Mediaopvoeding

Kinderen groeien op in een wereld vol digitale media. Hoe ga je daarmee om? Welke keuzes maak je als ouder of professional? Wat is het belang van mediaopvoeding? De Bibliotheek Utrecht denkt graag met je mee. Bekijk onze tips.

De vijf meest gestelde vragen over mediaopvoeding

Denise Bontje is specialist mediaopvoeding en (jonge) kinderen: “Door middel van mediaopvoeding leren kinderen omgaan met media op alle mogelijke manieren. Van lezen, kijken en spelen naar doen.”

Lees meer over Denise op haar website

Mediaopvoeding voor professionals

Ben je een professional? Bekijk dan onze pagina over mediaopvoeding met tips voor pedagogisch medewerkers, medewerkers in de kinderopvang en andere beroepen die zich bezig houden met mediaopvoeding.

Naar mediaopvoeding voor professionals


Mediawijsheid

Jouw mediawijsheid begint hier! Hoe gedraag jij je online? Hoever ga je voor likes en hoe ga je om met cancelcultuur? Vind hier informatie, filmpjes en natuurlijk boekentips.

Ga naar Mediawijsheid

Onderzoek naar het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar

Sinds 2012 initieert Netwerk Mediawijsheid het Iene Miene Media-onderzoek. Een grootschalige monitor naar het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar. Het onderzoek richt zich specifiek op de rol van mediagebruik en andere activiteiten in relatie tot zit-, lig- en beweeggedrag van kinderen van 0 t/m 6 jaar. En de rol die ouders hierin spelen. Uit het onderzoek blijkt dat van alle digitale media-activiteiten, kinderen het meest bezig zijn met programma’s en filmpjes kijken op televisie, of via kanalen als Netflix of Disney+. Als we alle digitale media-activiteiten samennemen, blijkt dat kinderen van 9 maanden tot en met 6 jaar hier volgens hun ouders gemiddeld zo’n 100 minuten per dag aan besteden.

Lees het onderzoek


Digitale prentenboeken

Bereslim

Bij Bereslim word je digitaal voorgelezen. Je vindt er prentenboeken voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar (gratis voor leden).

Ga naar Bereslim

Voorleeshoek

In de Voorleeshoek word je digitaal voorgelezen. Er staan boeken op in de leeftijd van 0 tot 10 jaar (gratis voor leden).

Ga naar de Voorleeshoek

Tips

Het Mediagesprek

media ukkie dagen

Wil je jouw kinderen helpen in de online wereld? Het Mediagesprek helpt je om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

Ga het gesprek aan

Mediasmarties

Mediasmarties is dé online gids bomvol recensies van kindermedia. Welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind?

Start hier met zoeken

Leerzame apps en websites voor ukkies

Op de site van de Media Ukkie Dagen staan hierover veel tips.

Naar de tips

Mediadiamant

Als ouder wil je je peuter of kleuter goed begeleiden, maar je weet niet altijd hoe. De MediaDiamant helpt je daarbij.

  • Plezier – geniet van de mogelijkheden
  • Veilig – voorkom risico’s
  • Samen – begeleid je kind
  • Inhoud – weet welke media geschikt zijn
  • Balans – momenten met en zonder

Bekijk de tips voor 0-5 jaar

Prentenboeken over mediawijsheid