant helpt je daarbij.

  • Plezier – geniet van de mogelijkheden
  • Veilig – voorkom risico’s
  • Samen – begeleid je kind
  • Inhoud – weet welke media geschikt zijn
  • Balans – momenten met en zonder

Bekijken tips voor 0-5 jaar

Boeken over mediaopvoeding